Assalamualaikum & salam sejahtera...
Kek yg dh lama dlm list tp baru berkesempatan tuk dicuba. Sbnrnya bkn sbb kek ni tp sbb akak tingin nk rasa camna rasa hawaian coconut yg digunakan tuk taburan kek ni.
Apabila dh rasa, x seperti yg akak bayangkn. Masa tgk pic mmber fb, kelapa tu nampak sgt menyelerakan. Tu yg beli gak walaupn mahal... kt tmpt akak RM11++ tuk 250gm. Bg akak tu dh cukup mahal. Igt nk beli dlm kuantiti yg sedikit je tp kedai tu xde plak jual dlm peket kecik. Nk rasa punya pasal, beli jugak la. Padahal guna x bnyk pn. Rasa dia sama je ngn kelapa parut kering yg biasa akak buat sndri dahulu. Cuma kelapa ni dorg sagat jd ianya lbh kasar & x terlalu kering kontang.
Klau xde hawaian coconut ni pn rasanya xla mencacatkn rasa Kek Pandan Lapis Kastad ni.
Tuk kek ni akak cuma gabungkn kek span pandan guna tepung span segera manakala resepi puding kastad dia akak amik dr DJ, empunya blog dayangjack.blogspot.com. TQ DJ.. nnt amik resepi dr DJ lg.
Resepi : Kek Pandan Lapis Kastad
Sumber : DJ @ dayangjack.blogspot.com (Lapisan Kastad)
Bahan2 Kek
Bahan A
250gm tepung sponge mix
4 biji telur Gred A
60gm susu cair
1 tsp pandan paste
sedikit pewarna hijau
Bahan B
60gm marjerin cair
Cara2
1. Pukul Bahan A pd kelajuan rendah selama 1 minit. Kemudian, pukul pd kelajuan tinggi selama 6 - 8 minit.
2. Masukkn Bahan B & kaup-balikkn hgga sebati. Pastikan tiada marjerin yg mendap di dasar mangkuk. Maknanya semua marjerin betul2 sebati dalam adunan
3. Tuang dlm loyang 8" yg telah dilapik ngn baking paper & digriskn ngn marjerin. Tepi loyang x perlu dilapik @ digriskn. Bakar pd suhu 160'C selama 35 - 40 minit. Suhu & masa membakar bergantung kepada oven masing-masing
Apabila kek dh masak, keluakn dr oven & telangkupkan kek atas redai ngn loyang sekali ye. Biar selama lbh kurang 10 minit. Pastu bleh la terbalikkn semula. Biar kek sejuk sedikit baru kuarkn dr loyang
Sementara tunggu kek sejuk sepenuhnya, bleh la sediakan lapisan kastadnya.
Puding Kastad
Bahan2
6 tbsp tepung kastad
1 1/2 tsp serbuk agar-agar
750ml santan @ susu cair - akak gabungkn kedua-duanya
150gm gula pasir - bleh kurangkn sedikit lg sbb bg akak manis la
2 tbsp mentega
1 tsp pandan paste
sedikit pewarna hijau
Klau nk lapisan puding kastad dia tebal drpd yang akak dh buat ni, bleh la double kn adunan puding ni
Cara2
1. Masukkn semua bahan2 dlm periuk & kacau sebati. Pastikan adunan x berketul-ketul. Klau dh berketul-ketul, bleh la tapiskn.
2. Masak adunan ngn api perlahan hgga adunan masak sepenuhnya. Masa memasak tu, kena kacau selalu supaya x hangus kt bawah dia. Bila puding dh meletup2 kecik, maknanya dh masak la tu
3. Biar puding agak sejuk sebelum digunakan
Cara Melapis
1. Belah kek kepada 3 bahagian sama ada guna pisau bergerigi @ benang. Sebelum potong tu, akak masukkn kek kejap dlm fridge tuk memudahkan proses membelah kek
2. Amik 1 bahagian kek & letakkn di atas cakeboard. Pastu, tuang puding kastad atas permukaan kek.
3. Tindihkan lapisan puding ngn 1 bahagian kek lg. Ulang Langkah 2 hgga kek yg terakhir. Pastu, salut kek ngn baki puding kastad.
4. Taburkn hawaian coconut pada keseluruhan kek. Pastu, bleh la masukkn kek dlm fridge & biar puding keras sepenuhnya. Bila dh btol2 sejuk & puding dh keras, baru la kek bleh dipotong ngn kemas
Peminat kek span & puding kastad bleh mencuba resepi ni. Mana tau menjadi feveret korang..
Kek yg dh lama dlm list tp baru berkesempatan tuk dicuba. Sbnrnya bkn sbb kek ni tp sbb akak tingin nk rasa camna rasa hawaian coconut yg digunakan tuk taburan kek ni.
