Dengarlah

Friday, 16 December 2011

Jom Belajar DeKo Kek Bersama





Assalamualaikum & salam sejahtera...




Sume dh masuk kelas ke? hehehe... kn ari ni kita nk belajar deko2 kek bersama2...



Tuk ari ni kita belajar deko kek guna Chocolate Ganache.. Dh sediakn kertas & pen x... kena salin resepi dlu.. klau nk senang copy paste je...



Resepi : Chocolate Ganache

Sumber : Resepi sendiri.. hehehe

Bahan2
1/2 cwn susu cair
300gm dark cooking chocolate
80gm Chocolate Coating brand Tulip

Cara2
Panaskn susu cair. Dh nk mendidih tu, tutup api & masukkn dark cooking choc & choc coating yg dh dipotong kecik2

Kacau sebati hgga coklat cair sepenuhnya. Klau nk coklat meleleh, masa suam2 tu trus tuang atas kek..


@ bleh guna resepi dr MOhd JaNi.. mmber FB akak. TQ MJ.. Akak share kt blog akak plak ye..

Bahan2
500gm dark cooking chocolate
250gm double cream (bleh guna Anchor UHT Whipping Cream)

Cara
1. Panaskn double cream hgga mendidih
2. Tuang dlam coklat yg dh dipotong kecik2. Gaul sebati hgga coklat cair sepenuhnya..


Yg atas ni resepi Choc Ganache tuk salut kek. Sekarang kita buat plak Choc Ganache tu buat bunga dia 


Resepi : Choc Ganache (khas tuk buat bunga @ tuk border)
Sumber : Sendiri.. tp kena improvekn lg... try & errror gak ni.. tu sbb akak kata kita belajar sama2.. sbb akak pn bknnya pro

Bahan2

200gm dark cooking chocolate
150gm chocolate coating
3/8 cwn susu cair - akak gunakan sukatan cwn 1/8. Sukat 3 kali

Cara2
1. Panaskn susu cair hgga hampir mendidih. Tutup api
2. Masukkn coklat yg dh dipotong kecik2 & kacau sebati hgga coklat cair sepenuhnya. Coklat mmg cair pd mulanya.. tp bila dh btol2 sejuk, dia akan mula pekat
3. Bair hgga coklat btol2 sejuk & pekat baru buat bunga


ATAU

Bleh try resepi dr MOhd JaNi ni...
250gm double cream (Anchor UHT Whipping Cream)
750gm coklat masakan

Mohd Jani kata, klau nk buat bunga ni.. nisbah dia 1 : 3. Maknanya.. 1 bahagian susu kena campurkan ngn 3 bahagian coklat. So, klau guna 100gm susu, coklat masakan yg diperlukan adalah 300gm..

Cara2
Panaskn double cream hgga mendidih.
Tuang dlm coklat yg dh dipotong kecik2. Kacau hgga coklat cair sepenuhnya. Biar btol2 sejuk baru buat bunga


Bila ganache dh siap & sejuk sikit.. baru la mula deko-mendeko. Slalunya akak buat kek sehari sebelum nk deko. Masukkn kek yg dh sejuk ke dalam fridge dlu. Klau rajin, sebelum masukkn tu, balut kek ngn plastik wrapper.
 

Senang nk belah kek & deko bila kek keras ckit. Tuk kek ni akak belah kepada 3 bahagian. Akak belah guna benang. Bg akak lg senang guna benang dr guna pisau..





Amik benang.. gunakan 2 lembar benang (kalu guna selembar je, takut benang x cukup kuat). Pastu letak benang tu nkt kek cam dalam pic kt sebelah kiri tu. Tarik kedua2 hujung benang dengan serentak. Masa tarik tu, tangan jgn la goyah.. nnt dapat potongan yg beralun plak. Tp akak pn xde la dapat potong yg smooth cam pic yg sebelah kanan tu..

Belah 1 lapisan demi 1 lapisan. Bkn belah sekaligus cam yga akak tunjukkn dlm pic sebelah kiri tu. Pic tu akak tunjukkan tuk bgtau, kek tu akak belah kepada 3 bahagian




Letakkn 1 potongan kek di atas kek board. Sapukan/lepakan ngn coklat ganache. Pastu letak 1 bahagian kek lg & lepakan coklat ganache di atasnya. Then, letakkn plak bahagian kek yg terakhir. Pastu lepakan seluruh kek ngn coklat ganache. Buat 1 lapisan yg nipis dlu. Pastu masukkn dlam fridge dlm 15minit baru lepakan lg lapisan kedua

Lapisan pertama

Keluarkn kek dr peti sejuk & lepakan coklat ganache sekali lagi. Ratakan keseluruh bahagian kek. Masukkan sekali lg ke dalam fridge hgga lapisan ganache agak keras. 

