Dah lama sbnrnye akak nk try buat RVC ni.. jeles je mata akak memandang member2 KR asyik memosting RVC kt wall KR. So, ari ni akak curi masa menjahit & buat RVC. Mula2 masuk tekak rasa x brapa nk sedap.. tp... ada tapi dia... bila dh msukkn dlm fridge, kuarkn & biar kejap.. pastu masuk dlm mulut.. baru terasa kelazatan dia...
Mula2.. rasa x yakin gk nk buat sbb rasa cam susah plak. Bg akak senang lg nk buat RVC ni drpd Kek Karamel..sape setuju? Angkat kaki & gerakkn hidung.. hehehee...
K la.. jom buat RVC ni.. Resepi amik dr KR gk.. TQ Watie Pak Din & Zuraini Alias. TQ ye atas resepi ni..
Bahan2
2 1/2 cwn tepung gandum
2 tbsp serbuk koko
1 tsp double action baking powder - yg ni akak tambah sendiri
secubit garam
- ayak semua bahan2 di atas. Akak ayak 3 kali
1/2 cwn @ 125gm mentega
1 1/2 cwn gula kastor - akak kurangkn ckit
3 biji telur Gred B
1 tsp esen vanila - akak guna sedikit je serbuk vanila
1 cwn susu segar
1 tbsp cuka/ jus lemon - akak guna cuka
2 tsp pewarna merah + 1 tsp pewarna coklat - akak guna pewarna merah Super Red jenis serbuk
1 tsp baking powder
1 tbsp cuka
Cara
1. Pukul gula & mentega hgga kembang & ringan.. amik masa gak nk pukulnye ni..
3. Bila adunan dlm Langkah 1 dh kembang & ringan, masukkn telur 1 per 1. Pukul lg setiap kali telur dimasukkan. Pukul hgga kembang. Pastu masukkn esen vanila/ serbuk vanila.
Masukkn telur
Masukkan esen vanila/ serbuk vanila
Pukul sebati
4. Campurkn buttermilk dgn campuran pewarna merah + coklat
Pewarna merah + Coklat + Buttermilk
Kacau sebati
5. Masukkn tepung & campuran buttermilk berselang-seli. Setiap kali bahan dimasukkn, pukul adunan dgn kelajuan perlahan hgga sebati
Masukkn tepung
pukul sebati
masukkn buttermilk
pukul sebati
masukkn tepung lagi & pukul sebati
Adunan yg telah sebati. Ketepikan kejap
6. Dalam bekas lain, campurkn baking powder & cuka. Kacau rata. Campuran akan berbuih
masukkn cuka ke dlam bekas baking powder
campuran cuka + baking powder
kacau rata
7. Masukkn campuran cuka + baking powder dlam adunan dlm Langkah 5. Kaup- balikkan hgga sebati
Cuka + Baking Powder + Adunan kek
Adunan yg telah sebati
8. Tuang dlm loyang yg telah dilapik kertas & disapu mentega/marjerin di sekeliling tepinya. Akak guna loyang bulat 8 inci.
kek yg bru kuar dr oven. Merekah ckit
Ni la hasilnyeee
Proses Nk Mendeko
Walaupn x pakar, tp akak tunjuk gak la camna akak deko RVC ni..Pastikan kek dh btol2 sejuk ye bru muda mendeko ye ..
1. Sediakn cream chez frosting
bahan2
250gm cream cheese
120gm butter
120gm gula aising - ayak pastu campurkn ngn sedikit air panas. Kacau rata
gula aising + air panas
campuran gula aising + cream cheese + butter
Pukul hgga ringan & berkrim
Adunan cream cheese frosting
2. Belah 2 kek cam pic kat bawah ni. Akak potong ckit tepi RVC ngn pisau kek yg bergerigi tu. Pastu akak guna benang & lalukan benang pada bahagian yg telah dipotong td. Benang tu akak guna dua urat. Pegang benang pd kedua2 hujungnya & tarik perlahan2. Pastikan tangan x terlalu bnyk pergerakan sbb nnt permukaan yg dipotong tu x rata...
