Dengarlah

Monday, 20 June 2011

Apam Polkadot Versi Ladybird

Akhirnya.. setelah 2 kali percubaan yg gagal... dapat gk buat Apam Polkadot dgn jayanya. Senyum mengiringi kejayaanku... hehehe... TQ yg x terhingga pd Sifu Rina Mohd Dom. Pas tgk step by step dr fb Sifu Rina, akak pn berjaya menghasilkn apam yg kiut ni. Siap buat Ladybird lg.. ilham drpd  Fadilah Mazlan. TQ  Fadilah Mazlan atas idea yg best & kreatif ni. 


Tp nk buatnya, mak ai - lotih den... klau bleh meniarap, dh akak buat.. hehehe... tabik la pd mereka yg berjaya amik tempahan yg banyak buat Apam Ladybird ni.. Begitu gk ngn Apam Polkadot. Penat gak klau buat bnyk2. K la, jom tgk camna nk buat Apam Polkadot versi Ladybird ni..


Bahan2
Bahan A
3 biji telur Gred B - guna telur yg korang dh letak dlm fridge, maknanya telur tu sejuk
220gm gula halus @ 1 cwn + 4 1/2 tbsp gula castor - sejukkn gak
edit - akak guna 200gm gula kastor/granulated sugar
1 tsp ovalatte


Bahan B
150gm susu sejuk - guna Susu kotak Nestle Rendah Lemak
- Edit akak guna 3/4 cwn. Buat pg td
275gm tepung gandum* / 2 cwn + 7 tbsp
-Edit - akak guna 255gm tepung gandum

1 tsp baking Powder*
- ayak bahan2 bertanda


* Pengurangan kuantiti tepung & gula ni menghasilkn apam yg lbh lembut
Bahan2 Lain
Apa2 filling - akak guna blueberyy filling
Kaler hitam, kuning, merah..

Edit - Tips Mengurangkan Kebarangkalian Filling Jatuh

Ramai yg bertanya camna nk atasi masalah filling jatuh. Sbnrnya filling jatuh adalah perkara biasa dlm apam ni. Kita cuma bleh mengurangkan kebarangkalian filling tu jatuh tp ini x bermakna filling tu x jatuh ye. 


Klau lama sgt masa yg diambil tuk mengukus apam ni selepas filling dimasukkn, filling tersebut tetap akan jatuh. Selalunya akak akan keraskn filling tu sedikit sebelum mula membuat apam. Cara ni dpt mengurangkn masalah filling jatuh.

Cara Keraskn jem @ filling 

Panaskn butter/marjerin dlm pan. Pastu masukkn agak2 1 sudu besar tepung gandum. Kacau hgga nampak tepung tu mendidih. Pastu masukkn jem. Kacau hgga sebati & pekat.. klau keras, bleh tambah sedikit air. Klau lembik, bleh tambahkn lg jem. Tutup api, angkat & biar sejuk baru guna


Sebelum nk mula kn sediakn semua Bahan2 dia tau... Besi mixer tu pn sejukkn gk. Akak masukkn je kejap dlam fridge bahagian atas. Ni tuk mempercepat proses mengembang & menggebukan adunan... Yg xde stand mixer, mmg terasa lenguh tangan memukul adunan ni.. cam akak la. Akak cuma ada hand-mixer je...


Cara2

1. Pukul Bahan2 A hgga putih & kembang. Dia akan jd agak likat. Sesape yg pnh buat Kuih Bahulu.. haaa.. cam2 la likatnya adunan ni..
 Telur + Gula + Ovalatte - sume sejuk ye.. bru kuar dr fridge...

Proses exercise tangan dh bermula dh...
Akak guna high speed - pastikan off kn kejap mixer bila dh sampai 2 minit ye. Pastu on balik - klau x, nnt rosak plak mixer tu
  Adunan yg mula kembang.. go nuri go...hehehe...

Adunan yg cukup kembang - bila angkat mixer tu, adunan meleleh & tinggalkn jejak,  adunan yg berlingkar kt bawah tu la dinamakn jejak... 

