Dengarlah

Sunday, 25 September 2011

Kek Choc Moist Lapis Keju Kukus

Tgk tajuk je dh terliur kn.. bg peminat kek coklat & chez la. Klau yg x minat tu mmg x terasa ape la kn.. hehehe.. Dh 2x buat.. mmg sedap sgt.. 1st time buat tuk befday Izatti yg ke-4 thn. Klau ikut hati, akak nk hias kek ngn topping coklat & buh almond flakes tp Izatti nk buh gambar Barbie atas kek tu.. So, akak guna la buttercream. 

Masa buat yg 1st tu akak guna Tatura Cream Chez. Yg 2nd ni akak guna Philadelphia Cream Chez & akak rasa... rasa dia jauh berbeza coz Philadelpia cream chez lbh sedap & sesuai la ngn harga dia yg mahal. Tatura bru RM6.50/250gm sedangkn Philadelphia RM12 lbh..sekali ganda tu rega dia.. tp sbb ramai yg kata sedap, akak pn try la.. & ternyata mmg sedappp..


Edit - akak buat 1/2 adunan je.. pic yg akak tunjuk kt bawah ni adalah pic tuk 1/2 adunan. Akak guna acuan/loyang kecik saiz 5.5" x 5.5" (ukuran base/dasar loyang)


Resepi Kek Choc Moist Lapis Keju Kukus


Bahan & Cara2 tuk Kek Choc Moist bleh tgk kt sini

Bahan2 tuk Lapisan Chez (klau nk lapisan cheese tebal, buat 1 1/2 adunan)
- Resepi dr  mrsdayat. TQ 4 da recipe
250gm cream chez 
60gm/ 5 sudu besar gula kastor
25ml air
25gm/3 sudu besar + 1 sudu teh tepung gandum 
- yg ni akak masukkn sndri
1 biji telur Gred A

Cara
1. Masukkn semua bahan dlm mangkuk kecuali telur & pukul hgga kembang & gebu

2. Masukkn telur & pukul lg hgga sebati. Pukul kejap je..
Masukkn telur

 
 Pukul lg hgga sebati

Adunan chez yg dh siap

Cara Melapis
1. Masukkn 1/2 daripada adunan kek coklat ke dalam loyang yg telah digris & dipanaskn terlebih dahulu. Kukus selama 15 -20min @ hgga kek masak. Masa buat ni akak guna bekas plastik je sbb buat 1/2 adunan je tp xde loyang kecik..
Dh siap kukus

2. Kuarkn loyang dr periuk kukusan & masukkn plak adunan chez, kukus lg dlam 15 -20min
 Masukkn lapisan Chez

Kukus lg hgga lapisan chez masak

3. Kuarkn loyang & tuang plak semua aduan kek coklat. Kukus lg dlm 40min @ hgga kek masak. 
 Masukkn semua adunan kek coklat

Kukus lg selama 40min @ hgga kek masak sepenuhnya

4. Bila kek dh masak, biar sejuk dulu bru kuarkn dr loyang. Biar btol2 sejuk baru potong..
 Dh masak & baru kuar dr periuk

 Kuarkn dr loyang. 
Biar kek sejuk dlu tau baru kuarkan

ni nk tunjuk kt bahagian dlam dia. 
Potong 2 sbb 1/2 nk bg ank buah kt Shah Alam
1/2 lg tuk aku la.. hehehe..

 Ada rupa cam kt kedai kek tak?
hehehe...

Close-up..

Kek dh siap tp cam x lengkap kn klau x make-up dia.. jom make-upkn dia.. tuk kek ni akak make-upkn dgn choc topping yg simple & tabur ngn almond flakes. Kombinasi feveret akak tuk menikmati kek coklat

Bahan2 tuk Choc Topping
200gm coklat masakan gelap maknanya bukan coklat masakan putih - potong kecik2
2 sudu besar serbuk koko - ayak
1/2 cwn susu cair
sedikit butter- dlm 1 sudu besar

Cara
1. Panaskn susu cair. Bila dh panas, masukkn coklat. Kacau hgga coklat cair
2. Masukkn serbuk koko. Kacau sebati hgga x berketul2
3. Masukkn butter & kacau sebati. Masak hgga pekat mana nk. Klau terlebih pekat bleh tambahkn susu cair
4. Sejukkn pada suhu bilik bru tuang atas kek yg dh sejuk

 Tuang choc topping kt atas dia.. 
biar hgga meleleh..

 Taburkn almond flakes yg telah disangai kejap

 Dh siap pn

My way - lebihkan choc & almond flakes..
Yummy3x....



Nota
1. Pastikan periuk kukusan telah dipanaskn terlebih dahulu
2. Penutup periuk kukusan kena balut ngn kain bersih
3. Kukus ngn api perlahan.. kek akak naik cantik & x merekah
4. Nk lg sedap guna Philadelphia Cream Cheese.. tp mahal la..




