Dengarlah

Saturday, 29 October 2011

Mi Udang

Assalamualaikum & Salam Sejahtera semua...

Mi udang ni akak amik resepi dia dr Buku Rasa-rasa Semenanjung oleh Tesco. Resepi asal oleh Puan Siti Sarah Binti Abdul Ghani, Pulau Pinang, tp akak dh ubah resepi ni ikut tekak akak la. Tp yg pastinya rasa dia still sedap.. tu yg penting kn...hehehe...

Sbnrnya x plan pn nak masak Mi Udang malam tu.. sbb x tau nk masak apa ditambah plak ngn rasa malas nk masak.. akhirnya siap la Mi Udang ni...


Ok, jom tgk & try masak Mi Udang ni..

Resepi : Mi Udang

Sumber : Puan Siti Sarah Binti Abdul Ghani

Bahan2
1/2 kg udang saiz sederhana.. klau ada yg besar lg best kn..hehehe..Buang kepala & biarkn ekor dia
1/2 kg mi kuning - celur.. akak x celur tp goreng kejap. Tumis bawang merah & masukkn mi kuning g dh dicuci..goreng & buh ckit garam
1 - 1.5 liter air 
1 biji keledek sederhana besar - rebus & lenyek halus
- xde dlm resepi asal
3 biji telur - direbus & potong ikut suka
- pn xde dlm resepi asal
Sawi - celur
Taugeh - celur
Daun sup
Bawang goreng
Limau kasturi

Bahan Kisar
2 sudu besar udang kering
-xde dlm resepi asal
10 tangkai cili kering - akak guna 3 sudu besar cili kisar
1 biji bawang besar kuning
1 biji bawang besar merah
4 ulas bawang merah
3 biji buah keras
1 ulas bawang putih

Bahan Perasa
5 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos tiram
3 sudu besar sos tomato
sedikit Ajinamoto - klau xnk letak pn bleh
Garam & gula secukup rasa


Sambal Cili Kicap
1/3 cwn cili padi - rebus ngn 1/3 cwn air selama lbh kurang 10 minit. Sejukkn
1/3 cwn gula merah
1/3 cwn kicap manis
1 ulas bawang putih
sebiji limau kasturi
- blend semua bahan hgga halus..dh siap..



Cara2
1. Panaskn minyak dlm periuk & masukkn bahan2 kisar. Tumis bahan kisar hgga pecah minyak

2. Masukkn bahan perasa. Masak & kacau lbh kurang dlm 5 minit. Pastu masukkn air. Biar hgga mendidih. 
Masukkn bahan perasa

  
Masukkn air

3. Masukkn keledek lenyek. Perlahankn api & biar mereneh selama lbh kurang 20 minit
Masukkn keledek lenyek

Biar mendidih


4. Masukkn udang & masak lg selama 5minit. Pastu bleh la rasa cukup ke x masin manisnya.. klau x cukup lg, bleh la tambahkn garam, gula & aji ckit.. Bila sume dh ok.. bleh la tutup api..
Masukkn udang


5. Masukkn mi kuning, sawi & taugeh dlam mangkuk. Tuangkn kuah & udangnya sekali ke dlam mangkuk td. Masukkn telur rebus. Taburkn ngn daun sup & bawang goreng. Hidangkn bersama limau kasturi & sambal cili kicap...





Sbnrnya... nk masak mi udang ni x la ssh.. kejap je... 

Selamat mencuba bg sesape yg berminat nk mencuba..
































































No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...