Apabila dh rasa, x seperti yg akak bayangkn. Masa tgk pic mmber fb, kelapa tu nampak sgt menyelerakan. Tu yg beli gak walaupn mahal... kt tmpt akak RM11++ tuk 250gm. Bg akak tu dh cukup mahal. Igt nk beli dlm kuantiti yg sedikit je tp kedai tu xde plak jual dlm peket kecik. Nk rasa punya pasal, beli jugak la. Padahal guna x bnyk pn. Rasa dia sama je ngn kelapa parut kering yg biasa akak buat sndri dahulu. Cuma kelapa ni dorg sagat jd ianya lbh kasar & x terlalu kering kontang.
Klau xde hawaian coconut ni pn rasanya xla mencacatkn rasa Kek Pandan Lapis Kastad ni.
Tuk kek ni akak cuma gabungkn kek span pandan guna tepung span segera manakala resepi puding kastad dia akak amik dr DJ, empunya blog dayangjack.blogspot.com. TQ DJ.. nnt amik resepi dr DJ lg.
Resepi : Kek Pandan Lapis Kastad
Sumber : DJ @ dayangjack.blogspot.com (Lapisan Kastad)
Bahan2 Kek
Bahan A
250gm tepung sponge mix
4 biji telur Gred A
60gm susu cair
1 tsp pandan paste
sedikit pewarna hijau
Bahan B
60gm marjerin cair
Cara2
1. Pukul Bahan A pd kelajuan rendah selama 1 minit. Kemudian, pukul pd kelajuan tinggi selama 6 - 8 minit.
Pukul Bahan A
Yg ni blom cukup kembang
Yang ni dh cukup kembang
2. Masukkn Bahan B & kaup-balikkn hgga sebati. Pastikan tiada marjerin yg mendap di dasar mangkuk. Maknanya semua marjerin betul2 sebati dalam adunan
Masukkn marjerin cair & kaup-balikkn
Adunan yg dh sebati
Masukkn dlm loyang & bakar
3. Tuang dlm loyang 8" yg telah dilapik ngn baking paper & digriskn ngn marjerin. Tepi loyang x perlu dilapik @ digriskn. Bakar pd suhu 160'C selama 35 - 40 minit. Suhu & masa membakar bergantung kepada oven masing-masing
Ni la rupa kek span akak.. x begitu cantik
Apabila kek dh masak, keluakn dr oven & telangkupkan kek atas redai ngn loyang sekali ye. Biar selama lbh kurang 10 minit. Pastu bleh la terbalikkn semula. Biar kek sejuk sedikit baru kuarkn dr loyang
Sementara tunggu kek sejuk sepenuhnya, bleh la sediakan lapisan kastadnya.
Puding Kastad
Bahan2
6 tbsp tepung kastad
1 1/2 tsp serbuk agar-agar
750ml santan @ susu cair - akak gabungkn kedua-duanya
150gm gula pasir - bleh kurangkn sedikit lg sbb bg akak manis la
2 tbsp mentega
1 tsp pandan paste
sedikit pewarna hijau
Klau nk lapisan puding kastad dia tebal drpd yang akak dh buat ni, bleh la double kn adunan puding ni
Cara2
1. Masukkn semua bahan2 dlm periuk & kacau sebati. Pastikan adunan x berketul-ketul. Klau dh berketul-ketul, bleh la tapiskn.
Masukkn bahan2 kastad dlm periuk & masak ngn api perlahan
2. Masak adunan ngn api perlahan hgga adunan masak sepenuhnya. Masa memasak tu, kena kacau selalu supaya x hangus kt bawah dia. Bila puding dh meletup2 kecik, maknanya dh masak la tu
bubble2 tu la yg akak maksudkn 'letupan2 kecik'
3. Biar puding agak sejuk sebelum digunakan
Cara Melapis
1. Belah kek kepada 3 bahagian sama ada guna pisau bergerigi @ benang. Sebelum potong tu, akak masukkn kek kejap dlm fridge tuk memudahkan proses membelah kek
Letakkn kek atas kek board
2. Amik 1 bahagian kek & letakkn di atas cakeboard. Pastu, tuang puding kastad atas permukaan kek.
Tuangkn puding kastad & ratakan
3. Tindihkan lapisan puding ngn 1 bahagian kek lg. Ulang Langkah 2 hgga kek yg terakhir. Pastu, salut kek ngn baki puding kastad.
Tindihkan lapisan kek seterusnya
Salut kek sepenuhnya ngan puding kastad
4. Taburkn hawaian coconut pada keseluruhan kek. Pastu, bleh la masukkn kek dlm fridge & biar puding keras sepenuhnya. Bila dh btol2 sejuk & puding dh keras, baru la kek bleh dipotong ngn kemas
Taburkn hawaian coconut pd keseluruhan permukaan kek
Apabila dh sejuk, bleh la potong.
Gunakan pisau bergerigi tuk mendapatkn hasil potongan yg kemas
Peminat kek span & puding kastad bleh mencuba resepi ni. Mana tau menjadi feveret korang..
Selamat Mencuba... :)
assalamaualikum....minta share dlm grup fb JOM masak masak....jazakkallahu
ReplyDeleteNak tnye tuk kek punye tu tah yah letak sbarang gle eh? Just yg tuk puding kastard tu jelah yg letak gle?
ReplyDeleteTepung sponge mix tu dh lengkap ngn gula skali
Delete