Dengarlah

Thursday, 29 September 2011

Kek Karamel Coklat Moist


Kek ni sebenarnya hasil gabungan Kek Choc Moist & Puding Karamel Kentang.... Bg akak kek ni mmg sedap.. rekemen tuk u all try... Lg sedap makan ngn kuah karamel yg bnyk. Klau Kek Karamel resepi Munirah Baharum tu kek nampak x cantik klau kuah karamel dia meleleh. Yg ni klau kuah dia bnyk, akak rasa lg sedap. Kek dia akan jd seakan-akan kuih nekbat (btol ke ejaan ni). Tp kuih nekbat ni manis sgt. Kek Karamel Choc Moist x la semanis nekbat coz akak dh kurangkn gula & susu pekat dlm puding & kek dia gak



Ok.. dh tgk pic dia, jom tgk bahan2 & cara nk buat kek ni..

Bahan2 tuk Puding Karamel Kentang
- Loyang 8"
3 sudu besar gula kastor
1/4 cwn air panas
- masak gula dlm loyang hgga larut & perang
- tuang air panas & pastikan gula karamel tu larut sepenuhnya dlm air baru matikan api. Ketepikan

Bahan puding
1 biji kentang saiz sederhana - rebus hgga empuk 
1 1/2 cwn susu cair
1/4 cwn air
1/2 cwn susu pekat - akak kurangkan
1 sudu teh esen vanila
secubit garam
5 biji telur Gred A - kdg2 akak guna 4 biji je. Kacau perlahan jgn sampai berbuih

Cara2
1. Blend semua bahan kecuali telur
2. Satukan hasil blend ngn telur. Kacau sebati & tapiskn
3. Tuang dlam loyang karamel td & kukus selama 20min

Bahan tuk Kek - Resepi Munirah Baharum
Bahan A
3/4 cwn gula pasir
1 cwn serbuk koko
1 cwn susu cair
3/4 cwn susu pekat
1 cwn minyak masak
- masak semua atas api perlahan pastu biar sejuk. 

Bahan B
3/4 cwn tepung gandum
1 sudu kfc soda bikarbonat
1 sudu kfc baking powder
- ayak semua sekali

Bahan C
4 biji telur Gred B - blend hgga kembang/berbuih bnyk

Cara2
1. Satukan Bahan B & C ke dalam Bahan A secara berselang-seli. Gaul ngn senduk/spatula
2. Bila dh sebati, tapiskn & tuang atas puding karamel yg dh dikukus 20min td
3. Kukus selama 1 jam lg @ hgga kek masak sepenuhnya..


Nota
1. Sediakan Bahan A tuk kek dahulu sebelum buat puding
2. Balut penutup periuk kukusan ngn kain bersih
3. Biar kek sejuk sepenuhnya baru kuarkn dr loyang. Klau x takut nnt puding dia akan pecah & hancur

Ok.. selamat mencuba...









9 comments:

  1. sedapnya kak..saya bab kek lemah sikit..makan je pandai..huhu

    ReplyDelete
  2. salam kenal..biasa tengok nick kat fb je...sedapnya kek..lama tak makan...

    saya ada kasi award..kalau rajin ambik la dari rumah saya...

    ReplyDelete
  3. Mashi... kek ni antara kek yg senang nk buat... mashi pn bleh buat punya...

    ReplyDelete
  4. kak, nk tnya sikit, klu puding karamel tu kita guna resepi yg biasa bleh x? mksd sy yg tnpa kentang..tq..kt rumah xde kentang la skrg...:)

    ReplyDelete
  5. Linda.. bleh je.. guna je mana2 resepi puding karamel

    ReplyDelete
  6. kak nape saya bt rasa mcm bau telur je...kt mn silap ek..tapi ank saya kata best..dia mkn sampai 3 potong

    ReplyDelete
  7. Maria.. bkn salah sesape.. salah telur tu.. hehehe.. sbb mmg ada sesetengan telur yg mmg kuat bau dia.. akak pn pnh kena sekali masa beli telur kt Giant ari tu.. sblm ni x pnh pn bau telur...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...