Dengarlah

Sunday, 10 July 2011

Red Velvet Cake @ RVC




Dah lama sbnrnye akak nk try buat RVC ni.. jeles je mata akak memandang member2 KR asyik memosting RVC kt wall KR. So, ari ni akak curi masa menjahit & buat RVC. Mula2 masuk tekak rasa x brapa nk sedap.. tp... ada tapi dia... bila dh msukkn dlm fridge, kuarkn & biar kejap.. pastu masuk dlm mulut.. baru terasa kelazatan dia... 


Mula2.. rasa x yakin gk nk buat sbb rasa cam susah plak. Bg akak  senang lg nk buat RVC ni drpd Kek Karamel..sape setuju? Angkat kaki & gerakkn hidung.. hehehee...


K la.. jom buat RVC ni.. Resepi amik dr KR gk.. TQ Watie Pak Din & Zuraini Alias. TQ ye atas resepi ni..


Bahan2
2 1/2 cwn tepung gandum
2 tbsp serbuk koko
1 tsp double action baking powder - yg ni akak tambah sendiri
secubit garam
- ayak semua bahan2 di atas. Akak ayak 3 kali


1/2 cwn @ 125gm mentega
1 1/2 cwn gula kastor - akak kurangkn ckit
3 biji telur Gred B
1 tsp esen vanila - akak guna sedikit je serbuk vanila
1 cwn susu segar
1 tbsp cuka/ jus lemon - akak guna cuka
2 tsp pewarna merah + 1 tsp pewarna coklat - akak guna pewarna merah Super Red jenis serbuk
1 tsp baking powder
1 tbsp cuka


Cara
1. Pukul gula & mentega hgga kembang & ringan.. amik masa gak nk pukulnye ni..





2. Sementara tu bleh la buat buttermilk - iaitu dgn mencampurkan 1 cwn susu segar ngn 1 tbsp cuka.. Kacau & biar selama 10min


3. Bila adunan dlm Langkah 1 dh kembang & ringan, masukkn telur 1 per 1. Pukul lg setiap kali telur dimasukkan. Pukul hgga kembang. Pastu masukkn esen vanila/ serbuk vanila.
 Masukkn telur

 Masukkan esen vanila/ serbuk vanila

Pukul sebati

4. Campurkn buttermilk dgn campuran pewarna merah + coklat
 Pewarna merah + Coklat + Buttermilk

Kacau sebati

5. Masukkn tepung & campuran buttermilk berselang-seli. Setiap kali bahan dimasukkn, pukul adunan dgn kelajuan perlahan hgga sebati


 Masukkn tepung 

  pukul sebati

 masukkn buttermilk

 pukul sebati

 masukkn tepung lagi & pukul sebati

Adunan yg telah sebati. Ketepikan kejap


6. Dalam bekas lain, campurkn baking powder & cuka. Kacau rata. Campuran akan berbuih
 masukkn cuka ke dlam bekas baking powder

 campuran cuka + baking powder

kacau rata

7. Masukkn campuran cuka + baking powder dlam adunan dlm Langkah 5. Kaup- balikkan hgga sebati
 Cuka + Baking Powder + Adunan kek

 Adunan yg telah sebati

8. Tuang dlm loyang yg telah dilapik kertas & disapu mentega/marjerin di sekeliling tepinya. Akak guna loyang bulat 8 inci.

9. Bakar 160'C selama 45-50min. Pastikan oven dipanaskn  terlebih dahulu 

10. Bila dh masak. Kuarkn dr oven & biar sejuk sedikit baru kuarkan dr loyang

 kek yg bru kuar dr oven. Merekah ckit

 Ni la hasilnyeee

Proses Nk Mendeko 
Walaupn x pakar, tp akak tunjuk gak la camna akak deko RVC ni..Pastikan kek dh btol2 sejuk ye bru muda mendeko ye ..

1. Sediakn cream chez frosting
bahan2
250gm cream cheese
120gm butter
120gm gula aising - ayak pastu campurkn ngn sedikit air panas. Kacau rata
 gula aising + air panas

 campuran gula aising + cream cheese + butter
Pukul hgga ringan & berkrim

Adunan cream cheese frosting

2. Belah 2 kek cam pic kat bawah ni. Akak potong ckit tepi RVC ngn pisau kek yg bergerigi tu. Pastu akak guna benang & lalukan benang pada bahagian yg telah dipotong td. Benang tu akak guna dua urat. Pegang benang pd kedua2 hujungnya & tarik perlahan2. Pastikan tangan x terlalu bnyk pergerakan sbb nnt permukaan yg dipotong tu x rata...