2. Masukkn susu sedikit demi sedikit. Pukul sebati setiap kali susu dimasukkan
 Masukkn susu sedikit demi sedikit

 Pukul hgga btol2 sebati & gebu & masukkn susu lagi
Buat hgga susu abis dimasukkan dalam adunan

Adunan yg telah cukup kembang selepas susu dimasukkn

3.  Masukkn tepung sedikit demi sedikit. Pukul dgn kelajuan perlahan. Pukul hgga likat bg setiap kali dh masukkn tepung
 Masukkan tepung sedikit demi sedikit

 Pukul perlahan & btol2 sebati baru masukkn tepung lg

Adunan yg dh sebati ngn tepung - Anda akan dapat adunan yg likat
Masa pukul tu rasa berat je...Jgn pandai2 pukul ngn high speed ye... x pasal2 rosak aset tu. Klau yg berkuasa tinggi xpe la...

4. Amik lebih kurang 1 senduk adunan & letak kaler hitam. Akak xde kaler hitam, so.. akak campurkn kaler merah & biru. Dpt la kaler purple kehitaman. Bleh la. Kaler hitam mmg susah nk dapat. Pastu harganya mmg mahal dlm RM6 - RM7 sebotol.. Amik 1 tbsp lg adunan & masukkn terus ke dlam piping bag. Yg len tu bahagi 2 - 1 letak kaler merah & 1 lg kaler kuning
Adunan kaler hitam yg dimasukkn dlm piping bag
Adunan kaler hitam & ori. Filling blueberry pn masukkn dlm piping bag gk ye

Adunan kaler merah.. 

 Adunan kuning

5. Proses memasukkn adunan dlm acuan
 Guna sudu tuk masukkn adunan kaler merah ke dlam 
acuan lompang saiz kecik & dilapik ngn cup kertas
Isi hgga hampir penuh...

 Pipe kan blueberry filling. Masa ni bleh la panaskn kukusan

Tutup filling ngn adunan kaler merah gak. Isi hgga separas ngn cup kertas.. Bila dh masak nnt bru nampak montel2.
Akak buat ni x cukup penuh sebenarnya.. tu yg x nampak montel sgt

6. Proses nk lukis Ladybird....Amik piping bag berisi adunan kaler hitam.
Buat garis melintang cam pic kt atas

Gunakan kaler yg sama & pipe kn hgga memenuhi semua ruang kt bahagian atas tu
Buat plak garis menegak cam pic kt atas

Then, buat dot2 la... ikut la bnyk mana dot2 nk
Pastu, amik piping bag berisi kaler ori.. pipe kn 2 dot kt atas tuk buat mata dia
Amik piping bag kaler hitam lak. Pipe kan kt tengah2 dot yg kaler ori/putih tu
haaaa... jd dh mata dia.. Lengkap la Ladybird kita

 Yg atas tu lukisan, nampak cantik la.. 
yg ni real.. comot.. hehehe...

Ladybird yg dh siap. Tgh pose tunggu tuk masukkn dlam periuk kukusan. Periuk tu pn dh memanggil sejak td.. dia pn x sabaq no..

7. Kukus selama 15min ngn api sederhana.. Jgn guna api perlahan plak.. nnt x kembang plak..& jd x brapa nk comel. Uiks.. nape  yg len plak yg kena kukus ni????? Dr mana lak dia dtg ni??? Nape cuma ade 3 ekor Ladybird ye??? Dh la x cantik.. memalukan tuan je la korang ni...adussss...

 yg ni pic yg 1st. Buat dot2 dlu.. hehehe.. test power..

 Yg ni dh siap kukus...
Lega rasanya dh siap

Ladybird2 ni tgh posing ...
Seronok sgt bila tgk hasilnya..

Nota..
Penutup kukusan kena lapik/balut ngn kain/towel bersih supaya air x menitik atas permukaan apam..

* Kaler hitam = Royal Blue + Merah + Oren + Kuning Lemon
- akak cuma campurkn biru + merah + oren + kuning. Nisbah sukatan akak agak2 je..



Selamat Mencuba... Gud Luck...




161 comments:

  1. chumelnyer...! nanti nak try buat jgak laaa...wp nampak agak rumit sgt...a.k.a leceh...hehehe... ;-D

    ReplyDelete
  2. cumel la.... n good idea..... i like....

    ReplyDelete
  3. chomel..jumaat ni nak try buat...xsabar nya =]

    ReplyDelete
  4. alalalaaaa...tomey2 nyer dia..nk mkn pun syg..kekekek!!!

