Dh lama x mengapam.. ni mengapam ni sbb buat tuk befday anak pompuan sorg tu.. Kali ni akak kurangkn penggunaan gula & tepung gandum. Yg lain sama je cam resepi asal.. Nk lbh detail bleh tgk sini .
Akak try la lukis Angry bird yg tengah popular tu.. x pas la. Tp buat 3 je.. yg ke-3 tu adalah rupa Angry Bird.. klau apam mekar petua dia kena senyum masa buatnye.. so, klau nk lukis Angry Bird ni agak2 kena buat muka marah tak?... hehehehe....
Tak tau nk ckp apa dh. Yang penting buat apam kali ni lbh gebu, lembut & sedap cam besa... yummy3x.. Jom tgk hasilnya...
Pada yg x pnh lg try buat apam ni.. akak rekomen tuk ry sbb mmg sedap...
TIPS - update
Cara tuk elakkn filling jatuh ke dasar apam - kerask filling tu dlu.. caranya
1. Panaskn lbh kurang 1 sudu besar mentega
2. Masukkn tepung gandum.. masak hgga nampak mendidih. Sukatan tepung gandum tu.. agak2 je dlm 1 sudu besar @ kurang...
3. Bila tepung dh nampak mendidih, masukkn filling & kacau sebati hgga pekat. Klau terlebih pekat bleh tambah air sedikit. Pastu bleh la angkat & sejukkn...then bleh la guna..
InsyaAllah, filling x jatuh ke dasar dgn syarat jgn amik masa lama sgt tuk kukus apam yg dh bubuh inti tu. Klau lama sgt of coz la jatuh sbb tarikan graviti kn.. yg ni rasanya semua org tau...
Akak try la lukis Angry bird yg tengah popular tu.. x pas la. Tp buat 3 je.. yg ke-3 tu adalah rupa Angry Bird.. klau apam mekar petua dia kena senyum masa buatnye.. so, klau nk lukis Angry Bird ni agak2 kena buat muka marah tak?... hehehehe....
Tak tau nk ckp apa dh. Yang penting buat apam kali ni lbh gebu, lembut & sedap cam besa... yummy3x.. Jom tgk hasilnya...
Strawberry & Manggis tp x nampak pn rupa manggis kn..
Buat polkadot
Angry Bird tgh menjaga harta dia..
takut Ladybird & Bee curi
Ada la gak rupa Angry Bird kn? hehehe...
Bee vs Ladybird
Angry Bird jd referee
Angry Bird jd referee
Ni la antara hasilnya.. yg len dh masuk mulut
Yg ni lebihan adunan... so, jd la berkaler2..
TIPS - update
Cara tuk elakkn filling jatuh ke dasar apam - kerask filling tu dlu.. caranya
1. Panaskn lbh kurang 1 sudu besar mentega
2. Masukkn tepung gandum.. masak hgga nampak mendidih. Sukatan tepung gandum tu.. agak2 je dlm 1 sudu besar @ kurang...
3. Bila tepung dh nampak mendidih, masukkn filling & kacau sebati hgga pekat. Klau terlebih pekat bleh tambah air sedikit. Pastu bleh la angkat & sejukkn...then bleh la guna..
InsyaAllah, filling x jatuh ke dasar dgn syarat jgn amik masa lama sgt tuk kukus apam yg dh bubuh inti tu. Klau lama sgt of coz la jatuh sbb tarikan graviti kn.. yg ni rasanya semua org tau...
Bah,ok la tu...nape nda' letak resepi skali?
ReplyDeleteSedapnya ni..makan sambil minum teh hangat..
ReplyDeletealamak.....cute sangat la...x sampai hati nak makan kan....
ReplyDeletepasai ape saya buat apom potdot nie jadi kembang dari bekas dia...tension..kena pakai acuan dia ke?
ReplyDeleteRahel.. sblm ni kn dh letak.. Dlm resepi Apam Polkadot Versi Ladybird tu...hehehe...