3.Proses melepa
 Lepakan krim cheese di atas salah 1 RVC

 Letak lapisan kek kedua

 Lepakn seluruh permukaan kek ngn krim cheese

 Pastu suka ati la nk buat camna.. akak ni pn bkn tau sgt.. hehehe...
Ni je la yg akak pndai buat.. 

yg ni x sabar nk potong nk tgk camna rupa dia.. bleh la kn..

Siap pn RVC kita... masa mendeco ni.. abis melekit jari2 akak... nampak sgt x pandai kn... Tp xpe, kita blajar kn..k la.. selamat mencuba ye.. Gud Luck...

Cuba... jangan x cuba...

21 comments:

  1. Assalamualaikum..saya dah try buat tp fail masa mendeko..tangan keras sgt ..mcm tikus baiki labu.

    ReplyDelete
  2. Waalaikumussalam.... sama la kita... sya ni pn klau bab deko2 ni.. mmg fail...bnyk yg kena blajar lg

    ReplyDelete
  3. Wah! Sebijik mcm baldu la. I setuju sgt, wat kek keramel lg susah dr wat KRV.

    ReplyDelete
  4. Hai Miss Mirror.. baldu yg sedap... hehehe...

    ReplyDelete
  5. sedapnye...nk try lah..hihi..bt utk raya nnt....wahhh bestnyer...

    ReplyDelete
  6. MMg sedap... mesti gempak lau jd hidangan kt meja masa raya sbb slalunya org sajikan kek lapis, carrot cake @ choc cake...

    ReplyDelete
  7. nanti raya la akak cuba buat kek ni. kek karamel ari tu menjadi, sedap. tq utk resipi..

    ReplyDelete
  8. Welcome kak ina... wish u gud luck.. RVC ni mmg sedap...

    ReplyDelete
  9. salam..nk tanya...cream cheese tu mcm mana...?senang tak nak cari?

    ReplyDelete
  10. waalaikumussalam limaumanis... cream cheese tu rupa dia cam butter, rasa dia masam2 ckit. kedai2 kecik mmg ssh nk dpt. Klau tesco, giant & C4 mmg ada. Org kata plg sedap brand Philadelpia.. tp mahal la. RVC ni mmg sesuai ngn cream chez frosting...

    ReplyDelete
  11. salam..nak tny..guna baking powder ke? saya pernah tgk resepi lain guna soda bikarbonat. yg mana 1 eh?

    ReplyDelete
  12. waalaikumussalam.. yup.. guna baking powder. Rasanya klau guna soda bikarbonat, dia x berbuih masa campur ngn cuka tu.. tp x pasti la plak. Akak mmg guna baking powder

    ReplyDelete
  13. saya suka betul ngan akak nyer blog ni..ada cara2 step by step..best gilerrr..heheh....btw kalau ada tutorial nak sulam baju tu lagi best..hehhe=)

    ReplyDelete
  14. TQ Khairul Bariyah...

    Klau ikutkn ati akak.. mmg nk sgt share.. tp tu la xde camera canggih la.. klau guna hp je x brapa nk jelas.. tp xpe.. klau akak ada masa, akak cuba buat atas kain putih..harap2 dpt la tunjukkn ngn jelas

    ReplyDelete
  15. Kek awk nmpk cm lembut n halus je.mesti sedap kn..bile2 t nk cuba la

    ReplyDelete
  16. Salam kak,kalu xde oven,leh x kukus?de effect tak?

    ReplyDelete
  17. waalaikumussalam trytobecrafter...

    bleh je kukus.. xde effect pn.. akak ada buat Red Velvet Cheezy Cake yg resepi asal dia bakar tp akak kukus.. sedap je.. & xde effect pn. Klau kukus lg moist

    ReplyDelete
  18. Salam kak nak tanye beli serbuk super red tu kat mane??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam mas.. akak beli kt Ng Ming Huat JB. Tp rasanya kt kedai bakery lain pn ada gak

      Delete
  19. yumm .. sedap sangat .. tengah try buat nie ..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...