Dengarlah

Monday, 28 November 2011

Red Velvet Cheezy Cake

Assalamualaikum & salam sejahtera..


Dh 2x akak buat kek ni tp yg 1st dlu rasa pahit sbb lama sgt bakar.. so, dh hangus dh kek tu. Bkn salah resepi tp oven akak tu panas sgt suhu dia wlaupn akak dh turun kn suhu drpd resepi asal..Kek mmg naik gebu sgt tp bila rasa pahit.. xde sape nk makan.



Semalam, akak sbnrnya x plan pn nk buat kek ni sbb rasa letih sgt & ngntok. Tp ntah mengapa.. mata ni xnk terlelap. Asyik celik je. Sudahnya akak belek punya belek punya belek buku resepi & akhirnya akak berkenan ngn resepi ni...Resepi dr Kak Fida.. TQ Kak Fida


Resepi : Red Velvet Cheezy Cake
Sumber : Kak Fida @ myresepi.com


Bahan2 (Guna Loyang 8")


Bahan A
1 1/2 cwn gula kastor/granulated sugar - bleh kurangkn ckit klau nk
225ml minyak masak
3 biji telur Gred B
sedikit esen vanila


Bahan B
225ml susu segar dlm kotak/susu cair
1 1/2 sudu besar pewarna merah pekat
1 sudu teh cuka
- satukan bersama


Bahan C
2 1/2 cwn tepung gandum
3 sudu besar serbuk koko
2 sudu teh baking powder
- ayak bersama



Bahan Cheese
250gm cream cheese
1/4 cwn gula kastor
1 biji telur Gred B
2 sudu besar susu segar/cair
sedikit esen vanila
1 sudu besar tepung jagung


Cara2
1. Satukan bahan cheese & pukul hgga kembang & lembut
Pukul adunan cheese

Pukul hgga kembang

Adunan cheese yg dh siap

2. Satukan Bahan A dlm mangkuk & kacau sebati. Akak kacau guna sudu je..



3. Masukkn B & C ke dlam Bahan A dlam Langkah 2 td. Masukkan secara berselang-seli. tepung, susu, tepung, susu & akhir sekali tepung. Kaup balikkan hgga sebati
Masukkn tepung.. kaup balikkn hgga sebati

Masukkn campuran Bahan B. Kacau sebati

4. Tuang adunan kek ke dalam loyang yg telah digris & dialas ngn kertas

Adunan kek

5. Tuang plak adunan cheese. ratakan
Masukkn adunan cheese

 Lorekkn ikut suka

6. Kukus selama 1 jam @ hgga kek masak sepenuhnya... resepi asal kena bakar. Loyang kek kena tutup ngn aluminium foil. Penutup kukusan pn kena balut ngn kain bersih. 

Panaskn kukusan terlebih dlu. Bila akak katakn kena panaskn terlebih dahulu, maknanya ... air dlm kukusan kena mendidih dlu baru masukkn loyang kek..

Baru kuar dr periuk kukusan

Bila kek dh sejuk, kuarkn dr loyang

Potong2...


Bleh la makan..
Sedap...


Tips... Klau nk buat corak kt permukaan kek, amik 2 sudu besar adunan kek sebelum adunan tu dituang ke dlam loyang. Bila dh tuang adunan cheese, masukkn plak adunan kek & bleh la buat corak2 ikut suka..



21 comments:

  1. Nuri..sedap betul saya tengok RVC tu..

    ReplyDelete
  2. Rahel.. yg ni mmg sedap.. klau x sedap x la tinggal 3 potong je sedangkn baru semalam buat.. pd td baru bleh makan....

    ReplyDelete
  3. Nuri...terima kasih. Dah lama duk cari2 Red Velvet versi kukus...akhirnya jumpa..

    ReplyDelete
  4. Sama2 Sally... slamat mencuba.. nnt bleh komen.. ok ke tak.. bg sya & hubby.. mmg sedap.. tekak org len x tau la kn..

    ReplyDelete
  5. Salam nak tnya....klu nak buat yg basy saje n kukus tp x letak keju atas nya boleh kan.....

    ReplyDelete
  6. salam nak tanye laa cuka ape yg di guna kan tu yer

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam... ckuka yg kita guna tuk buat acar/jelantah timun + nenas tu

      Delete
  7. salam..kalau bakar mcm mana pulak..tutup dgn aluminium foil tu tuk kukus ye?

    thank you

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam Nadia..
      Selalunya klau kek akak bakar pd suhu 160'C selama 45mini - 1 jam. Try guna api bawah dahulu.. 15 minit terakhir guna api atas bawah..

      Sbnrnya, suhu & masa membakar bergantung kpd oven masing2.. Biasanya kek yg dibakar tutup ngn aluminum foil tuk elakkan permukaan dia dr hangit

      Delete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. nak tanya... saya belum pernah buat lg RVC ni.. baru nk belajar2 buat...

    sebelum letak cream cheese kt atas kek tu, perlu ke kita kukus smpai yg lapis atas tu keras dulu sebelum kita masukkn dan ratakan cream cheese then kukus semula?

    ataupun kita masukkan cream cheese tu slps kita masukkan adunan warna merah tu? saya x berapa jelas kt situ.... thanks ye...

    amy budak baru belajar...

    ReplyDelete
    Replies
    1. x perlu kukus lapisan pertama (merah) tu.

      Selepas masukkan adunan merah, terus masukkn adunan cheese dgn berhati2. Pastu baru la kukus..

      Delete
  10. Replies
    1. Selalunya klau kek akak bakar pd suhu 160'C selama 45mini - 1 jam. Try guna api bawah dahulu.. 15 minit terakhir guna api atas bawah..

      Sbnrnya, suhu & masa membakar bergantung kpd oven masing2.. Biasanya kek yg dibakar tutup ngn aluminum foil tuk elakkan permukaan dia dr hangitSelalunya klau kek akak bakar pd suhu 160'C selama 45mini - 1 jam. Try guna api bawah dahulu.. 15 minit terakhir guna api atas bawah..

      Delete
  11. Saya nak wat kek hantaran ni kalau jadi saya gtau ek

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg sesuai tuk wat hantaran.. just beli bunga segar @ bunga yg readymade tu & buh kt atas dia.. pastu letak reben kt keliling tepi kek..

      Delete
  12. dear, ble ltak cream cheese tu xkn b.cmp0 ke ngn adunan kek tu? sbb dua2 cair kan.. sy buat tp cheese jd trun ke bwh. :(

    \\

    ReplyDelete
    Replies
    1. x bercampur... dgn syarat kena tuang adunan cheese tu dgn berhati-hati.. akak dh bbrapa kali gak buat kek ni.. x pnh la jd camtu

      Delete
  13. Salam..nk tnye,mcm nak nak bagi kek 2 x trun pas da msk...slalu sy wat awl2 naik..tp bl da sjuk kek 2 jtuh

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...