K.. resepi dh salin blom? Ke bawak laptop kt dapur pastu trus buat? hehehe... cuba.. jgn x cuba.. sedap tau...



Happy Baking..... :)

36 comments:

  1. sedapnya kak!!! nk try lah pas ni..

    ReplyDelete
  2. Kathy.. buat la.. x susah mana pn..

    ReplyDelete
  3. Terima kasih kerana share resepi ni. saya nak try lepas ni kerana anak2 saya suka sangat dengan kek yang ada choc n chez....

    ReplyDelete
  4. (^_^) thanks 4 the resepi... cari resepi kek kukus... jumparesepi ni... tp nk tanye... how nk buat kek ni super duper moist ek... cz mine jd mcm kek span hoho... lg... 1 cawan ni ukuran besar mana?

    ReplyDelete
  5. Anonymous.. dh pnh ke buat kek choc guna resepi ni? Bkn pe, bg akak, kek ni dh cukup moist dh..

    ReplyDelete
  6. 1 cwn tu = 250ml air.. klau nk senang, beli je alat sukatan standard.. dia ada jual 1 set.. dr cwn hgga sudu.. bru RM5 lebih..

    ReplyDelete
  7. thanks (^_^)... aritu main gune je cawan cz xtau sukatan...

    ReplyDelete
  8. welcome anonymous... klau dh besa buat kek.. kdg kita bleh agak2 sukatan bahan2 dia...

    ReplyDelete
  9. salam akak...leh x bg anggaran dlm bntk cwn/sudu sbb sy xde penimbang...huhu.teringin nk buat....hu

    ReplyDelete
  10. Waalaikumussalam Anonymous.. nnt akak edit resepi ye..

    ReplyDelete
  11. thanks akak....muaaahhh....hehe.ptg nie leh wat...:)

    ReplyDelete
  12. akak....mmg sedap walaupun guna tatura cheese...next time nak guna philadelphia lak...thanks sooooo much...dh jadi favourite dah nie...:)

    ReplyDelete
  13. yup... akak pn slalu gak guna tatura.. klau guna philadelphia.. lbh lembut & creamy...
    Welcome dear

    ReplyDelete
  14. akak... leh send resepi penuh kat fb sy x? emmashafidah@yahoo.com

    ReplyDelete
  15. salam eyda mohon izin share resepi terus ke blog eyda yer...terimakasih...

    ReplyDelete
  16. waalaikumussalam eyda... ok..sama2...

    ReplyDelete
  17. assalam saya share resepi ya...tqsm

    ReplyDelete
  18. Waalaikumussalam... silakan...

    ReplyDelete
  19. Nur aku membaca jer ayat2 power mu tu pas tu ketawa sorang2.... lucu bah... ihihih....

    ReplyDelete
  20. Karmilah.. pa yg lucunya geng.. pasal bawak laptop p dapur ka? hehehehe......

    ReplyDelete
  21. akak..
    nakk ngadu nih...kita dh try resepi nih..resepi choc cake akak mmg superb!..sedap amat! dh laa senang nk bt..tp bila layer ngan cheese, xjd plak layer tuh..bila dh kkukus, sy tgk cheese layer tuh jd kembung..pahtuh, sy curah je laa adunan choc cake, terus kembung tuh pecah, cheese yg tgh2 yg cair lg tuh dh bercampur ngan adunan choc cake..yg jd kat hujung2 je..yg tgh2 ada cair sket..tensen sgt..saya salah teknik ke?

    ReplyDelete
  22. alaa.. ciannye.. akak baru je buat 3 biji ari tu. Kali ni buat, akak guna api perlahan.. sume menjadi, x merekah & kembung ada ckit je.. tp bila akak buka penutup periuk & kuarkn loyang tuk masukkn lapisan seterusnya.. kembung turun semula.

    Tp klau masa buka penutup kukusan tu, yaya tgk lapisan tu kembung, amik pencungkil gigi @ lidi & cucuk kt bahagian kembung tu. Pastu baru tuang lapisan seterusnya...

    Klau masih cair @ x masak, kukus je terus hgga masak sepenuhnya.. kdg2 amik masa gak, tp masa buat ari tu akak rasa x lama gak la.

    Ada yg bgtau setiap lapisan tu x melekat klau lapisan sebelumnya kita kukus hgga masak. Tp akak buat ok je. Klau yaya ada masalah yg sama, bila lapisan tu dh masak, sebelum tuang lapisan seterusnya, amik garfu & cakar2 ngn perlahan lapisan yg dh masak tu. Pastu baru tuang lapisan seterusnya..

