Choc Ganache -
Resepi ni akak copy paste je dr Pn Noraini Abdul Wahab
CHOC GANACHE ala Martha Stewart
4 cwn(1 ltr) heavy/dbl cream (UHT whipping cream)
900 gm dark chocolate (cincang kecil)
1/2 cwn golden syrup
sedikit garam
1 sudu besar butter
cara
masakkan dbl cream atas api perlahan sambil dikacau sentiasa.
bila betul2 panas tutup api, masukkan kesemua bahan lain kecuali butter & kacau sebati baru dimasukkan butter, kacau lg skjp. Tunggu sejuk baru guna. Lagi lama ia sejuk lg likat/pekat. Boleh digunakan utk 4 - 5 biji kek.
CHOC GANACHE - Chef Asma
550ml UHT Whipping Cream
30g butter
15g glucose syrup
900g dark chocolate
Cara:
Panaskan dark choc guna teknik double boiling
Masukkan UHT whipping cream
Angkat & masukkan glucose syrup & butter. Boleh terus guna.
Bila sejuk ia lagi keras & sesuai utk buat border & bunga.
CHOC GANACHE - utk filling & topping sebiji kek 9"
150gm uht whipping cream
350gm dark chocolate (cincang)
1 tbsp butter (melted)
Cara :
Double boilerkan whipping cream, kemudian masukkan dark chocolate dan kacau. Angkat dan masukkan butter cair.
CHOC GANACHE - sesuai utk Brownies
300 gm cooking choc.- ptg kecik2
100 gm double cream
cairkan coklat secara dbl boil & campur double cream. sejukkan dahulu sebelum digunakan.
CHOC GANACHE
Panaskan 50g glucose syrup, 500 g whipping cream, 50g mentega bersama sedikit vanilla. Matikan api.
Masukkan 500g coklat masakan yang telah dicincang, kacau rata.
CHOC GANACHE yg murah & mudah:
Panaskan 200 g susu cair, kemudian masukkan 600g coklat, angkat dan masukkan 1 sudu kecil majerin kacau semuanya sebati. Tunggu sekejap baru curahkan atas kek.
4 cwn(1 ltr) heavy/dbl cream (UHT whipping cream)
900 gm dark chocolate (cincang kecil)
1/2 cwn golden syrup
sedikit garam
1 sudu besar butter
cara
masakkan dbl cream atas api perlahan sambil dikacau sentiasa.
bila betul2 panas tutup api, masukkan kesemua bahan lain kecuali butter & kacau sebati baru dimasukkan butter, kacau lg skjp. Tunggu sejuk baru guna. Lagi lama ia sejuk lg likat/pekat. Boleh digunakan utk 4 - 5 biji kek.
CHOC GANACHE - Chef Asma
550ml UHT Whipping Cream
30g butter
15g glucose syrup
900g dark chocolate
Cara:
Panaskan dark choc guna teknik double boiling
Masukkan UHT whipping cream
Angkat & masukkan glucose syrup & butter. Boleh terus guna.
Bila sejuk ia lagi keras & sesuai utk buat border & bunga.
CHOC GANACHE - utk filling & topping sebiji kek 9"
150gm uht whipping cream
350gm dark chocolate (cincang)
1 tbsp butter (melted)
Cara :
Double boilerkan whipping cream, kemudian masukkan dark chocolate dan kacau. Angkat dan masukkan butter cair.
CHOC GANACHE - sesuai utk Brownies
300 gm cooking choc.- ptg kecik2
100 gm double cream
cairkan coklat secara dbl boil & campur double cream. sejukkan dahulu sebelum digunakan.
CHOC GANACHE
Panaskan 50g glucose syrup, 500 g whipping cream, 50g mentega bersama sedikit vanilla. Matikan api.
Masukkan 500g coklat masakan yang telah dicincang, kacau rata.
CHOC GANACHE yg murah & mudah:
Panaskan 200 g susu cair, kemudian masukkan 600g coklat, angkat dan masukkan 1 sudu kecil majerin kacau semuanya sebati. Tunggu sekejap baru curahkan atas kek.
Resepi yg slalu akak guna
1. Serbuk coklat/koko + susu pekat + minyak masak/minyak jagung ckit. Kacan sebati atas api perlahan hgga larut & x berketul. Bleh ttambah sedikit susu cair klau terlalu pekat
2. Coklat masakan + susu cair ckit + shortening ckit. Masak atas api perlahan hgga coklat cair & semuanya sebati. Biar sejuk baru siram atas kek..
salam. resipi yg akk sll guna tu sukatannya mcmana. tq
ReplyDeleteWaalaikumussalam... akak sbnrnya xde sukatan yg tepat.. bila dh selalu buat, kita dh bleh agak2 sukatan tu.. try & error.. sekarang ni ank akak suka makan lempeng coklat.. so, akak selalu la buat ganache ni dlm sukatan yg sedikit.
DeleteKlau buat sikit2 camni, panaskan je susu cair dlm 1/4 cwn dgn kaedah double-boil. Api kecikkn je. Pastu bila dh agak2 susu dh panas, masukkn dark choc yg telah dipotong kecik2. Masukkn sedikit demi sedikit. Kdg2 coklat ni sensitif. Apb terlalu panas, coklat tu bleh jd berminyak. So, bila rasa dh panas tu, angkat mangkuk coklat tu drpd double-boil td & kacau terus hgga semua coklat cair sepenuhnya. Angkat coklat menggunakan sudu & tuang. Apb coklat mengalir dengan cantik, x terlalu cair @ pekat. Ok la tu..
Coklat ganache ni masa panas tu, dia agak cair tp bila dh sejuk dia akan jadi lebih pekat...
Apa yg penting kena rajin try & belajar dr pengalaman.. InsyaAllah akan berjaya gak nnt
Salam nk tya coklat ni klu kita masukkan dlm peti sejuk dia keras tak? Sesuai tak utk coco rise?
ReplyDelete