    ReplyDelete
  5. comeyy nyerr sis.. nk buat la pas nih! =) thanxx 4 sharing..
    jom, exchange link ngn ct eyk :

    http://the-red-heart.blogspot.com/

    ReplyDelete
  6. sedap dan comelnye..nak kene blaja depan2 ni..

    ReplyDelete
  7. TQ semua... ank pompuan akak yg sorg tu mmg suka sgt Ladybird.. Tu yg buat Ladybird ni..

    X la rumit sbnrnya, cuma penat la nk buatnya..

    Fara - kena makan gk.. klau x kecian plak nnt basi.. Klau bleh awet bleh la simpan.. hehehe

    ReplyDelete
  8. comeinyer apom ladybug ni....kalau cam ni rasa sayang pulak nak makan....pandai Nuri...=)

    ReplyDelete
  9. Sya pn blajar gk dr member KR.. 2x buat bru jadi...

    ReplyDelete
  10. Salam... tq cz share resepi. eiza dh 3 kali buat apam ni tp tengah dia merekah mcm apam kuntum mekar n kadang2 jd mcm kerang. bila tgk step by step cara nuri baru eiza faham. nnt eiza nk cube buat cara nuri plak... thanx..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam.. haah lh Eiza.. akk punya pun mcm tu.. dia jd mcm kerang.. pecah sebelah

      Delete
  11. Mama Eiza.. saya plak buat apam mekar tp x mekar2.. dlm bnyk2 tu cuma 1 je yg mekar. Yg len jd cam kerang tu & selebihnya jd cam apam polkadot.. Tp resepi apam mekar ni mmg lembut sgt..

    ReplyDelete
  12. menarik sgt cumel2 lady bird awak...sy minta resepi nie ye tq..

    ReplyDelete
  13. Comelnya apam ni. Wah...bagus la akak punya instruction. Sungguh teliti . Saya minta resepi and follow ya kak.

    ReplyDelete
  14. slm nk tnya ...tsbp tu ape? tsp tu pulak ape..trm ksh

    ReplyDelete
  15. Azah... TQ.. sila3x.. Tq sbb jd follower akak

    ReplyDelete
  16. CikHaniBhulat,
    tbsp = table spoon/sudu besar/sudu makan
    tsp = tea spoon/sudu teh

    ReplyDelete
  17. Adoiii canteknya.. idea baru..mmg kreatif betul Nuri... Lyza minta izin ye copy resepi and follow ye. tq

    ReplyDelete
  18. TQ Lyza.. idea lama dh ni sbnrnye.. cuma sya je yg lambat buat.. hehehe.. tp mmg comel kn..

    ReplyDelete
  19. miss yanyan...
    waalaikumussalam... sya ada amik order tp x amik bnyak2 la. Takut x larat nk buat. Ladybird ni akak jual 35sen/biji siap ngn filling..

    ReplyDelete
  20. Assalammualaikum...

    Salam kenal Nuri. Comeiinya apam lady bird tu...geram nengok..

    ReplyDelete
  21. Waalaikumussalam Mamasya...Salam kenal gk. hehehe...

    ReplyDelete
  22. cantik..kiutt..nk tanya,pnutup kukus kena tutup gn kain k? huhu..maaf soalan budak2...aru belajar ni nk kena dapur...hhihi..~ Nuur

    ReplyDelete
  23. TQ Nuur.. yup kena tutup ngn kain/towel bersih.. klau x nnt wap air tu jatuh atas apam...x kiut la jdnye nnt...

    ReplyDelete
  24. Salam, nuri... comeiii apam ladybird nih... idea kreatif... :) sesuai tuk anak2...

    ReplyDelete
  25. salam kak..hahaha..alololo, sayangnya nak makan ..huhu

    ReplyDelete
  26. salam..comelnye apam nie...geram tgk...nak try buat nie...harap2 la menjadi!

    ReplyDelete
  27. mak aii....exotic sungguh.....ni betul2 free br bole buat.

    ReplyDelete
  28. comey y kak nuri........ziela nak copy resepi boleh?hr tu ziela cuba buat apam polkadot biasa x menjadi la kak......x kembang cantik.......ada petua x?takut nak cuba dah......jd keras.......apa bahan yg kurng yea?

    ReplyDelete
  29. Waalaikumussalam semua...

