Dengarlah

Tuesday 27 September 2011

Puding Karamel Kentang



Resepi Puding Karamel Kentang
Sumber : Dayang Jack - TQ Dayang..


Bahan Karamel
1/4 cwn gula pasir
1/4 cwn air panas


Bahan Puding
1 biji kentang sederhana besar - rebus empuk & potong kecik2
1 1/2 cwn susu cair
1/4 cwn air
1/2 cwn susu pekat manis
1 sudu teh esen vanila
5 biji telur Gred B
secubit garam




1. Buat karamel dlu.. Masukkn gula dlm loyang bulat 7". Buka api plg perlahan. Biar hgga gula jd perang. Sekali-sekala, goyang2kn loyang supaya gula perang sekata. Apabila gula dh jd perang & larut sepenuhnya, tuangkn air panas. Biar hgga gula larut sepenuhnya dlm air. Bila dh larut, tutup api & ratakn gula dlm loyang tu. Ketepikan



2. Kisar semua bahan kecuali telur & garam


3. Kacau manja telur & garam


4. Satukan telur & hasil blend. Kacau sebati. Tapiskn


5. Tuang perlahan hasil tapisan ke dlam loyang gula karamel td. Kukus 20-25mint. Bila dh masak, angkat & sejukkn. Pastu masukkn dlm peri sejuk. Bila dh btol2 sejuk, baru kuarkn dr loyang. Hidangkn sejuk..


Puding ni sbnrnya dimasak guna kaedah steam-bath.. 


Mmg sangat sedap...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...