Assalamualaikum & salam sejahtera
Sbnrnya dh bberapa kali dh buat Kek Sarang Semut ni. Bg akak kek ni x sedap dimakan masa panas. Kena biar semalaman, baru terasa kesedapannya. Buatnya mudah je cuma kena perap 4 jam sebelum bakar.
Resepi : Kek Sarang Semut
Sumber : Dapur Kakzu & Aida Osman
3. Biar hingga gula larut sepenuhnya. Tutup api & biar air gula tu sejuk. Letak ye dkt ngn kipas. Cepat la sejuknya
Sbnrnya dh bberapa kali dh buat Kek Sarang Semut ni. Bg akak kek ni x sedap dimakan masa panas. Kena biar semalaman, baru terasa kesedapannya. Buatnya mudah je cuma kena perap 4 jam sebelum bakar.
Resepi : Kek Sarang Semut
Sumber : Dapur Kakzu & Aida Osman
Bahan2
3/4 cwn gula pasir
1 cwn air panas
1 cwn susu pekat manis
1/2 cwn minyak masak
4 biji telur Gred A
sedikit esen vanila
1 cwn tepung gandum*
2 tsp soda bikarbonat*
- ayak bahan2 bertanda *
Cara2
1. Masukkn gula pasir ke dalam periuk & masak hgga keperangan. Guna api perlahan. Bila gula dh mula cair, goyang2kn periuk supaya gula perang sekata & x hangus
2. Bila gula dh cair sepenuhnya, cam kt bawah ni, bleh la masukkn air panas. Kena berhati-hati tau sbb akan ada percikkan yg agak kuat gak.. kang nnt terpercik kt muka u all yg gebu tu..
gula dh cair sepenuhnya
Masukkn air secara berhati-hati
3. Biar hingga gula larut sepenuhnya. Tutup api & biar air gula tu sejuk. Letak ye dkt ngn kipas. Cepat la sejuknya
Biarkn hgga gula hangus tu larut sepenuhnya dlm air
4. Dlm mangkuk adunan, kacau minyak & susu hgga sebati
Minyak + susu
Minyak + susu yg dh sebati
5. Masukkn telur 1 per 1 & kacau sebati setiap kali telur dimasukkn
Masukkn telur 1 per 1
Kacau sebati
6. Apabila kesemua telur dh dimasukkn & telah sebati, masukkn tepung sedikit demi sedikit & kacau sebati
Masukkn tepung & kacau sebati
7. Masukkn air gula hangus & kacau sebati. JIka terdapat butir2 tepung yg x larut, tapiskn. Tutup mangkuk adunan & perap adunan selama 4 jam
Masukkn air gula hangus
Adunan yg dh sebati tetapi masih ada butir2 tepung
Tapiskan adunan
8. Selepas 4 jam, masukkn adunan dlam loyang 8 x 8 & bakar selama 45 minit @ hgga masak pd suhu 160'C. Biar agak sejuk baru keluarkn dr loyang
Ni la hasil dia.. kira jd la kn?
Sedap dimakan selepas sehari...
sedapnye...tq step by step tu...
ReplyDeleteMost Welcome Qasey
Deletelama x makan kek sarang semut ni. tengok step by step ni...x ler susah sangat nak buat upenye.
ReplyDeletex susah.. cuma kena tunggu je la. & 1 lg, suhu & masa membakar tu ikut oven masing2..
Deletecantik sgt kek ni.bersarang-sarang gtu.akak sll gak buat tp kdg2 jd sarangnya.kdg2 xjd.xtau nape.trmksh sudi share resipi...
ReplyDeleteTQ Kak Leni.. sya pn kdg2 jd camtu gak.. pnh gak jd cam bingka.. huhuhu...
Deletetq Pn Nuri kerana sudi taip resepi yg sedap2.sy like semua resepi yg Pn share ni.ilmu yg puan share ni sgt berguna n mengingati sy kpd arwah mak sy yg pandai memasak...terima kasih skali lg=)
ReplyDeleteSama2 Rufi..
DeleteTQ gak sbb sudi singgah kt blog akak