    Harap x serik mencuba lg & semoga berjaya.. sbb kek ni setakat ni sume kata sedap

    ReplyDelete
  23. ooooo....gitu ke..sy rasa mebi cheese tu tak masak btol2 lagi kot..sy dh cocok kembong cheese tuh..tp heran, dh cocok pn kembong lg.itu yg last2 curah je..layer2 sy alhamdulillah melekat elok..hasil paling mengembangkan lobang idong ialah bahagian tepi2 loyang.mmg sbijik cm kek akak =)..cuma yg tengah je cair sket.tp xpe..weekend ni nak try lg.ikot tips yg akak bg.smlm bwk g opis..wpon rupa kek tu cm kena lenyek ngan lori, tetap dpt pujian sbb SEDAP..!siap ada yg request bt utk bedei kek plak..hehehe..thx a lot akak sbb dh share superb recipe nih..=) syg akak!

    ReplyDelete
  24. welcome dear.. tu pn slah satu sbb gak.. klau x btol2 masak dh tuang lapisan seterusnya kebarangkalian jd camtu lbh besar. Kalau nk tuang lapisan seterusnya.. jgn tuang terus adunan ke atas lapisan sebelumnya. Amik sudu & letakkn sudu betol2 hampir ngn permukaan lapisan. Pastu baru tuang adunan sterusnya dia atas sudu. Biar adunan mengalir perlahan. InsyaAllah.. xe la lapisan bercampur @ pecah

    ReplyDelete
  25. akak, nak tanye lg satu..cmne nak tau cheese layer tu dh betol2 masak? sy cucuk ngan lidi, tgk hasil bersih..maknanya dh masak laa kan? pahtuh, kalu dia xmasak lagi, tp biar je dlm kukusan tuh lama2 smp dia masak, abeh tak overcooked ke?sbb sy problem yg kat tgh2 tu..yg tepi2 dh masak, tgh2 je cair..karang tggu yg tgh masak, yg tepi2 jd keras ke ape ke haa...cmne akak?

    ReplyDelete
  26. buat camtu pn bleh.. akak selalunya sentuh je ngn hujung jari.. klau dh keras, walaupn msih melekat kt jari, akak kuarkn je loyang & tuang adunan coklat.. xde overcooked la.. dia x keras & xkn hangus kecuali air dr periuk kukusan dh kering. Klau rasa2 air periuk kukusan dh tiggal ckit, masukkn je air panas mendidih..

    so, klau yg tgh2 still x masak, kukus je hgga masak..

    ReplyDelete
  27. hokeh akak..akan dicuba lg tis weekend..wish me luck =)

    ReplyDelete
  28. akak...hehehee..dah jadi...=)
    sgt puas ati...hohoho..kali ni sy ikot nasihat akak, masak ngan api slow je..pahtu sy tuko loyang, guna yg kecik sket..bt 2 batch. cheese tuh masak elok..melekat elok ngan kek.tp yg xbest dipandang, porpotion antara kek & cheese tu sbb saya xreti nak agak brp byk nak tuang masa 1st layer tu.lg satu, sbb 1st layer kek tuh membukit kat tgh2 jd cheese layer pn jd nipis kat tgh..tp mak sy ckp..'xpe laa..nipis pn nipis laa..jnji dh sma ngan kek akak tu..' ahaha..gelak guling2 malam td..hoho

    ReplyDelete
  29. Alhamdulillah..
    yaya.. yg dlm pic kt atas ni mmg yaya xkn dpt punya.. heheheh... Rahsia nya... kn kt atas tu akak buat 1/2 adunan kek coklat tp adunan cheznya akak guna tuk 1 adunan.. so, dpt la tebal. Klau nk, yaya bleh doublekn adunan chez tu. Klau nk makan sendri mmg puas hati la. Tp klau nk jual mmg rugi la klau jual RM60 je..

    ReplyDelete
  30. ahahahaaaa...sy pn guna tektik cmtu gak..tp sbnrnya xsengaja dpt tektik tuh..1st batch, sy tuang sket je.,sume sket2 takut nanti dah kembang tak muat loyang..tp yg 2nd batch tuh, cream cheese ada byk gile lebih..ape lagi, curah semua laa...mmg tebal dia lebih kurang sama ngan tebal kek cekelat.sgt seronok tgk dah lebih kurang sama ngan kek akak..tp lagi puas ati bile kek ngan cream cheese lekat elok..fuh.!sengih sorang2...ahaha

    ReplyDelete
  31. 1st time buat cheese cake.... Jd walaupun turun...Semua org cakap sedap :))......
    Nti nak buat lg... TQ kongsi resepi... cheese cake mmg feberat sy....

    ReplyDelete
  32. Suka nye blog ni.......suka, suka... berkobar2 nak try ni! terima kasih kerana berkongsi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama2 kasih Hanni.. TQ kerana sudi singgah cni

      Delete
  33. dah lama teringin nak buat kek ni, tapi tak kesampaian lagi... pas ni boleh cuba ikut resepi ni

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...