Dengarlah

Sunday 30 October 2011

Apam Kiwi Yogurt

Assalamualaikum & salam sejahtera...
Bila dh rasa Strawberry Yogurt Cake, tingin plak nk makan perisa lain..kali ni perisa kiwi.. so, tercipta la Apam Kiwi Yogurt ni.  Tp seperti besa, mesti x sah kn klau x tambah sana sini... hehehe...

Kali ni base dia guna apam pisang coklat.. tp rasa tetap sedap tau...

Sebelum nk wat dessert ni, jom tgk camna nk buat acuan dia sndri.. bg sesape yg xde acuan yg sesuai cam akak ni la..

Peralatan yg diperlukan
Pembaris
Permanent marker
Gunting
Selotape
Plastik binding (plastik keras)
Tin minuman

Cara Nk buatnya
1. Gunakn permanent maker & pembaris tuk buat garisan tengah pd plastik. Pastu, gunting plastik tersebut ikut garisan td. Akan dpt 2 keping plastik cam pic kt bawah ni

2. Gulungkn plastik kt tin minuman. Pastu selotape kn

Selotapekan plastik tu tuk cantumkannya. Pastu tarik keluar tin tersebut

3. Ni la hasilnya
Acuan dh siap..  jom tgk resepi dia plak

Resepi : Kiwi Yogurt Cake

Bahan2
Base/dasar - guna resepi  Apam Pisang Coklat. Cuma kena kukus dlam loyang yg agak besar tuk dptkn apam yg x terlalu tebal.. 

270gm yogurt perisa kiwi *
1 bekas kalsium perisa vanila*
- campurkn bahan2 bertanda. Kuarkn bahan ni dr fridge 20 minit sebelum digunakan
2 1/2 sudu teh gelatin
4 sudu besar air
2 sudu teh gula kastor
Buah kiwi tuk hiasan


Cara2
1. Masukkn air dlm mangkuk @ bekas tahan panas 
2. Taburkn gelatin ke dlam mangkuk berisi air td. Biar selama 2 minit

3. Panaskn air dlm pan. Biar mereneh (simmer). Dgn api perlahan, masukkn mangkuk berisi gelatin dlm pan. Biar hgga gelatin cair (xde lg butir2 gelatin). Klau nampak berketul2, kacau je supaya dia cair. Bila gelatin dh cair sepenuhnya, kuarkn mangkuk & kacau gelatin ngn perlahan


4. Masukkn gula & kacau perlahan. Biar gelatin sejuk 

5. Dgn tangan kiri menuang adunan yogurt ke dalam mangkuk gelatin, tangan kanan plak kena kacau ngn cepat. Kacau sebati
Gelatin yg dh dicairkn..

Masukkn campuran yogurt & kacau serta-merta
Bila dh sebati, klau nk buh kaler, buh la masa ni

Cara Melapis
1. Potong kek ikut dasar acuan..tp sebelum tu, potong tin yg kita guna td tuk buat acuan. Potong camni..
Tin ni guna dia tuk memotong apam nnt
Fungsi dia sama cam cutter la

Gunakan tin td tuk memotong apam

Bila dh potong, dpt la camni

2. Amik acuan yg kita dh buat td & letakkn kt kek cam kt pic bawah ni

3. Masukkn adunan yogurt. Adunan yogurt tu mmg cukup2 tuk buat 4 biji dessert ni ikut saiz tin minuman tu
serbuk2 kek tu gunanya tuk sekat adunan yogurt dr meleleh keluar

4. Masukkn dlm fridge 2 - 3 jam.. pastu baru bleh hiaskn ngn buah strawberi. Cara nk kuarkn kek dr acuan - gunting je selotape yg kita guna td tuk cantumkn plastik tu. Kena buat berhati2 & perlahan sbb takut nnt dessert kita ni rosak plak


Masa makan tu bleh buh choc syrup..

 Yummmyyy....



Dessert yg sesuai tuk dimakan bila2 masa.. (bg akak la... hehehe)...




Selamat Mencuba... :)



2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...