    Nurul - mmg sesuai tuk kanak2, ank sya makan sampai 10bji x henti. Kenyang bru berenti..

    Hana... kena makan gk.. x bek membazir tau... hehehe...

    Anonymous.. mmg kena btol2 free bru bleh buat.. ank2 x bleh ganggu.. akak pn bila dh penat tergetar2 tangan nk lukis..

    Try la acu...

    Ziela... TQ, sila3x.. yg penting kena pukul adunan tu sampai btol2 pekat. Mmg terasa berat klau kita guna mixer masa sebatikan tepung tu. Pastu api jgn terlalu kuat..& isi separas ngn cup kertas tu..

    ReplyDelete
  30. comelnye! nak try gak, tp ovalatte yu ape?

    ReplyDelete
  31. Anonymous.. ovalatte tu penstabil kuih/kek. Ia juga menggebukan kuih /kek. Warnanya oren kekuningan cam kuning telur tu. Pasaraya & sebilangan kedai runcit ada jual. Klau bakery,mmg konfem ada jual

    ReplyDelete
  32. comei giler..ari tu ade try tp wat pekedot jek.lom wat corak ladybird ni..
    tunggu............

    ReplyDelete
  33. Ada masa try la.. klau x ramai org nk mkn buat 1/2 adunan pn dh bnyk..

    ReplyDelete
  34. nak tanya 1 tsp tue sudu kecil ke besar?

    ReplyDelete
  35. nonierahman... 1 tsp = 1 sudu teh.. buat jgn x buat.. bleh exercise tangan & jari jemari... hehehe

    ReplyDelete
  36. tergelak k rina baca..nk buat apam ladybird sambil meniarap... hehehe... akk nk cuba gak buat ni.. masa terhad sgt skrg ni.. Cantik sgt nurin buat...Tahniah

    ReplyDelete
  37. TQ kak... tgk la sape guru die... hehehe.. Kak Rina gak...

    ReplyDelete
  38. nak test wat gak la...tq bg link tuk wat....suke bace blog ni...ase senang je ble tgk step by step...

    ReplyDelete
  39. KiEyn... try test la... klau buat 1 adunan tu x la penat sgt.. klau saiz kecik cam akak buat tu bleh dpt dlm 50biji..

    ReplyDelete
  40. Salam ukhwah, sukanyer tgk hasil kerja ni. Biasa kita buat apam polka dot jer..Ni first time tgk lady bird punyer apam... mmg mencabar kesabaran. Oh yer, kelapangan lawat ler blog masakan sy http://maklangrecipesgalore.blogspot.com/..sy suka try resepi dr pelbagai blog.

    ReplyDelete
  41. cantiknya kak,nanti nadia nak try lah... =)

    ReplyDelete
  42. waalaikumussalam ina.. mmg nk kena sabar membuatnye..tp seronok bila tgk hasilnya cantik & comel..

    ReplyDelete
  43. TQ nadia.. try la.. InsyaAllah menjadi.. lukis lawa2.. bru puas hati bila dh tgk hasilnya nnt..

    ReplyDelete
  44. cntk sgt..dah try wat ikot cr akk.akhirnye stlh 2kali wat tak jadik ikot cr akk jadi..yey!thanks kak.

    ReplyDelete
  45. name sy iqa..ni gune akaun husbend..hehe.tu kuar nme kimi..tp kami wat same2.mlm td wat lg..hehe..tak puas wata ritu..thanks tau kak.

    ReplyDelete
  46. Sama2 iqa.. iqa & hubby buat apam same2? Klau hubby akak, xdenye nk buat, mkn nak la die...

    ReplyDelete
  47. cantiknye...macam nak try la buat...two thumbs up for u...;)

    ReplyDelete
  48. TQ Scully.. try... jgn x try...

    ReplyDelete
  49. he3..kimi sonok tgk kite wat sbb b4 ni wat tak jadik kan.ble dah dpt resepi yg btol2 tu yg excited..kami wat yg ladybird tu tp tak cntk cm akk wat..huhu..kak biase apam thn bpe hari?sbb nak wat untuk majlis aqiqah baby 10 hb ni.so leh wat hari ape ek?

    ReplyDelete
  50. apam ni tahan 4 ari klau letak kt luar. Klau letak dlm peti sejuk org kata bleh thn dlm seminggu lebih..

