Nampaknya tahun ni tema tembikai la ye..Nasi Tembikai, Puding Tembikai, Kek Lapis Tembikai, Air Tembikai & Biskut Tembikai.. Buah ni jd pilihan tuk kek lapis, puding & biskut sbb ia nampak cantik... tp mmg menawan pn.. hehehehe...
Ari ni akak buat Puding Tembikai amik resepi dr http://fromintankitchen.blogspot.com. TQ Azlita Aziz . Cuma akak kurangkn gula dr resepi yg Azlita bg. Tu pn akak rasa msh manis lg. Myb sbb akak ni mmg jenis yg x suka makan manis2. Yg sedang2 aje...
Rasanya lbh kurang ngn Puding Pelangi yg pnh akak buat sebelum ni. Klau tanya akak yg mana 1 sedap. Akak rasa dua2 sedap. Tp lidah akak lebih suka pd Puding Pelangi. Jangan jeles ye Puding Tembikai. Awak pn sedap gk. Myb lidah org len lebih suka kt awk... kan3x...
Dh tgk pic dia, ape kate tgk plak resepi dia.. klau berkenan la ye...
Bahan2
1 paket agar2 serbuk (dalam 15gm)
2 keping roti putih - (carik-carikkan)
6 cawan air
3/4 cawan gula - Azlita letak 1 1/4 cwn tp akak rasa manis lg
1/2 tin susu pekat
2 tbsp mentega
1 tsp esen vanila
Bahan Lain
sedikit cincau- potong dadu kecik2
*klau takde cincau, sedikit adunan yg dh masak tu, warnakan hitam, bekukan & potong kecik2
- ni tuk biji tembikai tu
Cara2
1. Akak potong2 cincau dlu..
11. Adunan yg selebihnya tu warnakn hijau. Pastu tuang atas lapisan kaler putih td..Tuang semua sekali. Biarkn keras.
Ari ni akak buat Puding Tembikai amik resepi dr http://fromintankitchen.blogspot.com. TQ Azlita Aziz . Cuma akak kurangkn gula dr resepi yg Azlita bg. Tu pn akak rasa msh manis lg. Myb sbb akak ni mmg jenis yg x suka makan manis2. Yg sedang2 aje...
Rasanya lbh kurang ngn Puding Pelangi yg pnh akak buat sebelum ni. Klau tanya akak yg mana 1 sedap. Akak rasa dua2 sedap. Tp lidah akak lebih suka pd Puding Pelangi. Jangan jeles ye Puding Tembikai. Awak pn sedap gk. Myb lidah org len lebih suka kt awk... kan3x...
Ni la rupa Puding Tembikai.. sory la pic x brapa nk cantik.. guna hp je
Bahan2
1 paket agar2 serbuk (dalam 15gm)
2 keping roti putih - (carik-carikkan)
6 cawan air
3/4 cawan gula - Azlita letak 1 1/4 cwn tp akak rasa manis lg
1/2 tin susu pekat
2 tbsp mentega
1 tsp esen vanila
Bahan Lain
sedikit cincau- potong dadu kecik2
*klau takde cincau, sedikit adunan yg dh masak tu, warnakan hitam, bekukan & potong kecik2
- ni tuk biji tembikai tu
Cara2
1. Akak potong2 cincau dlu..
Potong la ikut mana suka...
2. Amik 1 cwn air drpd 6 cwn air tu & larutkn agar2..
Buat camni supaya agar2 x berketul2 masa masukkn dlm air nnt..
3. Masukkn air selebihnya (5 cwn) ke dalam periuk. Masukkn sekali agar2 yg dh dibancuh td & gula. Masak hgga gula & agar2 hancur. Masak hgga mendidih..
