Assalamualaikum & salam sejahtera...
1st time try buat roti ni. Apabila tgk pic roti Tok Mak kt fb, hati tingin je nk mencuba tp baru ari ni hasrat tu tertunai. TQ Tok Mak atas perkongsian resepi ni. Igtkn dh x jd dh roti akak ni sbb lamanya nk tunggu dia naik.
Tp Alhamdulillah, menjadi gak. Gebu & lembut cuma tergaring cikit masa membakar tu coz akak main hentam je suhu & masa tuk membakarnya.
Cuma roti yg akak buat ni agak berat, myb sbb doh x cukup kembang semasa proses mengembang doh pd Langkah 6 iaitu sebelum doh kena tumbuk tuk keluarkn angin. So, klau nk try buat, baik ikut betul2 resepi dia.
1 lagi peringatan oleh Tok Mak, jangan bagi doh kena angin.. x kira la angin semulajadi @ dr kipas angin
Resepi : Roti Berinti Kelapa
Sumber : Tok Mak
Bahan2
1 biji telur
2 tbsp susu pekat
3/4 cwn gula pasir halus
2 tsp yis
2 tbsp marjerin
1 tsp shortening
500gm tepung gandum - akak guna tepung roti
300ml air (air + telur + susu pekat = 300ml)
1 tbsp susu tepung
Inti Kelapa secukupnya
Cara2
1. Campurkn yis & gula ngn sedikit air suam. Biar hgga kembang
2. Campurkan semua bahan2 lain ke dalam mangkuk adunan. Kacau rata
3. Masukkn campuran yis ke dalam campuran tepung. Kacau rata.
4. Masukkn campuran air & kacau rata. Pastu bleh la uli hgga jd doh
5. Masukkn doh ke dlm plastik& hempas2kn doh tersebut tuk mendapatkn roti yg lembut & gebu. Petua dr Tok Mak gak.
6. Keluarkn doh dr plastik & masukkn semula dlm mangkuk. Tutup mangkuk & biar hgga doh kembang sekali ganda. Yang ni kena ikut btol2. Selagi doh x kembang, jgn gatal tangan nk g ke step lain.. nnt jd cam roti yg akak buat ni. Agak berat
7. Tumbuk doh untuk keluarkn angin pastu bleh la ponjut2kn tuk mendapatkn bebola doh ikut saiz yg dikehendaki
8. Ambik sebiji doh & leperkan. Masukkn inti & 'seal'kn doh td. Susun dlm loyang yg telah digriskn ngn marjerin
9. Biar hgga doh kembang memenuhi loyang.
8. Bakar doh pd suhu 160'C selama 15 - 20 minit. Tp suhu bergantung kepada oven masing2. Jgn terlebih garing ye sbb nnt agak keras bahagian atas dia
InsyaAllah, lain kali nk try lg.. sbb masih x brapa puas hati ngn hasilnya... chaiyok3x...apapn, still sedap
1st time try buat roti ni. Apabila tgk pic roti Tok Mak kt fb, hati tingin je nk mencuba tp baru ari ni hasrat tu tertunai. TQ Tok Mak atas perkongsian resepi ni. Igtkn dh x jd dh roti akak ni sbb lamanya nk tunggu dia naik.
Tp Alhamdulillah, menjadi gak. Gebu & lembut cuma tergaring cikit masa membakar tu coz akak main hentam je suhu & masa tuk membakarnya.
Cuma roti yg akak buat ni agak berat, myb sbb doh x cukup kembang semasa proses mengembang doh pd Langkah 6 iaitu sebelum doh kena tumbuk tuk keluarkn angin. So, klau nk try buat, baik ikut betul2 resepi dia.
1 lagi peringatan oleh Tok Mak, jangan bagi doh kena angin.. x kira la angin semulajadi @ dr kipas angin
Resepi : Roti Berinti Kelapa
Sumber : Tok Mak
Bahan2
1 biji telur
2 tbsp susu pekat
3/4 cwn gula pasir halus
2 tsp yis
2 tbsp marjerin
1 tsp shortening
500gm tepung gandum - akak guna tepung roti
300ml air (air + telur + susu pekat = 300ml)
1 tbsp susu tepung
Inti Kelapa secukupnya
Cara2
1. Campurkn yis & gula ngn sedikit air suam. Biar hgga kembang
2. Campurkan semua bahan2 lain ke dalam mangkuk adunan. Kacau rata
3. Masukkn campuran yis ke dalam campuran tepung. Kacau rata.
5. Masukkn doh ke dlm plastik& hempas2kn doh tersebut tuk mendapatkn roti yg lembut & gebu. Petua dr Tok Mak gak.
6. Keluarkn doh dr plastik & masukkn semula dlm mangkuk. Tutup mangkuk & biar hgga doh kembang sekali ganda. Yang ni kena ikut btol2. Selagi doh x kembang, jgn gatal tangan nk g ke step lain.. nnt jd cam roti yg akak buat ni. Agak berat
7. Tumbuk doh untuk keluarkn angin pastu bleh la ponjut2kn tuk mendapatkn bebola doh ikut saiz yg dikehendaki
8. Ambik sebiji doh & leperkan. Masukkn inti & 'seal'kn doh td. Susun dlm loyang yg telah digriskn ngn marjerin
9. Biar hgga doh kembang memenuhi loyang.
8. Bakar doh pd suhu 160'C selama 15 - 20 minit. Tp suhu bergantung kepada oven masing2. Jgn terlebih garing ye sbb nnt agak keras bahagian atas dia
Baru kuar dr oven
terlebih garing la
Bahagian dalaman roti
InsyaAllah, lain kali nk try lg.. sbb masih x brapa puas hati ngn hasilnya... chaiyok3x...apapn, still sedap
Boss...gebunya ko punya roti ni..memang saya suka yg inti kelapa manis macam ni..
ReplyDeletesama la.. aku pn suka inti kelapa
Deletenampak sedappp sgtttt
ReplyDeleteTQ Mamasyaza.. tp bg sya mmg sedap... hehehe...
DeleteTerima kasih publish resipi, hal yang baik dpt share dengan smua, inshaallah Allah permudah dan tambahkan rezki akak ya. Saya akan cuba buat sebab roti kelapa ni kegemaran saya tiap hari. (Arwah ayah pun dulu suka sgt makan roti kelapa).
ReplyDeleteTerima kasih, trima kasih, trima kasih ya!
sama2...
Delete