    ReplyDelete
  51. Assalamualaikum Nuri, salam kenal...lompat dr dpur Juwita nih...terbekenan dgn apam ladybird tuh...cantiiik... :)

    ReplyDelete
  52. Waalaikumussalam Ummi... salam knl gk.. mmg comel Ladybird ni.. ank ppuan sorg ni klau buat apam ni mesti nk yg Ladybird..

    ReplyDelete
  53. salam kak,cntik ladybird tu...camne nak kenal jantan tina yek???hahaha...

    ReplyDelete
  54. waalaikumussalam ila... tu r.. akak sendri pn x pasti camna nk knl ni...padahal akak yg produce... hehehe..

    ReplyDelete
  55. salam..

    akak, knape ye bila saya wat apam tu filling die turun bwh ya? bila nak mkn mcm tak best je sbb filing melekat kat bwh papercup...tak jadi ke sy wt kak???huhuhu

    ReplyDelete
  56. Waalaikumussalam AZ...bkn Az sorg je yg jd camtu... dlm bnyk2 tu ada gak 3,4 biji yg filling dia turun ke bawah.. klau apam tu gebu..jd la tu.. cuma klau buat, jgn buat terlalu bnyk dlm satu2 masa.. lg la klau buat Ladybird sbb kita amik masa lama tuk lukisnya. bila amik masa lama, filling akan semakin turuk ke bawah..

    ReplyDelete
  57. salam kak nuri..
    filing choc n blueberry 2 ad jual kt mn2 pasaraya ke?kak nuri bli ktne..

    ReplyDelete
  58. Waalaikumussalam Anonymous.. pasaraya rasanya susah nk dpt.. beli kt kedai bakerym- kedai jual bahan2 nk buat kuih & kek..

    ReplyDelete
  59. salam kak..sy da cbe wt apam ni ikut resipi akk..mmg sdp,tp sy juz wt dot2 je..apam yg akk wt 2 gne cup kcil saiz cup biskut kn?ke akk gne yg saiz bsr utk wt corak ladybird ni

    ReplyDelete
  60. Waalaikumussalam Anonymous...akak guna papercup saiz almond london tu la.. klau nk lukis ngn cantik, hujung plastik tu kena gunting ckit je..

    ReplyDelete
  61. owh..ok kak..sy da try wt arini yg ladybird..tp xjd la kak..apam rse berat n padat je.silap kt mn ye kak?ke sbb sy pukul adunan 2 tlalu lme smp dia jd g2?=(

    ReplyDelete
  62. Gulp sodap hehe...akak tak jual ker?

    ReplyDelete
  63. Anonymous.. akak x pasti la plak.. tp ari tu ada member buat pas letak tepung tu dia pukul lama, pastu apam dia jd mekar je.. xde plak padat.. sory.. x dpt nk jawab persoalan tu..xpe la belajar dr kesilapan kn.. pasni mesti dh dpt agak bila masa terbaik tuk offkn mixer..

    ReplyDelete
  64. Mr ApamPolkadot
    Klau ada yg order, akak amik gak... Nape? Nk order ke? Buat la sendiri, resepi dh ada tu. Buat 1/2 adunan pn dh bnyk tau

    ReplyDelete
  65. Salam kenal Nuri.Wah tergoda sungguh tengok apam ladybird ni.Kalau buat untuk budak-budak mesti duka kan?

    ReplyDelete
  66. Salam kenal Puan Ros... mmg sesuai tuk budak2..ni mesti salah taip ni.. suka jd duka.. hehehe... sesuai sgt tuk budak2 tadika tu.. hehehe...

    ReplyDelete
  67. Salam sis....mmg comei sgt apam ni....bleh la sy try uat nanti.. thnkz sb sis sudi berkongsi resepi ini..

    ReplyDelete
  68. Waalaikumussalam Anonymous.. try jgn try... welcome dear..

    ReplyDelete
  69. salam..thanks for the recipe ..
    instruction clear sgt2.. sebelum neh dah 2 kali sy try buat tapi guna resei lain..
    first time buat guna ur resepi trus jadi..
    sy share dgn kwan2 ea.. =)

    ReplyDelete
  70. Waalaikumussalam Asmalina... Alhamdulillah... share la... smoga ilmu yg kita share ni dpt membantu org lain..

