Kek ni antara kek coklat yg popular kt KR & Myresepi... Slalu gak buat tp baru ari ni masukkn N3 kek ni.
Buat ari ni tuk befday diri sndri.. huhuhu... xde org nk kasik kek. Kena la wat sndri.
Amik resepi dr Munira Baharum. TQ Munira. Kek yg mmg moist sgt2 & lembut... sedap sgt...
Resepi : Kek Coklat Moist Kukus
Sumber : Munira Baharum
Bahan A
1 cwn gula pasir
- akak guna 1 cwn gula perang coz bnyk stok gula perang kt umah
1 cwn serbuk koko
1 cwn susu cair
1 cwn susu pekat - akak cuma guna 1/2 cwn susu pekat
1 cwn minyak masak
Bahan B
3/4 cwn tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
- guna sudu kecik KFC
* ayak bahan B sebanyak 3 kali
Bahan C
4 biji telur Gred B - blend hgga kembang/ berbuih
Cara2
1. Satukan semua Bahan A dlm periuk. Masak atas api perlahan. Kacau selalu. Masak hgga semua larut & sebati. Bila dh mendidih ckit, bleh la tutup api. Ketepikan & biarkn sejuk
Masak Bahan A atas api perlahan
3. Masukkn Bahan B & Bahan C ke dalam Bahan A scara berselang-seli. Kacau sebati setiap kali bahan dimasukkn. Tapiskan adunan jika nampak berketul2. Masa buat ni akak tapis adunan tu. Tekstur kek pn jd cantik. Adunan mmg agak cair
Masukkn tepung. Kacau sebati
Masukkn telur. Kacau sebati lagi.
Buat selang-seli hgga telur & tepung abis
dimasukkn dlm mangkuk adunan coklat
Masukkn adunan dlm loyang
Sblm masukkn adunan, loyang kena panaskn dlu
Tutup loyang ngn aluminium foil. Pastu leh la kukus
Kek yg dh masak..
Bahagian atas jd camtu sbb adunan
kembang & terkena aluminium foil.
kembang & terkena aluminium foil.
Edit : Baru dpt tips dr Marizah Miza..
Nk elakkn jd cam kt atas tu, sebelum tutup ngn aluminium foil, sapukan aluminium foil tu ngn marjerin. Nnt kek akan tetap cantik
Terbalikkn tuk dptkn bahagian atas yg rata
Pastu bleh la hias ikut suka...
Pas make-up, jd la camni. Wat simple je
Ni nk tunjuk bahagian dlm dia..
Sorry la x brapa nk jelas..Al maklum la guna hp je
Topping tuk kek ni
Coklat masakan + susu cair + butter ckit. Masak atas api kecik hgga sebati. Biar agak sejuk baru tuang atas kek..
Bleh gak guna resepi ni..
1 cwn serbuk koko
1 cwn susu pekat manis
1-2 sudu teh serbuk nescafe 3 in 1
1/4 cwn minyak
1/4 cwn susu cair
- masukkn semua skali dlm periuk & masak atas api perlahan hgga semua sebati. Pastu rasa sndri, apa2 yg kurang bleh tambahkn.. adjust ikut suka. Sukatan ni pn kdg2 akak x ikut sgt pn..
Bleh gak guna resepi ni..
1 cwn serbuk koko
1 cwn susu pekat manis
1-2 sudu teh serbuk nescafe 3 in 1
1/4 cwn minyak
1/4 cwn susu cair
- masukkn semua skali dlm periuk & masak atas api perlahan hgga semua sebati. Pastu rasa sndri, apa2 yg kurang bleh tambahkn.. adjust ikut suka. Sukatan ni pn kdg2 akak x ikut sgt pn..
Selamat mencuba...
assalam shima mohon share resepi ni ya....tqsm
ReplyDeleteWaalaikumussalam shima.. silakan...
ReplyDeletesalam akak saya nk tumpang tanya..kena panaskan loyang sebelum masukan adunan ka kak?
ReplyDeleteWaalaikumussalam...
ReplyDeleteyup.. kena panaskn supaya kek x melekat kt acuan..
salamu aleikum... saya dah 2 kali cuba resepi ni... memang sedap... anak-anak sangat suka... cuma nak tanya: kenapa lepas kukus kek turun?
ReplyDeleteWaalaikumussalam...
ReplyDeleteTQ coz sudi mencuba..
kek awk turun bnyk sgt ke? besanya mmg turun ckit..
salam...
ReplyDeletekek bila baru masak tinggi lepas 10 minit turun... hampir separuh... tapi tetap sedap... especially lepas simpan dalam peti sejuk 1 hari... yum yum :)
bnyk gak tu... x pasti la plak kenapa?..xpe la yg penting sedap & x de la dibuang kan...
ReplyDeletekalau nak bakar boleh tak kak???berapa min ye kalau nak bakar???
ReplyDeletebleh je.. try bakar 35mint.. kau x masak lg tambahkn masa lg dlm 10min
ReplyDeletenak tanya, time nak masak bahan A,nk kne msk dalam periuk cam g2 je ye..
ReplyDeletea'ah.. masak camtu je
Deletesalam..
ReplyDeleteyg telur tue blend gune blender ke pemutar telur erk?
Waalaikumussalam... guna blender je.. klau nk guna mixer pn bleh gak..
DeleteSalam kak..
ReplyDeletenak tanya, resepi ni boleh muat loyang saiz brape ye?
Waalaikumussalam... bleh guna loyang saiz 7" @ 8"
Deletesalam..
ReplyDeletekak,klu guna tepung naik sendiri or tepung gandum "baker's choice" tu boleh ke??
waalaikumussalam.. bleh je...bleh je guna apa2 tepung gandum...
Deletetq for dis recipe..hehe..smlm wat mmg jd n sedap gilerr..sy mmg peminat kek coklat n resepi ni ler yg plg best..hehe..
DeleteMost welcome.. alhamdulillah mjadi & sedap... seronok rasanya bila org lain mencuba & menjadi.. TQ sbb sudi mencuba..
Deletesy mntx resepi nie yerr...
ReplyDeletesilakan bieyah
Deletesalam kak nak tanya mcm mana kak tuang topping dekat kek boleh jadi cantik je tak comot2 dekat board saya biasa tuang topping selalu melimpah kuar dr board>>>
ReplyDeletewaalaikumussalam... klau nk cantik.. letak kek atas redai. kt bawah redai tu buh dulang yg besar. Pastu baru tuang topping dia.. dh abis meleleh, baru pindahkan kek kt board dia
Deletetry buat camni
http://bakery2embroidery.blogspot.com/2013/01/strawberry-mousse-cake.html
sy dh cuba..sgt sdp n lembut...thanx yer utk resepi kek ni
Deletemost welcome.... thankz coz sudi mencuba...
DeleteRasa tpg macam tk sikit sgt ker..klu tmbh ok tk
ReplyDeletexde la.. akak suka kek yg guna sukatan tepung ni.. tp klau nk tambah jadikan 1 cwn pn bleh gak..
Delete