Dengarlah

Saturday, 19 May 2012

Donut Berkarbonat

Assalamualaikum & salam sejahtera..


Skrg ni ssh btol nk update blog. Line asyik slow je. Nk buka blog pn amik masa lama. Kekadang x bleh nk buka. Skrg ni pn masih slow lg. Tp sib bek bleh buka gak



Ari ni nk share resepi donut yg telah akak ubah suai sesuka ati akak.. hehehe.. Biasa la tu, klau xde rasa nk ubah2 resepi ni xkn ada resepi baru yg muncul kn. Dlm masak2 pn kena kreatif, kritis & inovatif gak.. hehehe...


Resepi : Donut Berkarbonat
Sumber : Nuri (sndri2 reka)


Bahan2
Bahan A
2 cwn tepung gandum
1/3 cwn tepung ubi kentang
1 tbsp gula pasir halus
3 tbsp marjerin
sedikit garam

Bahan B

3 tbsp susu pekat
50ml air panas
2 1/2 tsp yis kering


Bahan C

75ml air berkarbonat  (aiskrim soda)



Cara2
1. Larutkn susu ke dlam air panas & biar suam sedikit baru masukkn yis. Biar yis kembang


2. Sementara tu, gaul sebati semua Bahan2 B



3. Masukkn larutan yis ke dalam Bahan2 B yg telah disebatikan (Langkah 2). Gaul sebati

Masukkn larutan yis

Gaul sebati jd camni

4. Masukkn Bahan C - air berkarbonat sedikit demi sedikit dlm adunan dlm Langkah 3 & terus uli. Uli hgga jd doh yg x melekat kat jari. Klau lembik sedikit, amik sedikit tepung & taburkan atas doh & uli lg 
Masukkn air berkarbonat

Uli hgga jd camni

5. Masukkn doh dlm plastik & hempas2kn. Doh sepatutnya lembut ye. Apabila dh hempas tu, keluarkn doh dr plastik td & masukkn dlm mangkuk semula. Tutup mangkuk & biar doh kembang dlm 10 - 15 minit
Pas proses hempas2


6. Apabila doh dh kembang, tumbuk2 tuk kuarkan angin. Pastu bleh la bentukkn


Proses membentuk donut - x pakar lg la

7. Apabila dh habis membentuk donut, bleh la terus goreng sbb semasa proses membentuk tu, donut yg awal2 dibentuk dh kembang. Tu yg bleh terus goreng.


Siap.. Ni la hasil donut akak... hehehe.... bleh la buat tuk bekfast @ tea time..

Keratan rentas donut








No comments:

Post a comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...