Dengarlah

Monday 26 September 2011

KeK Lapis Milo Horlick

Mesti ramai yg dpt teka dr mana asalnya kek ni... yup.. dr mana lg klau bukan dr Bumi Kenyalang yg femes ngn kek lapis dia yg berwarna-warni & sedap.. Kek lapis Sarawak tidak lari dr menggunakan milo, horlick, susu pekat & sri kaya... salah satu & kombinasi mana-mana 4 bahan ni mesti ada.. btol x? Try search resepi kek lapis  Sarawak & tgk kt bahan2 dia.. mesti ada punya bahan2 ni terselit... tp mmg sedap..

Sebenarnye kan.. kan...kan...
kek tu nampak cantik kt pic ni
myb sbb susun atur dia..
klau tgk sekeping2.. mmg x cantik... hehehe...

Kek Lapis Milo Horlick ni of coz la guna milo & horlick.. dh lama amik resepi ni dr sorang member yg sama2 ajar tuisyen kt Felda Sahabat dlu. Dia blajar dr seorg kawan masa study kt Sarawak dlu. Tp akak dh ubah cara2 dlm resepi sbb cara yg sebenar cam leceh plak.. So, akak ikut la cara akak.. yg penting kek nya sedap...kan3x.... Lg 1, kek ni sebenarnya dibakar dlm oven tp akak guna kaedah kukus. Tp x dpt nk tunjuk step by step sbb nk cepat ari tu lgpn dh ngntok sebenarnya... hehehe...



Resepi Kek Lapis Milo Horlick
Sumber : Omie Ibrahim


Bahan2
450gm butter
1 cwn gula aising
9 biji telur Gred A
1 sudu teh esen vanila
3/4 cwn susu pekat/krimer manis
1 1/2 cwn horlick
1 1/2 cwn milo
1/2 cwn susu cair
3 cwn tepung gandum
- akak gantikan ngn 1 cwn biskut kraker yg dh dikisar & diayak + 1 3/4 cwn tepung gandum
1 sudu teh baking powder
- ayak tepung bersama baking powder & gaul rata ngn biskut yg dh dikisar & diayak td


Cara
1.Pukul butter & gula aising hgga kembang
2. Masukkn telur 1 per 1. Pukul sebati setiap kali telur dimasukkn
3. Masukkn esen vanila & susu pekat. Pukul sebati
4. Masukkn tepung selang-seli ngn susu. Mulakan ngn tepung & akhiri ngn tepung gak
5. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian yg sama bnyk
    - 1 bahagian buh milo & gaul sebati 
    - 1 bahagian lg buh horlick & gaul sebati
6. Kukus selapis demi selapis. Klau nk lapisan cantik, kena la buat nipis2.. tp klau malas cam akak jd la x rata lapisan dia. ada yg tebal & ada yg nipis.. hehehe...Kukus lebih kurang 7min bg setiap lapisan. Lapisan terakhir tu kukus dlm 45min


Tips

1. Pastikan periuk kukusan telah dipanaskn terlebih dahulu
2. Penutup periuk kukusan kena balut ngn kain bersih
3. Loyang kena gris & lapik kertas klau loyang u all tu u all pnh guna & kek melekat kt dasar dia..
4. Klau nk kaler dia lg menyerlah.. buh sedikit kaler coklat @ serbuk koko tuk adunan milo & kaler kuning tuk adunan horlick...




  Happy Baking.... :)

2 comments:

  1. milo & horlick 1 kombinasi yg menarik..tetiba je sy bangga jadi org sarawak..hehe

    ReplyDelete
  2. Khathy... org Sarawak ya? Sarawk mmg best ngn kek lapis dia & laksa sarawak.. dh lama sgt x mkn laksa sarawak. Nk buat tp malas plak nk buat perencah dia. Yg readymade mmg x jumpa lg kt Jb ni...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...