Resepi Puding Karamel Kentang
Sumber : Dayang Jack - TQ Dayang..
Bahan Karamel
1/4 cwn gula pasir
1/4 cwn air panas
Bahan Puding
1 biji kentang sederhana besar - rebus empuk & potong kecik2
1 1/2 cwn susu cair
1/4 cwn air
1/2 cwn susu pekat manis
1 sudu teh esen vanila
5 biji telur Gred B
secubit garam
1. Buat karamel dlu.. Masukkn gula dlm loyang bulat 7". Buka api plg perlahan. Biar hgga gula jd perang. Sekali-sekala, goyang2kn loyang supaya gula perang sekata. Apabila gula dh jd perang & larut sepenuhnya, tuangkn air panas. Biar hgga gula larut sepenuhnya dlm air. Bila dh larut, tutup api & ratakn gula dlm loyang tu. Ketepikan
2. Kisar semua bahan kecuali telur & garam
3. Kacau manja telur & garam
4. Satukan telur & hasil blend. Kacau sebati. Tapiskn
5. Tuang perlahan hasil tapisan ke dlam loyang gula karamel td. Kukus 20-25mint. Bila dh masak, angkat & sejukkn. Pastu masukkn dlm peri sejuk. Bila dh btol2 sejuk, baru kuarkn dr loyang. Hidangkn sejuk..
Puding ni sbnrnya dimasak guna kaedah steam-bath..
Mmg sangat sedap...
No comments:
Post a Comment