    ReplyDelete
  71. Tahniah.anda seorang yg kreatif.Banyak resepi pn yg saya copy, boleh ke? Saya suka cuba resepi yg unik, tp x lah susah sgt. T.kasih atas resepi. Nanti nak cubalah..

    ReplyDelete
  72. Sarimah.. TQ.. copy je.. mmg publish tuk semua...

    ReplyDelete
  73. elnino... mmg comei sgt... heehehe...

    ReplyDelete
  74. akak, x payah letak adunan sampai penuh papercup ke?

    ReplyDelete
  75. nora... penuhkn.. isi adunan hgga separas ngn papercup tu..

    ReplyDelete
  76. As salam... sis sy dh try resepi nie..tp mslhnya bila dh kukus apam nye jadi byk lubang2 pas tuh mata ladybirdnya pn tenggelam...bley sy tahu mn silapnya ya sis...thkzs..

    ReplyDelete
  77. Salam,

    Saya cedok sedikit sebanyak resepi dalam entri ni dan cipta resepi saya sendiri. Rujuk dalam entri saya ini: http://szakif.blogspot.com/2011/09/apam-polkadot-ladybugs-resepi-szakif.html

    Terima kasih kerana membuatkan saya jatuh cinta untuk membuat apam polkadot :)

    ReplyDelete
  78. nieza860925.. yg bnyk lubang tu sbb ada bnyk gelembung udara.. tuk hilangkn.. sblm masukkn apam dlm acuan, kacau adunan tu dlu. Pastu klau masih ada gelembung udara dalam adunan yg telah dimasukkn dlm acuan, nieza kena cucuk/pecahkn gelembung udara tu guna lidi/pencungkil gigi..

    ReplyDelete
  79. waalaikumussalam Szakif... wah.. rajin Szakif buat xperiment.. akak pn camtu gak.. x sah klau x tambah/kurangkn @ ubahsuai resepi ikut rasa tekak sndri...hehehe

    ReplyDelete
  80. anak2 saya suka sangat dgn apam ni thanks akak sbb konsi resepi nie...:)

    ReplyDelete
  81. Sama2 Anonymous... setakat ni sume kanak2 yg dh rasa apam ni menyukainya.. ank akak lg la.. klau buat 1 adunan tu.. dia la yg plg bnyk makan

    ReplyDelete
  82. salam k.nuri...saya dh buat dan rasanya memang gebu n sedap...tapi camne ye nak bagi filling dia x turun ke bwh bila dh msk?

    ReplyDelete
  83. Waalaikumussalam Anonymous... akak pnh buat guna jem sebagai filling. sume jatuh kt dasar dia. So, ada yg bgtau cara nk keraskn jem tu..

    Panaskn butter/marjerin dlm pan. Pastu masukkn agak2 1 sudu besar tepung gandum. Kacau hgga nampak tepung tu mendidih. Pastu masukkn jem. Kacau hgga sebati & pekat.. klau keras, bleh tambah sedikit air. Klau lembik, bleh tambahkn lg jem..

    ReplyDelete
  84. tq kak nuri. sngat hebat.. xsabo nak mintak wife tlg buatkan :)

    ReplyDelete
  85. Welcome ewan...
    x la hebat sgt.. besa2 je... hehehe..
    Suh wife try buat... sedap..

    ReplyDelete
  86. salam kak..nak tanya, pewarna tu guna pewarna apa ek??mana nak beli??

    ReplyDelete
  87. waalaikumussalam.. akak guna star brand.. kaler yg xde brand sbb bakery sndri yg pack.. campur..

    ReplyDelete
  88. akak, saye dah try and menjadi ! tq coz provide step by step. senang nak ikut. mak saya bawak p sekolah cikgu2 semua puji...hihi.

    ReplyDelete
  89. Alhamdulillah... welcome dear... buat versi dot2 ke or versi lain?

    ReplyDelete
  90. buat polkadot versi ladybird ni lahh..polkadot pon buat jugakk..hihi..

    ReplyDelete
  91. Farah...
    no wonder la kena puji.. coz comel2..hehehe..

    ReplyDelete
  92. sy dah cuba buat...menjadi...

    sy sharekan link resepini kat entri sy tau... :) :)

    http://www.zafiranabilah.com/2011/10/projek-hujung-minggu.html

    ReplyDelete
  93. TQ sudi mencuba... jap lg g umah Nabilah... hehehe..

