Dengarlah

Thursday, 8 September 2011

Kek Coklat Moist Kukus


Kek ni antara kek coklat yg popular kt KR & Myresepi... Slalu gak buat tp baru ari ni masukkn N3 kek ni. 

Buat ari ni tuk befday diri sndri.. huhuhu... xde org nk kasik kek. Kena la wat sndri. 

Amik resepi dr Munira Baharum. TQ Munira. Kek yg mmg moist sgt2 & lembut... sedap sgt...


Resepi : Kek Coklat Moist Kukus
Sumber : Munira Baharum


Bahan A
1 cwn gula pasir
- akak guna 1 cwn gula perang coz bnyk stok gula perang kt umah
1 cwn serbuk koko
1 cwn susu cair
1 cwn susu pekat - akak cuma guna 1/2 cwn susu pekat
1 cwn minyak masak


Bahan B
3/4 cwn tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
- guna sudu kecik KFC 
* ayak bahan B sebanyak 3 kali


Bahan C
4 biji telur Gred B - blend hgga kembang/ berbuih


Cara2
1. Satukan semua Bahan A dlm periuk. Masak atas api perlahan. Kacau selalu. Masak hgga semua larut & sebati. Bila dh mendidih ckit, bleh la tutup api. Ketepikan & biarkn sejuk
 Masak Bahan A atas api perlahan


Masak hgga jd camni


2. Panaskn periuk kukusan


3. Masukkn Bahan B & Bahan C ke dalam Bahan A scara berselang-seli. Kacau sebati setiap kali bahan dimasukkn. Tapiskan adunan jika nampak berketul2. Masa buat ni akak tapis adunan tu. Tekstur kek pn jd cantik. Adunan mmg agak cair
Masukkn tepung. Kacau sebati

Masukkn telur. Kacau sebati lagi. 
Buat selang-seli hgga telur & tepung abis 
dimasukkn dlm mangkuk adunan coklat

4. Masukkn adunan ke dlam loyang yg telah digris ngn mentega/marjerin & telah dipanaskn terlebih dahulu. Tutup loyang ngn aluminium foil. Klau xde aluminium foil, penutup kukusan kena la balut ngn kain bersih supaya air x menitik atas kek semasa proses mengukus. Kukus selama 1 jam 15mint
 Masukkn adunan dlm loyang
Sblm masukkn adunan, loyang kena panaskn dlu

Tutup loyang ngn aluminium foil. Pastu leh la kukus

5. Bila kek dh masak, bleh la angkat & sejukkn sebelum dihias ikut suka
 Kek yg dh masak.. 
Bahagian atas jd camtu sbb adunan 
kembang & terkena aluminium foil.

Edit : Baru dpt tips dr Marizah Miza..
Nk elakkn jd cam kt atas tu, sebelum tutup ngn aluminium foil, sapukan aluminium foil tu ngn marjerin. Nnt kek akan tetap cantik

Terbalikkn tuk dptkn bahagian atas yg rata
Pastu bleh la hias ikut suka...

 Pas make-up, jd la camni. Wat simple je


Ni nk tunjuk bahagian dlm dia..
Sorry la x brapa nk jelas..Al maklum la guna hp je


Topping tuk kek ni
Coklat masakan + susu cair + butter ckit. Masak atas api kecik hgga sebati. Biar agak sejuk baru tuang atas kek..


Bleh gak guna resepi ni..
1 cwn serbuk koko
1 cwn susu pekat manis
1-2 sudu teh serbuk nescafe 3 in 1
1/4 cwn minyak
1/4 cwn susu cair
- masukkn semua skali dlm periuk & masak atas api perlahan hgga semua sebati. Pastu rasa sndri, apa2 yg kurang bleh tambahkn.. adjust ikut suka. Sukatan ni pn kdg2 akak  x ikut sgt pn..

Selamat mencuba... 







28 comments:

  1. assalam shima mohon share resepi ni ya....tqsm

    ReplyDelete
  2. Waalaikumussalam shima.. silakan...

    ReplyDelete
  3. salam akak saya nk tumpang tanya..kena panaskan loyang sebelum masukan adunan ka kak?

    ReplyDelete
  4. Waalaikumussalam...
    yup.. kena panaskn supaya kek x melekat kt acuan..

    ReplyDelete
  5. salamu aleikum... saya dah 2 kali cuba resepi ni... memang sedap... anak-anak sangat suka... cuma nak tanya: kenapa lepas kukus kek turun?

    ReplyDelete
  6. Waalaikumussalam...

    TQ coz sudi mencuba..

    kek awk turun bnyk sgt ke? besanya mmg turun ckit..

    ReplyDelete
  7. salam...

    kek bila baru masak tinggi lepas 10 minit turun... hampir separuh... tapi tetap sedap... especially lepas simpan dalam peti sejuk 1 hari... yum yum :)

    ReplyDelete
  8. bnyk gak tu... x pasti la plak kenapa?..xpe la yg penting sedap & x de la dibuang kan...

    ReplyDelete
  9. kalau nak bakar boleh tak kak???berapa min ye kalau nak bakar???

    ReplyDelete
  10. bleh je.. try bakar 35mint.. kau x masak lg tambahkn masa lg dlm 10min

    ReplyDelete
  11. nak tanya, time nak masak bahan A,nk kne msk dalam periuk cam g2 je ye..

    ReplyDelete
  12. salam..
    yg telur tue blend gune blender ke pemutar telur erk?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam... guna blender je.. klau nk guna mixer pn bleh gak..

      Delete
  13. Salam kak..

    nak tanya, resepi ni boleh muat loyang saiz brape ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam... bleh guna loyang saiz 7" @ 8"

      Delete
  14. salam..
    kak,klu guna tepung naik sendiri or tepung gandum "baker's choice" tu boleh ke??

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam.. bleh je...bleh je guna apa2 tepung gandum...

      Delete
    2. tq for dis recipe..hehe..smlm wat mmg jd n sedap gilerr..sy mmg peminat kek coklat n resepi ni ler yg plg best..hehe..

      Delete
    3. Most welcome.. alhamdulillah mjadi & sedap... seronok rasanya bila org lain mencuba & menjadi.. TQ sbb sudi mencuba..

      Delete
  15. salam kak nak tanya mcm mana kak tuang topping dekat kek boleh jadi cantik je tak comot2 dekat board saya biasa tuang topping selalu melimpah kuar dr board>>>

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam... klau nk cantik.. letak kek atas redai. kt bawah redai tu buh dulang yg besar. Pastu baru tuang topping dia.. dh abis meleleh, baru pindahkan kek kt board dia

      try buat camni
      http://bakery2embroidery.blogspot.com/2013/01/strawberry-mousse-cake.html

      Delete
    2. sy dh cuba..sgt sdp n lembut...thanx yer utk resepi kek ni

      Delete
    3. most welcome.... thankz coz sudi mencuba...

      Delete
  16. Rasa tpg macam tk sikit sgt ker..klu tmbh ok tk

    ReplyDelete
    Replies
    1. xde la.. akak suka kek yg guna sukatan tepung ni.. tp klau nk tambah jadikan 1 cwn pn bleh gak..

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...