Dengarlah

Saturday, 7 April 2012

Pavlova Comel

Assalamualaikum & salam sejahtera.. 
Bertemu kembali. Baru berkesempatan masukkn N3 ni wlaupn dh agak lama buat Pavlova. Antara dessert yg agak lama terpendam resepi dia sbb agak fobia bila org kata manis sgt. Yg ni pn akak dh kurangkn gula kepada 3/4 cwn. Tp... org kata x bleh kurangkn gula terlalu bnyk sbb x jd...

My comment.. sedap...rasa manis dia diseimbangkn ngn whipping cream yg x brapa manis & buah-buahan segar. Bahagian luar dia garing tetapi bahagian dlam dia lembut cam marshmallow..
Amik resepi dr wendy @ table for 2. Idea tuk buat comel2 camni dtg dr Kak Rina's Cookies. TQ wendy & Kak Rina. Sya share kt cni plak
Resepi : Pavlova Comel
Sumber : Table for 2 & Kak Rina Cookies

Bahan2
4 biji putih telur
3/4 cwn gula pasir halus
1 tbsp tepung jagung
1 tsp cuka
sedikit esen vanila
Cara2
1. Panaskn oven pd suhu 180'C
2. Pukul putih telur hgga berbuih & masukkn gula 1 sudu besar per 1 sudu besar. Pukul hgga bertanduk
pukul putih telur


bila dh berbuih, masukkn gula 1 sudu per 1 sudu & teruskn memukul

Putih telur yg mula kental

dh hampir siap

Bila dh bertanduk camni, bleh la hentikan mixer. Dh jd meringue dh ni

3. Masukkn tepung jagung & kaup-balikkan

Kaup-balikkan tepung jagung dlm adunan meringue

4. Masukkn cuka & esen vanila. Kaup-balikkn hgga sebati

Adunan yg dh siap

5. Masukkn adunan yg dh siap ke dlm piping bag & paipkn dlm papercup. Paipkn setakat 1/2 paras papercup. Gunakan papercup yg agak keras. Masukkn dlm oven & tutup pintu oven. Turunkn suhu kepada 130'C & bakar selama 1 jam 15 minit


Bleh gak buat camni

Pavlova dikira masak bila bahagian luar dia merekah. Biar pavlova dlm oven ngn pintu oven terbuka sedikit. Biar hgga tray pavlova tu sejuk. Keluarkn pavlova dr oven & biar btol2 sejuk baru buh topping
ni dh masak dh

Tuk topping dia, akak guna resepi yg sama ngn topping Japanese Cotton Cheese Cake (JCCC)

Topping
Bahan2

1/2 tsp gelatin cairkn dgn 1 sudu besar air suam
150ml whipping cream.. BUKAN non-dairy whipping cream tau
1 - 2 tbsp gula pasir halus.. x yah manis sgt sbb pavlova dh manis
Sedikit buah-buahan segar dipotong dadu

Cara2

1. Masukkn whipping cream dlm mangkuk & masukkn mangkuk bersama besi mixer ke dlm fridge. Biar hgga benda2 ni sejuk


2. Kuarkn mangkuk whipping cream & pukul whipping cream hgga kental. Apabila kita angkat mixer, adunan akan jatuh meninggalkn jejak. Tutup mixer

Whipping cream msh dlm keadaan cecair

ni la yg dinamakan berjejak.. adunan yg jatuh semasa mixer diangkat meninggalkn jejak


Adunan whipping cream yg dh kental

3. Sudukn whipping cream atas pavlova & hias ngn potong buah-buah segar
dh siap.. bleh la ngap... yummy....


13 comments:

  1. mmg comel pavlova akak nie...selalu tgk org buat sume size kek 1 kg jer..nmpk sedap with topping..ermmm...kak pinjam resepi yer..

    ReplyDelete
  2. Salam akak nak tanya,utk whipping cream tue akak pakai jenama apa?saya buat jadi berketul2 lah.huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam.. minta maaf bnyk2 sbb lambat reply.. g bercuti sebenarnya.. hehehe..

      Slalunya akak guna Arla Whipping Cream @ bleh gak guna heavy cream. Myb Nonie terlebih pukul kot.

      Delete
  3. Salam kak nuri... aci x kalau sy guna whipping cream dlm botol tu... yg ready mix???

    ReplyDelete
  4. Sincere website...n thank you for sharing...

    ReplyDelete
  5. comel jugak ye pavlova dlm cup....^_^

    ReplyDelete
  6. wahh... macam sedap ni... hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg sedap.. & senang nk buat.. hehehe...

      Delete
  7. Mcm mana nk bgi whipping cream tu tk serap kat meringue tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. x serap kt pavlova maksudnya?... klau yg tu, akak pn xde tips. Biasanya akak buh topping bila nk makan. Klau xnk makan lg, akak simpan pavlova dlm bekas kedap udara

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...