Dengarlah

Saturday, 19 March 2011

Karipap Pusing


Ari ni kita blajar step by step nak buat karipap pusing.. terima kasih daun keladi kpd lynn (http://myresipi.com/)

Bhn2 - bleh dapat 30biji
Adunan kuning sbb letak marjerin
1 cwn tepung gandum
1/2 cwn marjerin
3 sudu mkn minyak masak

1.Campurkn semua bhn2 di atas & uli hgga adunan nampak berminyak. Adunan ni tak yah letak air. Uli ngn marjerin & minyak je. Tambahkn marjerin jika adunan masih berderai & blom dpt doh yg bleh d kepal2 tanpa berderai cam gambar cun kat atas tu.. Bulat2kn ikut saiz yg U all inginkn. Pas2 msukkn doh dlm plastik & msukkn dlm fridge..


Adunan Putih
Bhn2
2 1/2 cwn tepung gandum
1/2 sudu teh garam
sedikit air dr pili paip

2. Campurkn tepung & garam. Msukkn air sedikit demi sedikit sambil jari-jemari U yg bersih tu menguli campuran tersebut. Uli sehingga U all dpt doh yg licin. Pastu bulat2kn la ikut saiz yg U all inginkn tp pastikn lebih besar saiznya bebanding doh kuning td.


3. Kuarkn doh kuning dr fridge. Canai sebiji doh putih & letakkn doh sebiji doh kuning d tgh2nya. Pas2 balutkn doh kuning td.

U all akn dpt doh yg licin camni..


4. Terbalikkn doh & canai nipis doh tersebut. U all akn dapat hasil spt dlm pic d bwah ni....



5. Pas2 amik pisau yg tajam & potong d tengah2 doh yg tlh d canai tu cam dlm pic kt bwh ni...


6. Pastu gulung cam dlm pic kt bwh ni...

7. Pas gulung kedua-dua keping. U all akn dpt bentuk cam kt bawah ni.. cam bentuk siput kn...

8. Pastu canai memanjang salah satu "siput" td...


9. Pas canai memanjang tu, dpt bentuk cam kat bawah ni....

10. Proses seterusnya, gulung "siput" yg telah leper td cam dlm pic kt bwh ni...

11. Bila dh gulung tu dpt la "siput baru" spt kt pic d bwh ni.. dpt 2 sbb kn kt atas td ada 2 siput

12. Pastu potong ikut saiz karipap yg U all nak.. kn pic ni I potong kpd 3 bhg yg agak sama besar bg setiap "siput baru"... 

13. Ni la bentuk yg kita dpt bila dh potong kpd 3 bhgian td....

14. Ambil 1 potongan td & cana leper senipis yg u all nk cam pic kt bwh ni...

15. Pas2 letak la inti kt tgh2 dia...

16. Pastu lipat & cantumkn la then kelimkn... Siap pn 1 bji karipap....


17. Ni la hasilnya bla dh siap 3 bji... cantik tak??? U all nampak tak pusaran dia kt tengah2 karipap tu???


18. Buat la hgga doh abis ek... dpt bnyk tau...Pastu bleh la goreng. Masa menggoreng tu, sblm masukkan karipap comel ni dlm kuali, pastikn minyak tak terlalu panas. Sebab kita tak nak kulit karipap tu jd cam kulit katak puru. Kita nak kulit dia halussss je.. Goreng hgga keperangan... Goreng dgn api perlahan tau...
Siap pn hidangan karipap kita. Bleh mkn tuk bfast & minum petang

Nampak susah & bnyk sangat keja dia kn nk buat karipap pusing ni... Tp sebenarnya x la susah sgt.. !st time je rasa cam amik msa lama. Bla dh buat 2-3 kali, u all akn rasa tak la susah sangat pn.. Ala... cam kita nk p 1 tmpat yg kita tak pnh p. masa nk p tu, rasa jauh sangat. Tp bla balik dr tmpat tu rasa sekejap je kn...

Note : Klau family kecik cam I ni, I cuma goreng dlm 10 biji je. Yg lebih tu bubuh dlm bekas & susun bebaik. Setiap lapisan tu kena letak plastik supaya karipap tu tak melekat antara 1 sama lain...Pastu letak la dlm fridge. Bla nk makan bru la goreng...

* Kalu doh kuning terlebih, xpe .. impan je dlm fridge & gunakn bla nk buat karipap len nanti.. tp doh putih kena buat abis tau sbb x bleh simpan. I pnh simpan dlm fridge & buat pd masa len tp x jd karipap pusing da...

20 comments:

  1. senang la ase....bab bnyk gmbar kot...x de la terkulat2 nti...gud job...sy amek resipi ni ek...nak try...

    ReplyDelete
  2. amik je.. jgn hilangkn yg dlm ni dh... hehehe...Gurau je..

    ReplyDelete
  3. baiknya hati tuan punya,byk betul gambar,,masa buat nanti boleh la jengok2 gambar dlm laptop ni.he..he

    ReplyDelete
  4. Senang nk terangkn melalui gambarkn... klau guna perkataan je kdg2 ssh gk nk bayangkn..

    ReplyDelete
  5. senang kalau nak buat ada resepi bergambar macam nie. Terima kasih.

    ReplyDelete
  6. klu d fikir ikut berpusing kepala ne..ada gmbr baru faham...thanks a lot...!

    ReplyDelete
  7. bestnyer blog ni ada step by step... nanti nak buat semua resipi yg ada step by step ni.. terima kasih byk tuan blog..yg rajin dan berilmu..

    ReplyDelete
  8. Sama2 Anonymous... sama2 kongsi ilmu..

    ReplyDelete
  9. Salam...wah menarik nie..dh lama dok search pasai karipap nie...maceh nnti nk try le...

    ReplyDelete
  10. Waalaikumussalam Sis MQ.. sama2.. karipap guna resepi ni mmg sedap. 1st time buat myb x brapa jd pusarnya tp bila dh buat 2/3 kali.. InsyaAllah akn dapat kulit karipap yg cantik pusaran dia..

    ReplyDelete
  11. eee best nyer...step by step..sgt2 paham...before ni x penah buat...nk cuba lh..tqsm yea:)

    ReplyDelete
  12. Welcome Leela... gud luck..

    ReplyDelete
  13. Terima kasih yer..bnyk resepi mudah nak dicuba.. 10q

    ReplyDelete
  14. sukanya! time kasih yek resepi ni... step by step tu yg best! nk try la.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama2... semoga karipap yg tatabear buat menjadi..

      Delete
  15. Terima kasih yang banyak sekali, mulia hati awak mau berbagi ilmu, semoga Allah balas

    budi baik Nuri. Amin y r a..

    ReplyDelete
  16. salam, sy dah buat karipap pusing ni sudah 3 kali tp tk menjadi putaran nya, berbagai teknik sy buat berpandukan pd gambar tp tk menjadi.....frust betul...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...