Assalamualaikum & salam sejahtera..
Selamat bertemu kembali di ruangan blogger ni. Dh lama sgt x update blog. Agak2 klau umah yg ditinggal lama camni mesti dh berhabuk & bersawang kan...
Bkn pe, seminggu sebelum balik kg, kena serangan batuk & demam. Mujur gak bkn TB, coz g klinik kerajaan ari tu, doktor siap suh amik x-ray. Tp alhamdulillah.. sekarang ni dh sihat..
Ari ni resepi cheese cake lg atas permintaan 'my sweet little princess'. Masa naik flight balik kg, dia dh suh buatkn cheese cake sbb x puas makan cheese cake dlm flight tu.
Resepi kali ni akak amik dr Alma @ myresepi. TQ Alma & web myresepi. Resepi hampir sama je ngn yg sebelum ni bezanya cuma cheese cake ni guna jus lemon. Rasa pn lbh kurang je ngn Japanese Cotton Cheese Cake yg akak dh buat sebelum ni. Bnyk cite la plak kn..sorry ye
Resepi : Cotton Soft Japanese Cheese Cake
Sumber : Alma@myresepi
Bahan2
Bahan A
250gm cream cheese
50gm butter
100ml susu segar
5 biji kuning telur saiz besar
1 tbsp jus lemon
1/4 tsp garam
60gm tepung kek (tpg gandum pn bleh)*
20gm tepung jagung*
-ayak bersama bahan2 bertanda *
Bahan B
120gm gula pasir halus (granulated sugar)
5 biji putih telur saiz besar
1 tsp jus lemon
Cara2
1. Griskn dasar loyang 8" & lapiskn tepi loyang ngn baking paper
2. Cairkan cream cheese, butter & susu guna kaedah double- boil. Pastu biarkn sejuk.
3. Masukkn campuran tepung dlm adunan cream cheese. Kacau sebati ngn senduk kayu @ whisk. Masukkn kuning telur, garam & jus lemon. Gaul sebati. Ketepikan jap
4. Dlm bekas lain, pukul putih telur & jus lemon hgga berbuih. Masukkn gula sedikit demi sedikit sambil terus pukul hgga bertanduk. (meringue)
5. Ambil 1/3 adunan meringue & sebatikan ngn adunan cheese dlm Langkah 3 td. Apabila dh sebati, masukkn 1/3 adunan meringue lg & kacau sebati ngn perlahan-lahan. Apabila dh sebati, masukkn lg baki meringue & kacau sebati ngn perlahan. Tuang dlm loyang
6. Bakar pd suhu 160'C selama 1 jam ngn kaedah bain-marie @ water-bath. Akak bakar 50minit pertama guna api bawah sahaja. 10 minit terakhir guna api atas bawah.
Peringatan - suhu bergantung kepada oven masing2
7. Apabila kek dh masak, biar sekejap dlm oven yg dh ditutup suiznya. Pastu, biar kek sejuk cikit baru kuarkn dr loyang. Akak kuarkn kek dr loyang masa kek masih suam2 panas...
Selamat bertemu kembali di ruangan blogger ni. Dh lama sgt x update blog. Agak2 klau umah yg ditinggal lama camni mesti dh berhabuk & bersawang kan...
Bkn pe, seminggu sebelum balik kg, kena serangan batuk & demam. Mujur gak bkn TB, coz g klinik kerajaan ari tu, doktor siap suh amik x-ray. Tp alhamdulillah.. sekarang ni dh sihat..
Ari ni resepi cheese cake lg atas permintaan 'my sweet little princess'. Masa naik flight balik kg, dia dh suh buatkn cheese cake sbb x puas makan cheese cake dlm flight tu.
Resepi kali ni akak amik dr Alma @ myresepi. TQ Alma & web myresepi. Resepi hampir sama je ngn yg sebelum ni bezanya cuma cheese cake ni guna jus lemon. Rasa pn lbh kurang je ngn Japanese Cotton Cheese Cake yg akak dh buat sebelum ni. Bnyk cite la plak kn..sorry ye
Resepi : Cotton Soft Japanese Cheese Cake
Sumber : Alma@myresepi
Bahan2
Bahan A
250gm cream cheese
50gm butter
100ml susu segar
5 biji kuning telur saiz besar
1 tbsp jus lemon
1/4 tsp garam
60gm tepung kek (tpg gandum pn bleh)*
20gm tepung jagung*
-ayak bersama bahan2 bertanda *
Bahan B
120gm gula pasir halus (granulated sugar)
5 biji putih telur saiz besar
1 tsp jus lemon
Cara2
1. Griskn dasar loyang 8" & lapiskn tepi loyang ngn baking paper
2. Cairkan cream cheese, butter & susu guna kaedah double- boil. Pastu biarkn sejuk.
Cairkan cream cheese, butter & susu - double-boil
Adunan yg dh dicairkn - adunan kental
3. Masukkn campuran tepung dlm adunan cream cheese. Kacau sebati ngn senduk kayu @ whisk. Masukkn kuning telur, garam & jus lemon. Gaul sebati. Ketepikan jap
Masukkn tepung & kacau sebati
Masukkn telur, garam & jus lemon - kacau sebati
Adunan yg dh sebati - klau bergentel, gunakan mixer tu sebatikan
4. Dlm bekas lain, pukul putih telur & jus lemon hgga berbuih. Masukkn gula sedikit demi sedikit sambil terus pukul hgga bertanduk. (meringue)
Pukul putih telur & jus lemon hgga berbuih
Masukkn gula sedikit demi sedikit & terus pukul
Dlm proses
dh bertanduk pn
5. Ambil 1/3 adunan meringue & sebatikan ngn adunan cheese dlm Langkah 3 td. Apabila dh sebati, masukkn 1/3 adunan meringue lg & kacau sebati ngn perlahan-lahan. Apabila dh sebati, masukkn lg baki meringue & kacau sebati ngn perlahan. Tuang dlm loyang
Masukkn meringue & kacau sebati
Adunan yg dh sebati
yg ni akak saja buh sbb izatti nk
Tuang adunan dlm loyang
6. Bakar pd suhu 160'C selama 1 jam ngn kaedah bain-marie @ water-bath. Akak bakar 50minit pertama guna api bawah sahaja. 10 minit terakhir guna api atas bawah.
Peringatan - suhu bergantung kepada oven masing2
Ni cara akak bakar kaedah bain-marie
Loyang berisi air panas letak kt tingkat plg bawah
Loyang kek letak kt tingkat yg tengah-tengah
7. Apabila kek dh masak, biar sekejap dlm oven yg dh ditutup suiznya. Pastu, biar kek sejuk cikit baru kuarkn dr loyang. Akak kuarkn kek dr loyang masa kek masih suam2 panas...
Adunan yg dh siap masak
Gebu & lembut...
mmg nmapk sgt lembut n gebusss kek tu...sempurna kejadiannya..
ReplyDeleteTQ Qasey
Deletetengok pun dh tahu gebu..apalagi kalau dah masuk kat tekak ucu..mau sekejap jer dah lenyap ditelan ..
ReplyDeleteMmg kejap je abis.. bleh mengembangkn badan... hehehe...
DeleteSelamat pagi Boss..
ReplyDeleterajin ko buat cotton cis kek...bagus kita tukar2 kek kan..sekurang2nya dapat rasa dua biji kek..hehe..
C Izatti buat maminya rajin.. hehehe...
Deletetu la klau tinggal dekat2 kn best..