Dengarlah

Sunday, 1 April 2012

Almond Sponge Cake Siap Make-up

Assalamualaikum & salam sejahtera..


Lama x update blog.. Bkn pe, hard disk rosak ari tu. Terpaksa ganti. Tu yg lama x update. Skrg ni dh ok dh. Ari ni akak nk share camna akak make-up Almond Sponge Cake yg akak dh buat ari tu. Akak make-up dia ngn bahan2 make-up Opera Cake. Kek ni bg akak agak manis


Resepi tuk make-up ni akak amik dr Shuhairi Suhaini @ juicycafe.blogspot.com. TQ Shuhairi.

Sirap Kopi

100gm air panas
30gm gula kastor
1 tbsp kopi segera
-satukan semua bahan & kacau hgga gula hancur

Buttercream Kopi
1 1/2 tbsp coffee emulco
200gm shortening
50gm unsalted butter
100gm susu pekat

Cara2
1. Pukul 100gm shortening, coffee emulco, unsalted butter & susu hgga sebati. 

2. Masukkn baki shortening & pukul lg hgga sebati. Pukul dlm 1 minit je

3. Masukkn dlm piping bag

Coklat Ganache - Resepi dr MsDayat
3/4 cwn whipping cream
300gm coklat coating/ coklat masakan - potong kecik2

Cara2
Panaskn whipping cream. X perlu mendidih. Tutup api & masukkn coklat. Kacau hgga coklat cair sepenuhnya. Biar sejuk baru masukkn dlm piping bag

Tuk Roses plak, akak guna resepi dr http://zachoes.blogspot.com. TQ Zack. Tp rasanya ganache ni lembik sikit. Myb sbb guna coklat yg x sama kn.

Ganache tuk Ros
120gm dark cooking chocolate (coklat masakan)
100gm whipping cream

Cara2
1. Panaskn whipping cream. x perlu mendidih.
 
2. Tuang whipping cream ke dalam mangkuk berisi coklat. kacau hgga coklat cair sepenuhnya. 
 
3. Sejukkn bbrapa jam. Klau semalaman lg baik. Pastu pukul hgga jd berkrim & bertukar kaler dia jd kaler coklat pudar..

Ni rupa coklat ganache semasa mula2 kena pukul

Rupa coklat ganache bila dh siap dipukul. Kaler coklat pudar
 

CARA MENGHIAS KEK

1. Belah kek kepada 3 bahagian. Letakkn 1 bahagian di atas cake board & sapukan ngn sirap kopi


2. Paipkn buttercream kopi ngn coklat ganache berselang-seli cam pic kt bawah ni

3. Letakkn 1 bahagian kek lg ke atas kek dlm Langkah 2



4. Sapukan lg sirap kopi & ulangi Langkah 2 td


5. Letakkn bahagian/lapisan kek yg terakhir

6. Lepakan kopi buttercream ke seluruh permukaan kek. Pastu masukkn dlm fridge. Biar hgga buttercream keras

7. Then, kuarkn kek dr fridge & tuang@ lepakan coklat ganache pd keseluruhan kek. Pastu bleh la deko2 ikut suka. Akak buh coklat yg dihiris nipis tp x la terlalu nipis. Coklat akan bergulung ngn sendrinya..



Ni hirisan coklat drpd choc coating. Bleh gak guna coklat masakan
 

Akak buat simple je camni. Buat bunga pn cuma 3 kuntum je..


Pastu, akak taburkan ngn coklat masakan putih
 
Ni la bunga yg dpt dihasilkn drpd resepi td


Rupa dlm kek



 

Rasanya kek ni lg sedap klau buh bnyk sikit almond tp kurangkn sukatan tepung kt dlm adunan kek. tp apapn, rasa dia still sedap.. bg akak la..


K... selamat mencuba.. 


No comments:

Post a comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...