    ReplyDelete
  94. kak...mcm mana nak buat supaya filling nya tak jattuh ke bawah??..

    ReplyDelete
  95. hehe. akak dah tengok ehh?? hihik. tq tq.

    ReplyDelete
  96. salam sis, thanks for sharing resipi ni.... insyaAllah hari ni saya nak mencuba :-)

    ReplyDelete
  97. sis..nak mintak izin utk ambik resepi ni nak cuba buat..tq

    ReplyDelete
  98. wah.. selalu tgk apam dot2 jer. ni LB pun ada hehe.. terbaek :))

    ReplyDelete
  99. cantik ladybird... <3

    ReplyDelete
  100. sy rs blog ni tiru entry blog akak sbb pic n ayat pun sama tp xde pun backlink dr blog akak..

    http://fizadamiaresepi.blogspot.com/2011/06/step-by-step-apam-polkadot-versi_29.html#axzz1dSHCogIm

    ReplyDelete
  101. TQ Anonymous atas keprihatinan.. rasanya mmg btol dia copy paste.. xpe la...TQ sekali lg...

    ReplyDelete
  102. dah try wat...tp gune papercup xletak dlm cup merah cam akak nyer dlm gambar 2...da kukus apam jadi flat jer...hehehe

    ReplyDelete
  103. Klau x masukkn papercup dlm acuan mmg x kn jadi cam dlm pic tu... kecuali masukkn dlm papercup yg keras..

    ReplyDelete
  104. As Salam kak..saya mohon share resepi ni ye

    ReplyDelete
  105. Waalaikumussalam... silakan..

    ReplyDelete
  106. X ramai yg nk kongsi resipi cm nuri ni.tq ye.

    ReplyDelete
  107. salam..nk tnya,guna tepung gandum cap ap yer..??sbb ari 2 ad buat,jd 2 jd..tp keras n bntat ckit..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam... akak guna tepung gandum cap lili je dik.. yg penting kena pukul hgga btol2 kembang & pekat cam buat kuih puteri ayu tu..

      Delete
    2. ok2...nk try mlam nie.tq ye akak..

      Delete
  108. salam , nak tanye telur kunig ngan telur putih nak ken asingkan ke ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam.. x perlu asingkn.. pukul sekali

      Delete
  109. Kak sy suka bc entry akk 2...mnt btol sy..sy nk cuba wat juga...xsabar tggu weknd dtg...mnta copy kak ea..tqvm

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ sbb sudi dtg kt blog akak..
      Gud Luck.. smoga dpat apam yg gebu & comel2... hehehe...

      Delete
  110. salam, kak saya nak tanya laa yg blueberry filling tu mana nak dpt ea? blueberry jem ker or ada yg instant blueberry flavor jual di kedai?.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam... klau jenis filling slalunya cuma bleh dpat kat kedai bakery (kedai jual bahan2 kek)

      Tp mahal la harga dia. Akak guna jem je dik. Jem tu akak keraskn je ckit. Cara dia, panaskn sedikit butter & masukkn tepung gandum. Biar hgga nampak cam mendidih. Pastu masukkn la jem. Klau buat 1 adunan apam, guna dlm 4 sudu besar jem pn dh cukup. Kacau hgga sebati & nampak cam mendidih. Tutup api & biar sejuk.

      Pastu, masukkn dlm piping bag @ plastik & gunting sedikit hujng plastik tu. Then, bleh la guna

      Delete
    2. ouhh, ok2 tqvm yer kak.sangat terang n jelas akak pny instruction. :))

      Delete
  111. mane nk cr bekas yg kaler merah tu..yang leh kaver paper cup tu..dh jenuh saya cr kt kdai2 x de pn yg kcik cmtu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mama mia.. sya beli kt kedai bakery.. klau kt JB ni bnyk saiz kecik camni..

      Delete
  112. salam..nk ty,susu kotak tu,klu digantikan dgn susu tin boleh x??contoh cam susu f&n, dan dimancuh bersama air..sbb ank sya tdak suka dgn bau dan rasa susu kotak tuh..hrp sudi membantu...