Larutan agar2 + gula + air
4. Apabila dh mendidih & gula + agar dh hancur/larut sepenuhnya, masukkan mentega. Kacau sebati. Pastu masukkn susu plak. Kacau lg
Masukkan mentega
Masukkn susu
Kacau sebati
5. Amik sedikit adunan dlam Langkah 4 di atas, masukkan dlam blender yg telah diisi ngn roti. Pastu blend hingga halus.
Roti + adunan agar2 yg tgh diblend
6. Tuang adunan roti dalam adunan agar-agar.. Masukkn esen vanila & kacau hgga adunan menggelegak
Adunan roti dimasukkan dlam adunan agar-agar
Masukkan esen vanila
Kacau sebati
Adunan yg dh menggelegak
7. Taburkn cincau dlm acuan/bekas. Akak guna bekas plastik lutsinar tu je..
8. Amik sebahagian adunan & masukkn dlam mangkuk lain. Warnakn merah. Pastu tuang separuh adunan merah ni dlm bekas/acuan yg dh ditabur ngn cincau td. Akak guna kipas tuk cepatkn agar2 keras. Bkn pe takut nnt adunan yg len jd keras sebelum tuang dlm acuan. Akak siap letak acuan dlm loyang berisi air
Adunan diwarnakn merah
Adunan kaler merah yg telah dimasukkn dlm acuan
9. Bila dh agak nk keras lapisan merah tu, taburkn plak cincau. Pastu tuang adunan kaler merah yg selebihnya. Bila dh agak keras, taburkn lg cincau.Adunan merah
Tabur cincau
10. Amik adunan yg x dikaler & tuang di atas lapisan merah + cincau td. Biar agak2 keras.
Bila dh agak sejuk, msukkn dlm fridge.
Ni la rupa puding tembikai kita nnt. Bila dh agak sejuk, msukkn dlm fridge. Bila dh btol2 sejuk, baru keluarkn dr loyang..
Ni la hasilnya bila dh terbalikkan...
Ni plak bila dh potong2... kalau bleh try cari acuan yg bentuk dia segitiga.
Kat bakery yg besar2 ada jual rasanya
Rasa gembira bila apa yg kita buat menjadikn...nk bg advice ni..
1. Masa tuang adunan bg setiap lapis, kena pastikan lapisang yg sebelumnya dh agak2 keras tp jgn sampai keras plak, nnt x lekat antara setiap lapisan
1. Masa tuang adunan bg setiap lapis, kena pastikan lapisang yg sebelumnya dh agak2 keras tp jgn sampai keras plak, nnt x lekat antara setiap lapisan
2. Pastu, masa tuang adunan pd setiap lapis tu kena berhati-hati jgn sampai lapisan sblm ni pecah. Klau pecah, adunan akan bercampur. X nampak la rupa tembikai nnt... Masa tuang tu akak tuang adunan atas sudu. Sudu tu akak rapatkan dkt ngn permukaan adunan yg ada dlm acuan tu.. harap2 korang paham apa yg akak ckp ni. Nk gak amik pic step tu tp xde sape nk tlg amikkn. Klau la akak ada lbh dr sepasang tangan..bleh la 1 tangan snap gmbar & 2 tangan lg beraksi... hehehe...
K la.. selamat mencuba bg yg nk cuba. Bg yg xnk, selamat menjamu mata... hehehe....
alamak!cedapnya...
ReplyDeletekite sukee.. nanti nak buatlah..thanks bagi cara2 with gambar..
ReplyDeletenonierahman, sedap3x...
ReplyDeleteNorhana... welcome...buat, jgn x buat...
tq so much!!siap ada pic..sgt2 membantu;)
ReplyDeletewelcome akma... gud luck..
ReplyDeletewahh2!!..rajinnye....siap step by step lg...saya ketinggalan bas udah...blm buat puding tembikai...
ReplyDeleteTQ Rahel.. elee.. Rahel tu lg rajin..lg bnyk resepi dh buat.. aku ni yg ketinggalan..
ReplyDeletetq kak....sedap sgt...bnyak ajar saya masak..tq sgt
ReplyDeleteMost welcome dear..
Delete