3.Proses melepa
Lepakan krim cheese di atas salah 1 RVC
Letak lapisan kek kedua
Lepakn seluruh permukaan kek ngn krim cheese
Pastu suka ati la nk buat camna.. akak ni pn bkn tau sgt.. hehehe...
Ni je la yg akak pndai buat..
yg ni x sabar nk potong nk tgk camna rupa dia.. bleh la kn..
Siap pn RVC kita... masa mendeco ni.. abis melekit jari2 akak... nampak sgt x pandai kn... Tp xpe, kita blajar kn..k la.. selamat mencuba ye.. Gud Luck...
Cuba... jangan x cuba...
Assalamualaikum..saya dah try buat tp fail masa mendeko..tangan keras sgt ..mcm tikus baiki labu.
ReplyDeleteWaalaikumussalam.... sama la kita... sya ni pn klau bab deko2 ni.. mmg fail...bnyk yg kena blajar lg
ReplyDeleteWah! Sebijik mcm baldu la. I setuju sgt, wat kek keramel lg susah dr wat KRV.
ReplyDeleteHai Miss Mirror.. baldu yg sedap... hehehe...
ReplyDeletesedapnye...nk try lah..hihi..bt utk raya nnt....wahhh bestnyer...
ReplyDeleteMMg sedap... mesti gempak lau jd hidangan kt meja masa raya sbb slalunya org sajikan kek lapis, carrot cake @ choc cake...
ReplyDeletenanti raya la akak cuba buat kek ni. kek karamel ari tu menjadi, sedap. tq utk resipi..
ReplyDeleteWelcome kak ina... wish u gud luck.. RVC ni mmg sedap...
ReplyDeletesalam..nk tanya...cream cheese tu mcm mana...?senang tak nak cari?
ReplyDeletewaalaikumussalam limaumanis... cream cheese tu rupa dia cam butter, rasa dia masam2 ckit. kedai2 kecik mmg ssh nk dpt. Klau tesco, giant & C4 mmg ada. Org kata plg sedap brand Philadelpia.. tp mahal la. RVC ni mmg sesuai ngn cream chez frosting...
ReplyDeletesalam..nak tny..guna baking powder ke? saya pernah tgk resepi lain guna soda bikarbonat. yg mana 1 eh?
ReplyDeletewaalaikumussalam.. yup.. guna baking powder. Rasanya klau guna soda bikarbonat, dia x berbuih masa campur ngn cuka tu.. tp x pasti la plak. Akak mmg guna baking powder
ReplyDeletesaya suka betul ngan akak nyer blog ni..ada cara2 step by step..best gilerrr..heheh....btw kalau ada tutorial nak sulam baju tu lagi best..hehhe=)
ReplyDeleteTQ Khairul Bariyah...
ReplyDeleteKlau ikutkn ati akak.. mmg nk sgt share.. tp tu la xde camera canggih la.. klau guna hp je x brapa nk jelas.. tp xpe.. klau akak ada masa, akak cuba buat atas kain putih..harap2 dpt la tunjukkn ngn jelas
Kek awk nmpk cm lembut n halus je.mesti sedap kn..bile2 t nk cuba la
ReplyDeleteSalam kak,kalu xde oven,leh x kukus?de effect tak?
ReplyDeletewaalaikumussalam trytobecrafter...
ReplyDeletebleh je kukus.. xde effect pn.. akak ada buat Red Velvet Cheezy Cake yg resepi asal dia bakar tp akak kukus.. sedap je.. & xde effect pn. Klau kukus lg moist
Salam kak nak tanye beli serbuk super red tu kat mane??
ReplyDeleteWaalaikumussalam mas.. akak beli kt Ng Ming Huat JB. Tp rasanya kt kedai bakery lain pn ada gak
Deletesaya pun pernah wat RVC ni...
ReplyDeleteheheheh
yumm .. sedap sangat .. tengah try buat nie ..
ReplyDelete