Assalamualaikum & salam sejahtera...
Kali ni akak nk share apam polkadot yg the latest akak dh buat. Buat ari tu coz ada yg order. Resepi dia sama je ngn sebelum ni cuma yg ni x bubuh baking powder & semua bahan dia x perlu disejukkn.
Hasilnya apam kurang 'berkawah' tp rasa & tekstur still sama cam sebelum ni.
Resepi : Apam Polkadot Resepi II
Sumber : Ubahsuai dr resepi asal ikut pengalaman yg x sberapa.. hehehe...
Bahan2
- dpt lbh kurang 60 - 70 biji apam (papercup saiz almond london)
Bahan A
3 biji telur Gred B
200gm gula pasir halus (granulated sugar)
1 tsp ovalatte
Bahan B
3/4 cwn susu segar
250gm tepung gandum - ayak
sedikit esen vanila
Bahan C
Apa2 filling - akak guna jem strawberry yg dh dikeraskn sedikit
Cara2
1. Pukul Bahan A hgga kembang & kental. Apabila mixer diangkat. Adunan jatuh & meninggalkn jejak. Lama gak nk pukulnya ni. Klau guna hand mixer, lenguh gak la tangan
2. Masukkn susu sekaligus & pukul sebati. X perlu terlalu lama
3. Masukkn tepung sedikit demi sedikit & pukul sebati. Adunan akan jd kental
4. Masukkn sedikit adunan kaler ori (nk buh kaler pn bleh. Ikut suka ye) dlm piping bag. Ni tuk memudahkan kita nk buat dot2 apam tu. Masukkn gak inti dlm piping bag tuk memudahkn proses memasukkn inti dlm apam. Gunting sedikit hujung piping bag tersebut
5. Bahagikan adunan kepada beberapa mangkuk mengikut bilangan kaler yg dikehendaki. Selalunya 1 adunan tu akak bahagikan kepada 3 kaler je. Yang ni akak buh kaler pink
6. Sudukan sedikit adunan kaler pink dlm acuan lompang yg telah dialas ngn papercup. Akak guna sudu aiskrim McD. 1 sudu membukit sudah mencukupi... hehehe....
7. Paipkn inti
8. Sudukan lg adunan kaler pink. Isi hgga hampir separas ngn papercup
9. Amik piping bag berisi adunan kaler ori td. Pastu buat dot2 atas permukaan apam. Buat dot2 saiz besar camni baru dapat apam cam rupa cendawan nnt
10. Pastu bleh la kukus selama 15minit ngn api sederhana. X terlalu kuat & x terlalu perlahan
Sesapa yg berminat bleh la try resepi ni. Apam ni antara apam yg mempunyai permintaan yg tinggi sebab rupanya yg comel. Sesuai tuk majlis2 kwen, befday, cukur jambul & sewaktu dengannya..
Kali ni akak nk share apam polkadot yg the latest akak dh buat. Buat ari tu coz ada yg order. Resepi dia sama je ngn sebelum ni cuma yg ni x bubuh baking powder & semua bahan dia x perlu disejukkn.
Hasilnya apam kurang 'berkawah' tp rasa & tekstur still sama cam sebelum ni.
Resepi : Apam Polkadot Resepi II
Sumber : Ubahsuai dr resepi asal ikut pengalaman yg x sberapa.. hehehe...
Bahan2
- dpt lbh kurang 60 - 70 biji apam (papercup saiz almond london)
Bahan A
3 biji telur Gred B
200gm gula pasir halus (granulated sugar)
1 tsp ovalatte
Bahan B
3/4 cwn susu segar
250gm tepung gandum - ayak
sedikit esen vanila
Bahan C
Apa2 filling - akak guna jem strawberry yg dh dikeraskn sedikit
Cara2
1. Pukul Bahan A hgga kembang & kental. Apabila mixer diangkat. Adunan jatuh & meninggalkn jejak. Lama gak nk pukulnya ni. Klau guna hand mixer, lenguh gak la tangan
2. Masukkn susu sekaligus & pukul sebati. X perlu terlalu lama
Masukkn susu segar
Pukul sebati
3. Masukkn tepung sedikit demi sedikit & pukul sebati. Adunan akan jd kental
Masukkn tepung
Rupa adunan selepas tepung dimasukkn..
4. Masukkn sedikit adunan kaler ori (nk buh kaler pn bleh. Ikut suka ye) dlm piping bag. Ni tuk memudahkan kita nk buat dot2 apam tu. Masukkn gak inti dlm piping bag tuk memudahkn proses memasukkn inti dlm apam. Gunting sedikit hujung piping bag tersebut
5. Bahagikan adunan kepada beberapa mangkuk mengikut bilangan kaler yg dikehendaki. Selalunya 1 adunan tu akak bahagikan kepada 3 kaler je. Yang ni akak buh kaler pink
6. Sudukan sedikit adunan kaler pink dlm acuan lompang yg telah dialas ngn papercup. Akak guna sudu aiskrim McD. 1 sudu membukit sudah mencukupi... hehehe....
7. Paipkn inti
8. Sudukan lg adunan kaler pink. Isi hgga hampir separas ngn papercup
9. Amik piping bag berisi adunan kaler ori td. Pastu buat dot2 atas permukaan apam. Buat dot2 saiz besar camni baru dapat apam cam rupa cendawan nnt
10. Pastu bleh la kukus selama 15minit ngn api sederhana. X terlalu kuat & x terlalu perlahan
Ni la hasilnya
Permukaan apam kurang berkawah tp x semontel yg guna baking powder. Rasa & tekstur sama je. Sebelum ni, adunan yg last2 tu, hasilnya bnyk kawah kt permukaan apam tp yg ni kurang kawahnya...
Alhamdulillah, apam yg akak buat tuk order ari tu semuanya menjadi. Akak buat 4 adunan.
Sesapa yg berminat bleh la try resepi ni. Apam ni antara apam yg mempunyai permintaan yg tinggi sebab rupanya yg comel. Sesuai tuk majlis2 kwen, befday, cukur jambul & sewaktu dengannya..
dah lama xbuat apam dot2 ni...teringin la pulak bile tgk org lain buat...hehehe...gebus gebas apamnye tu..
ReplyDeleteNi buat pn sbb org order.. klau x, x buat gak ni..
DeleteTp kn, klau dh lama x buat, Izatti pasti akn suh buat gak
Salam ukhwah kak...n3 akak ni buat sy tetiba tringin mengedot pulak...comel sungguh!
ReplyDeleteSalam ukhwah ummiaisyah..
DeleteTQ, mmg itu yg terdetik dlm ati bila tgk hasil masakan member yg comel & cantik menawan je
salam akk smlm sy ada try resepi apam akk...lps kukus 12mnt apam sy masih xnaik mcm akk nya...rasa apam pon sembab...knp ya kak...frust la kak tgok sikecik beriya2 nk makan tp xblh...blh tjuk ajar sy xkak...tq
ReplyDeletewaalaikumussalam, pas pukul adunan tu, adunan dia kental & pekat tak? klau jd pekat, selalunya xde masalah
DeleteAssalam?mcm mn nk pekatkan filling tu
ReplyDeleteWaalaikumussalam, panaskan sedikit butter,pastu masukn sedikit tepung gandum. Kacau hingga nampak mendidih. Masukkn filling dan kacau sebati. Biar sejuk baru guna
DeleteNak beli piping bag dekat mana ye?
ReplyDeleteboleh beli dkt kedai jual bahan-bahan kek, MR DIY, Tesco & Aeon Big ( dlunya Carefour)
Delete