Assalamualaikum & salam sejahtera
Antara kek yg sedap yg penah akak rasa... gabungan cheese cake, whipping cream & fresh fruits mmg sepadan. Yang x suka cheese cake x bleh kata ape la.
X cukup klau makan sepotong kecik.. kena amik potongan besar. Baru la puas. Kek ni semestinya akan diulang-siar nnt... hehehe...
Resepi : Japanese Cotton Cheese Cake With
Whipping Cream Topping & Fresh Fruits
Whipping Cream Topping & Fresh Fruits
Sumber : Wendy @ http://wendyinkk.blogspot.com/
Bahan2
Bahan A
125gm cream cheese
90ml susu segar
15gm butter
Bahan B
30gm (4tbsp + 1tsp) tepung gandum
24gm (3tbsp + 2tsp) tepung jagung
secubit garam
3 biji kuning telur
Bahan C
3 biji putih telur
73gm (1/3 cwn + 1tsp) gula pasir halus
Topping
1/2 tsp gelatin
1 tbsp air panas
150ml whipping cream
1 1/2 tbsp gula pasir halus
Buah-buahan segar dipotong dadu
Buah-buahan segar dipotong dadu
Cara2
1. Masak Bahan A atas api perlahan hgga pekat. Kacau sentiasa mggunakan whisk.
Rupa Bahan A apabila dh dimasak
2. Apabila Bahan A dh suam, masukkn tepung gandum, tepung jagung & garam. Kacau sebati mggunakan whisk
3. Apabila dh sebati, masukkn telur & kacau sebati. Ketepikan jap
Masukk telur & kacau sebati
Adunan yg dh sebati
4. Pukul putih telur hgga berbuih . Pastu masukkn gula sedikit demi sedikit sambil telus memukul. Pukul hgga bertanduk
Pukul putih telur hgga berbuih
Masukkn gula sedikit demi sedikit sambil terus memukul
Bila dh bertanduk camni, dh jd la meringue
Masukkn meringue dlm adunan cheese
Kacau sebati
6. Masukkn adunan dlam Langkah 5 td ke dalam baki meringue & kaup-balikkn hgga sebati. Tuang dlm loyang yg dh dialas ngn baking paper
Adunan yg dh sebati
Adunan yg dh nk masuk oven
7. Bakar secara bain-marie. Bakar selama 45minit pd suhu 150'C. Sekali lg suhu & masa membakar bergantung kepada oven masing2.
Akak bakar 35minit pertama ngn api bawah & 10minit terakhir guna api atas bawah
Ni la cara bakar bain-marie...
Apabila kek dh masak, keluarkn dr oven & lalukan pisau ditepi2 loyang untuk elakkn kek "jatuh"
Topping
Topping
1. Masukkn whipping cream dlm mangkuk & masukkn mangkuk td ke dalam fridge. Masukkn sekali besi mixer. Biar benda2 tu sejuk
2. Masukkn gelatin dlm air panas & kacau hgga gelatin larut
2. Masukkn gelatin dlm air panas & kacau hgga gelatin larut
3. Keluarkn mangkuk whipping cream & pukul whipping cream hgga berbuih. Masukkn gula sedikit demi sedikit sambil terus pukul
Whipping cream sebelum dipukul
Pukul hgga berbuih & masukkn gula sedikit demi sedikit sambil terus pukul
4. Tingkatkn kelajuan mixer & pukul hgga jd kental & jd krim. Hati2 jgn sampai terlebih pukul. Bila dh jd kental, masukkn gelatin & kacau sebati
whipping cream dh mula kental
pukul hgga jd camni..pastu baru masukkn gelatin & kacau sebati
5. Tuang whipping cream atas kek & hias ikut suka. Pastu taburkan buah-buahan segar
Lepakan whipping cream atas kek
buah-buahan yg akak guna
camni la hasil dia
Kek ni sgt lembut.. & sedapppp...
Selamat mencuba... x rugi tau
Nuri, bab godek putih telor sampai kembang tu mcm tak sanggup je akak buat. Tapi teringin jugak ni, takkan nak telan air lior je tengok gmbr Nuri ni kan?
ReplyDeletesbnrnya x lama mana pn kak nk pukul putih telur tu.. try la... mmg x rugi kak...
Deleteenaknya bila tgk kek ni, dah banyak hari mengidam kek keju, nak buat malaslah pulak..
ReplyDeletepanjangnye nama kek ni...hehehe...
ReplyDeletetgk aje dh tau mesti sedap kek ni..nmpk gebu sgt...
salam...kak..whipping cream akak guna yg non-dairy ke??tq
ReplyDeletewaalaikumussalam nam.. bkn, whipping cream yg biasa cam whipping cream for cooking & whipping.
Delete