Keluarkan kek dr peti sejuk. Amik spatula yg panjangnya melebihi saiz kek. Celupkan dlm air panas & lapkn. Pastu terus ratakan permukaan tepi & atas kek. Nnt kek aka jd cam pic kt bawah ni. Buat la 2, 3 kali ye. Setiap kali nk ratakan ganache tu, lapkn ganache yg melekat kt spatula pastu celup lg kt air panas & lapkn sebelum nk meratakan @ melicinkn ganache..

Lapisan kedua

Rupa kek selepas proses meratakan ganache

Sekarang kita belajar plak buat bunga. 1st, masukkn coklat ganache tuk buat bunga ke dalam piping bag yg telah dimasukkan nozzle khas tuk buat kelopak. Klau ikut pic kt bawah, bleh guna nozzle 102, 103, 104, 123 & 124. Nozzle ni fungsinya sama cuma saiz kelopak yg terhasil je yg berbeza. Masa buat bunga ari tu, akak guna nozzle cam 103 tu. Klau ada coupler, lg baik sebab senang nk tukar nozzle nnt. X perlu tuk guna bnyk piping bag


Selepas masukkn coklat ganache dlm piping bag, bleh la mula belajar buat bunga. Nk belajar camna nk buat bunga tu, leh la tgk video kt bawah ni. Akak x dpt nk tunjukkn sbb akak xde camera & xde org nk amik kan pic


Bila dh siap buat bunga, letakkn je bunga tu atas kek kt mana2 yg u all nk. Akak letak kt hujung kek. Ikut la citarasa masing-masing.

Bila dh siap buat bunga, tukarkn nozzle khas tuk buat daun. Bleh guna nozzle no. 69 (rujuk pic nozzle kt atas ye). Video kt bawah ni guna fresh cream tuk wat bunga & daun. Cara dia sama je..



Paipkan daun dekat ngn bunga ros tu.. paip la ikut bape bnyk suka..

Pastu, tukar nozzle kepada bentuk closed star. Bleh guna nozzle cam no. 30. Then, bleh la paipkn kt tepi2 bawah kek tuk cover bahagian yg x cantik tu
Ni la hasil dekorasi kek akak... bleh la kan bg beginner cam akak ni. Klau yg dh pro tu mmg x yah cakap la kan.. mmg x terlawan akak. So, kepada yg baru berjinak2 nk belajar deko kek sndri.. jgn takut.. kita belasah je. Lama2 nnt, ok la tu.


Selagi x cuba, selagi tu kita x tau apa kebolehan yg kita ada. Myb u all yg baru kenal nozzle ni bleh buat lg cantik. Akak pn x pnh amik @ p mana2 kelas formal. Belajar dr Youtube & tgk hasil deko org lain je. Dr c2, belajar praktis sendri


K.. selamat mendeko... 

8 comments:

  1. cantik ros akak,sufi buat tak berapa nak jadi

    ReplyDelete
  2. TQ Sufi.. xpe.. belajar perlahan2. Klau dh selalu buat nnt, mesti jd lebih cantik. Klau nk tau, akak buat ros ni pn x pnh praktis yg btol2 kata org praktis.. Praktis masa nk hias tu la. Hehehe...

    ReplyDelete
  3. wah...info yg sgt berharga, thanks coz sudi share, sy pun sdng cuba2 deco cake sendiri dan blog awk sgt berguna utk saya. tima kasih dan moga tuhan membalas atas ilmu yg dikongsi...salam perkenalan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Most welcome dear... smoga sama2 mndapat manfaat..

      Delete
  4. Salam sis. Saya ni blog walking ke sini dan nampak tajuk ni. Memang menarik dan banyak membantu orang yang baru macam saya ni. Izinkan saya kongsikan bersama rakan diblog saya boleh? terima kasih tak terhingga :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam... bleh je. Silakan

      Delete
  5. assalam.. sis sy dah lama tengok blog sis. memang menarik. minta izin untuk guna resepi sis untuk buat makan sendiri dan bussiness part time bila ada yang order ye. tq sis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam..silakan. x perlu minta izin pn dik..tq sbb singgah blog akak walau dh lama x update

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...