ReplyDeleteMaria : mmg ngam.. hehehe...
ReplyDeleteLiemaopurut : ala.. makan la.. syg klau x makan.. sedap tu
bantal : mmg kena guna acuan.. klau x mmg kembang la.. guna acuan lompang tu...
Salam.Memang kreatif.Kita suka tengok
ReplyDeletecomel la..
ReplyDeleteTeringin nak buat..tapi takuttt tak jadi
TQ Puan Ros..
ReplyDeleteFarihah.. akak dlu pn fobia gak nk buat sbb x jd.. 3rd time berjaya.. yg penting kena pukul hgga kembang & likat cam adunan bahulu..
ReplyDeletesalam...
ReplyDeletesaya suka datang sini tengok apam dot-dot yg cantik dan comel tu :)
Waalaikumussalam..
ReplyDeleteTQ mazz
salam sis...saya nak tanya mcmana nak hilangkan angin dlm adunan tu? kdg2 apam saya ada bulan2 sdg mgambang le...dah putar dgn spatula...
ReplyDeletewaalaikumussalam... sblm masukkn adunan dlm acuan.. kacau adunan tu dlu. Pastu klau dlm acuan tu msh ada buble, kena pecahkn bubble tu guna lidi.. slalunya klau akak kacau dlu adunan sblm masukkn dlm acuan, bubble dia x bnyk.. so, kadang2 ada 3, 4 biji bubble je kena pecahkn..
ReplyDeleteasslm..sy pendtg baru blog akak..cantik n menarik apam ni..sy dah trai buat..asyik tak jadi jer..tak gebu..naper erk??
ReplyDeleteWaalaikumussalam.. TQ Fiizya coz sudi dtg cni..
ReplyDeletedh pukul adunan hgga btol2 kembang x? cam yg akak tunjuk kt N3 apam polkadot versi Ladybird? klau dh buat adunan camtu rasanya xde masalah.. gebu & montel2... hehehe...
Salam...cam ne nk jadi kan kaler itam erk? Tension tol da bnyk pembekal kek kite cari semua da hbis... Huhuhuhu
ReplyDeleteWaalaikumussalam Anonymous..
ReplyDeleteCampurkn je kaler biru & merah.. nnt dpt kaler purple gelap yg seakan-akan hitam..
Akak dlu pn guna camje tu masa 1st time buat. Tu yg bila jumpa kaler itam terus beli walaupn mahal ckit.. sbb ssh nk dapat
Salam...cam mane nk buat ye supaya inti tak mendap ke bawah...
ReplyDeleteWaalaikumussalam...
ReplyDeleteKena keraskn inti tu ckit.. caranye..
1. Panaskn sedikit mentega.. masukkn tepung gandum, kacau hgga nampak cam mendidih.. pastu masukkn inti & kacau hgga sebati..klau terlebih keras, tambahkn sedikit air..
salam..kenapa saya punye adunan pekat ye..tak mcm akak punye..nampak cair sikit n senang pulak nak masukkan dalam acuan..lagi satu bile dah siap kukus, kadang-kadang ada bahagian terkeluar dr acuan..tk cantik mcm akak punyer..
ReplyDeletewaalaikumussalam antubungkus...adunan dia mmg pekat. Klau dh lama, dia x la sepekat selepas baru dipukul. klau terkeluar tu, myb terlalu penuh kot? tp selalunya akak buh separa ngn papercup tu tp x pnh plak terkeluar dr acuan..
ReplyDeletewah...cantiknya...nk cuba buat apam...tp isk xde org nk mkn...duk berdua je...anak2 lom ade rezki lg...ala teringinyer nak buat....
ReplyDeleteTQ Zifa... btol la klau dok berdua je rasa malas plak kn nk buat ape2. Akak pn baru sorg ank je. Slalunya bila lbh tu bg kt jiran2
Delete