    ReplyDelete
  113. Waalaikumussalam Roha..
    Sorry, lmbt nk reply.. Tenet slow x bleh nk buka blog. Bleh je, cuma org kata x selembut yg guna susu kotak. Guna santan pn bleh gak

    ReplyDelete
  114. tq kongsi..nak test buatlah..tapi cam ssh je wat ladybug..hai kerana si anak nak anything umie cuba..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Most welcome Duan... 1st time buat tu mmg rasa ssh cikit. Bila dh buat 2, 3x.. rasa seronok plak melukis..
      Tu la kuasa ank... kita sanggup buat apa pe tuk tgk ank2 gembira

      Delete
  115. terbaek lar kak...puas sya cri resepi yg ad ngan step2 dya skaly...at last pnt blogwalking bru jmpa kat akak...thanks sgt2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ... TQ gak sbb sudi singgah & baca blog akak..

      Delete
  116. Aslmkm Nuri. Salam singgah nak ucapkan tq. Along dah cuba resepi versi Nuri ni memang sedap & gebu. Terima-kasih ya & Along kongsikan kat blog Along juga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam Along...
      Most welcome. Thankz sbb sudi mencuba & singgah blog sya

      Delete
  117. assalam kak,nak tny mcmna nak ilangkn bau telur ye?i dh buat apam polkadot tapi filing dia jatuh lh.i guna nutella?plZ kak rply asap,nak buat tuk nexweek

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam.. org kata yg amik pusat telur. Pusat telur tu bahagian putih telur yg bertali tu. Satu cara lg, adik bleh ramas telur ngn daun pandan. Tp akak jarang buat la sbb malas.

      Bleh gak buh apa2 esen tuk hilangkn bau telur tu.

      Filling jatuh mmg biasa dik. Lbh2 lg bila dh buh filling tp lambat kukus apam tu. Akak x pnh guna nutella. Tp klau jem, akak biasanya kerask jem tu dlu

      Delete
  118. salam kak nuri, lala nk tny nape apam yg lala buat pecah2 merekah...kakak guna acuan lompang tu saiz apa ye lala guna 9070 lala tgk bwh acuan tu....adakah saiz cup dn acuan x sesuai pyebab apam tu x cntik naik.. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam LaLa.. selalunya apam pecah & merekah ni sbb api terlalu kuat. Rasanya saiz acuan x mempengaruhi.. yg akak tau acuan lompang ni cuma ada 2 saiz.. kecik & besar. Akak guna yg kecik

      Delete
  119. thanks kak nuri lala akan try uat lg....

    ReplyDelete
  120. akak mohon share yea picturenya saya pun nak share ngan orang lain yea...

    ReplyDelete
  121. assalamualaikum kak.
    minta izin utk salin n buat resepi ni ye.

    ReplyDelete
  122. chomel sangat sangat sangat...nk try la utk raya ni..btw kak mana nk dpt cup merah tu ye..hehe, almaklomla org jarang masak nk masuk dapur -_-"

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ Nabilah.. akak beli kt kedai bakery (kedai jual bahan2 kek, peralatan kek & bahan2 kuih-muih). Kdg2 kt kedai serbaneka & kedai jual barang2 plastik pun ada..

      Delete
  123. Thanks so much 4 d resepi, sya da try very nice n easy ;)

    ReplyDelete
  124. kelakar la akk nih.. ape pun thanx kak

    ReplyDelete
  125. yum yum... thanks for the recipe... love it :*

    ReplyDelete
  126. agak2 boleh ke tidak kukus apam dlam loyang besar?maksudnya tidak payah le yg loyang kecik2 ..

    ReplyDelete
  127. Salam...thanx for the recipe....hope dapat n berjaya buat...

    ReplyDelete
  128. Salam kenal Nuri..saya mohon share resepi nie ya..minta halal dunia akhirat..terimakaseh sudi share resepi apam blossom nie...

    ReplyDelete
  129. share yer... tq... moga puan terus diberkati dan dirahmatiNYA dgn ilmu yg diberikan....

    ReplyDelete
  130. Saalam sis...tadi I try...sedap..tapi ada lobang lobang..y eh?

    ReplyDelete
  131. Salam sis ,
    Awesome guide and tips . Tadi ingat nak buat apam ladybird ni , but black colour takde pulak . Thanks for the filling tips also . Lepas siap kukus tengok semua filling dah kat bawah . Hehe .

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...