Dengarlah

Thursday, 8 September 2011

Biskut Ferrero

Raya dh berlalu tp baru ari ni berkesempatan upload resepi biskut ni. Biskut Ferrero. Biskut yg sedap sgt2.. TQ kakzu.. sya share kt cni lak resepi dia..


Resepi : Biskut Ferrero
Sumber : Zuraini Alias


Bahan2 Doh
250gm butter
20gm croquant
-akak guna 20gm cornflakes kisar
360gm tepung red rose
- akak guna 300gm tepung gandum
100gm almond powder
80gm gula aising
40gm tepung jagung
1/2 sudu teh esen vanila


Bahan Salut
1 biji putih telur
almond nib secukupnya
- sediakan lebih kurang 1/2kg almond nib


Cara2
1. Pukul butter & gula aising hgga sebati & kembang
 butter + gula aising

Pukul hgga kembang cam krim

2. Masukkn croquant/cornflakes kisar & almond powder. Kacau sebati
 Masukkn cornflakes + almond powder

Pukul sebati

3. Masukkn tepung sedikit demi sedikit & uli hgga jd doh
 Masukkn tepung sedikit demi sedikit

Doh yg dh siap

4. Ambil sedikit adunan & bulat2kn, Buat saiz kecik sbb nnt ia akan jd besar. Pastu celup ngn putih telur & golek2kn dalam almond nibs..
 Bulat2kn doh jd camni

 Celupkn dlm putih telur

 Golekkn dlm almond nibs

Dh siap salut

5. Bakar 175'C selama 20-30minit
 Tgh bakar 

 Dh siap bakar



6. Sejukkn. Pastu bleh la salut ngn coklat masakan cam buat almond london tu
 yg ni dh salut





Akak rekomen biskut ni... jgn x cuba tau..


2 comments:

  1. thanks sudi share resepi...thun ni saya nak buat.. tp dlm letak hazelnut... =)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...