Dengarlah

Tuesday 3 April 2012

Kek Span Dengan Fresh Cream & Mangga

Assalamualaikum & salam sejahtera...




1st time deko guna fresh cream. Deko ala kadar je. Igt nk bubuh mangga banyak2 tp x jadi sbb mangga madu yg dibeli tu x manis cam nama dia tp masam. Tu yg buh cikit je. Xpe la, lain kali try buat lg.




Resepi : Kek Span Dengan Fresh Cream & Mangga
Sumber : olahan sendiri (sbb senang.. hehehe...)


Bahan2
Kek Span - Loyang 8"


Bahan A
250gm tepung Sponge Cake Mix
4 biji telur Gred A
65gm air


Bahan B
65 gm minyak @ marjerin yg dh dicairkn - akak guna marjerin (biar sejuk pd suhu bilik)

Bahan2 Lain 

2 cwn non-dairy whipping cream
2 biji mangga saiz besar yg masak - dipotong dadu 

Cara2
1. Pukul @ putar Bahan A pd kelajuan rendah selama 1 minit. Pastu, teruskn pukul ngn kelajuan tinggi (fast speed) selama 6 - 8 minit


2. Masukkn Bahan B & kaup balikkn hgga sebati. Pastikan xde marjerin yg x sebati di dasar mangkuk adunan


3. Tuang dlm loyang yg telah digris & bakar pd suhu 160'C selama 35 - 40minit @ hgga kek masak sepenuhnya. Suhu & masa membakar sebenarnya ikut oven masing2 ye.


4. Kuarkn kek & terbalikkn di atas redai bersama loyangnya sekali selama 10 minit. Biar kek sejuk sedikit baru kuarkn dr loyang



Ni kali pertama akak guna fresh cream tuk hias kek.. sbb nak makan sendri, akak malas nk hias lebih2.. buat simple je. Ada bnyk brand non-dairy whipping cream @ fresh cream ni. Sblom tu jom tgk sedikit tips ttg fresh cream ni


Tips..

1. Non-dairy whipping cream/fresh cream adalah dlm bentuk beku. So, kena cairkn dlu sebelum nak guna.



2. Masukkn fresh cream dlm mangkuk & masukkn mangkuk tersebut dlm fridge. Masukkn sekali besi mixer. Biar benda2 ni benar2 sejuk sebelum mula memukul non-dairy whipping cream tersebut

3. Masukkn lebihan fresh cream dlm bekas kedap udara & masukkn dlm fridge bahagian beku. Akak masukkn dlm plastik yg agak tebal (cam plastik tahan panas tu). Pastu ikat ngn getah & bekukan. 

4. Lebihan fresh cream yg telah dipukul juga boleh disimpan dlm bekas kedap udara & dibekukan. Bila nk guna, just defrost kejap & kacau2 je (ikut kata org yg dh berpengalaman la. Akak x pnh try lg).


Cara2 nk pukul fresh cream/ non-dairy whipping cream

Pukul fresh cream dgn kelajuan perlahan & tingkatkn kelajuan sedikit demi sedikit
Non-dairy whipping cream dlm bentuk cecair

Dlm proses memukul.. fresh cream dh mula kental.
Tingkatkn kelajuan kepada kelajuan penuh

 Bila dh jd camni, bleh la hentikan mixer. Dia akan bertanduk cam meringue



Cara Hias
1. Potong @ belah kek kepada 3 bahagian. Tuk memudahkan memotong kek, sebelum nk potong tu, sejukkn kek dlm 1/2 jam dlm fridge.


2. Letakkn 1 bahagian kek di atas turn-table yg telah dialas ngn kek board.

3. Lepakan fresh cream di atas permukaan kek & taburkan potongan mangga

4. Letakkn 1 bahagian kek lg di atas kek dlam Langkah 3. Buh fresh cream & taburkn mangga. Pastu buh kek yg terakhir.


5. Salut keseluruhan kek ngn fresh cream & ratakan guna cake scrapper. Then, bleh la deko2 ikut suka
Kek yg dh disalut fresh cream & diratakan menggunakan scrapper

Akak guna nozzle closed star je

Bahagian dlam kek
Ni x cukup mangga sbb mangga yg akak beli tu hanya 1 je yg ok. 
Yg lain tu, agak masak & tawar. Tu yg buh cikit je. 




Sedap gak kek ni.. x rugi mencuba

15 comments:

  1. resepi sangat simple..
    nak try laa

    ReplyDelete
  2. Duk cari idea nak hias kek simple2 je utk kek anak. Gitu nak buat sendiri hrp2 menjadi lah ye ��

    ReplyDelete
  3. Salam kak. Tahan lama tak cream tu. Atau kene dlm suhu sejuk?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...