Dengarlah

Thursday, 24 November 2011

C5

Assalamualaikum & salam sejahtera...

Tentu u all tertanya2 kn ape tu C5.. mmber dlm Group Hidangan  Sedap tentu dh tau C5 ni... tp ada gak yg x tau lagi... klau C4 tu mesti ada yg tau singkatan bg Carefour @ x pn bahan letupan.. xkn kak Nuri nk ajar buat bom kot??? nk nahas nk buat bom.. akak pn x pndai nk buat... hehehe...

Sbnrnya C5 tu adalah.. Chocolate Cheddar Cheese Checker Cake..fuhhh... panjangnye nama... bkn pe, kek ni guna gabungan 2 biji kek - Death By Chocolate Cake by mrsdayat & Kek Keju Cheddar oleh Mat Gebu.



Mencabar gak nk buat checker cake/ kek corak kotak2 ni. Dapat ilham buat kek ni selepas terpandang post yg Azlita Aziz buat. Terus g skodeng kt blog Masam Manis milik Puan Azlita Aziz.  Azlita ni klau buat keje mmg berseni & cantik je. Dibantu plak ngn bakat grafik yg dimiliki & semestinya kamera yg canggih... hehehe.. x terlawan akak.. huhuhu.. bagai langit ngn bumi gamaknya... huhuhu...

Kt cni akak cuma bleh kongsikan resepi buttercream yg akak guna tuk buat bentuk checker tu.. Step by step x dpt nk buat sbb xde org yg tolong amikkn pic dia masa akak tgh bz ngn buttercream..

So, step by step bleh tgk Masam Manis. TQ Puan Azlita coz sudi share step by step ni. Tp rasanya lebih mudah klau buat kek bentuk segiempat.. lg senang nk angkat & pndahkan kek tu masa proses nk susun kek jd checker.

Resepi : Buttercream
Sumber : Ernida Sahri

Sebelum buat buttercream, kena buat sirap gula dia dlu

Sirap Gula
Bahan2
1/2kg gula pasir
150ml air
1 keping/slice lemon - x perlu perah, masukkn je sekali dlm periuk

Cara2
- campurkn semua bahan & biar hgga mendidih & gula larut sepenuhnya. Goyang2kn periuk sekali-sekala
- biar sejuk pd suhu bilik & timbang tuk dapatkn 250gm

Bahan2
300gm butter - akak guna 50gm butter
200gm krimwell - akak guna 450gm krimwell
250gm sirap gula

Cara2
1. Pukul butter & krimwell hingga kembang & berkrim
2. Masukkn sirap gula sedikit demi sedikit & terus pukul hgga kembang & gebu

Nota... Buttercream ni agak lembut.. kurang sesuai tuk buat bunga cam bunga ros. Bunga ros yg akak buat tu pn x brapa nk jadi.. bila siap je bunga tu, akak terus masukkn dlm fridge.. klau x.. mmg x nampak sgt kelopak dia

Cara nk buat checker cake..
Akak bg teori je ngn ayat.. pic xde..
Klau nk tgk ngn lbh real camna nk buat checker cake ni, bleh tgk kat Masam Manis

1. Sediak 2 biji kek - Death by Choc Cake & Kek Keju Cheddar
2. Belah kedua2 kek kt tgh2 dia tuk dapatkn 2 keping kek bg setiap biji kek.. so, kita dpt 4 keping kek dh
Belah 2 kek Keju Cheddar camni 


Buat yg sama pd kek coklat

3. Amik sekeping kek & gunakan ring tuk potong kek tu kepada ring spt ni. Akak xde ring cutter tu. Akak guna plastik keras je.. tu yg potongan dia x brapa rata


4. Pastu susun selang-seli cam picture kat bawah ni.. Masa buat ni kena berhati2.. klau x kek akan patah.. cam akak buat la.. asyik patah je.
Pastu sapukan buttercream lg pada permukaan kek. Then, letakkan ring kek keju plak diikuti kek coklat... jgn lupa sapukan buttercream pd setiap lapisan dalam kek tu


Pastu lapisan kedua, buat cam pic kt atas ni.. Buat berulang-ulang hgga keempat-empat lapisan kek dh dicantumkan. Then, sapukan buttercream menutupi keseluruhan kek. Kemaskn sapuan buttercream menggunakan plastik keras. Pastu bleh la siram coklat ganache kt atas kek camni & bleh la deco2 ikut suka
Bleh gak gunakan teknik cam video kt bawah ni tuk dapatkan salutan buttercream yg kemas. dlm video ni gak ada tunjukkn bagaimana nk buat garisan kt tepi kek guna comb scrapper

                                              

Camni la rupa kek akak...

Coklat ganache guna resepi mrsdayat

Bunga dr buttercream..








4 comments:

  1. nyummmmyyyy....alahai kecur nye =D
    nk kna btul2 teliti buat ni,,aduh... tukang mkn je la nmpknye,,,hihi

    ReplyDelete
  2. Mmg sedap.. hehehe.... a'ah, kena teliti nk buat.. klau x teliti.. jd la cam yg akak buat ni... x brapa nk kemas... huhuhu..tp rasa mengatasi segalanya... hehehe....

    ReplyDelete
  3. akak kata kemaskan tepi2 kek tu pakai plastik keras,camna akak leh dapat corak2 beralun kat tepi kek tu?

    ReplyDelete
  4. Ira..
    Pas kemaskn kek tu guna plastik, gunakn comb scrapper. Klau ada turning table senang ckit nk hias kek ni.. Pegang je comb tu & pusingkn turning table. jadi la corak tu. Dlm album Peralatan Baking fb akak ada pic comb scrapper tu

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...