Dari nama je dh tau kek ni full of chocolate. Melimpah-ruah coklatnye.. peminat choc kena try dessert ni. Buatnye pn senang sgt...Resepi dessert ni akak amik dr tenet tp lupa lak salin link dia. Bukan pe masa tu baru nk berjinak2 ngn baking ni.. igt x penting nk salin benda tu. Skrg ni bru tau benda tu penting xspecially bila nk publish resepi tu semula camni.. kena la ucapkn terima kasih kn kt org yg sudi share resepi ni. Sory sgt2 pd tuan punya resepi @ pd sesape yg berkenaan. TQ sgt2 pd org g berkenaan tu.. U know who U are..
Resepi : Chocolate Lava Cake
Bahan2
170gm dark cooking choc (coklat masakan hitam)
6 sudu besar (tbsp)/ 70gm unsalted butter
- akak guna buttercup je..
2 biji telur Gred A
1/2 cawan tepung gandum
- akak guna tepung naik sndri
Cara2
1. Panaskn oven pd suhu 200'C. Akak panaskn oven akak pd suhu 190'C
2. Griskn acuan ngn mentega & taburkn gula kastor @ granulated sugar. Ketepikan
3. Double-boilkn dark choc. Masukkn butter. Kacau sebati. Bila dh sebati & cair sepenuhnya. Tutup api & biar je periuk coklat tetap dlm double-boiler tu
4. Pukul telur, guna whisk je pn bleh..
5. Masukkn telur td ke dalam coklat cair. Kacau ngn cepat. Kacau sebati.
6. Masukkn tepung & kacau sebati. Klau berketul2, tapiskn je
7. Masukkn adunan dlam acuan yg dh digris td & bakar selama 10-12 minit.
Awas.. jgn terover bakar.. nnt lava dia x jadi. Nnt kek jadi cam kek coklat besa..
Resepi : Chocolate Lava Cake
Bahan2
170gm dark cooking choc (coklat masakan hitam)
6 sudu besar (tbsp)/ 70gm unsalted butter
- akak guna buttercup je..
2 biji telur Gred A
1/2 cawan tepung gandum
- akak guna tepung naik sndri
Cara2
1. Panaskn oven pd suhu 200'C. Akak panaskn oven akak pd suhu 190'C
2. Griskn acuan ngn mentega & taburkn gula kastor @ granulated sugar. Ketepikan
3. Double-boilkn dark choc. Masukkn butter. Kacau sebati. Bila dh sebati & cair sepenuhnya. Tutup api & biar je periuk coklat tetap dlm double-boiler tu
4. Pukul telur, guna whisk je pn bleh..
5. Masukkn telur td ke dalam coklat cair. Kacau ngn cepat. Kacau sebati.
6. Masukkn tepung & kacau sebati. Klau berketul2, tapiskn je
7. Masukkn adunan dlam acuan yg dh digris td & bakar selama 10-12 minit.
Awas.. jgn terover bakar.. nnt lava dia x jadi. Nnt kek jadi cam kek coklat besa..
Baru kuar dr oven. Tggu dlm 5 minit baru kuarkn dr acuan
Kena kuarkn ngn berhati-hati tau..
Hias ikut suka..
Ayakkn ngn sedikit gula aising
Sedap gak makan ngn aiskrim
yummyy......
Bila dh siap hias tu, apa lg.. ngap lerr.... heheheh...Selamat Mencuba...
Jangan X try tau..
Jangan X try tau..
aduss.. sy ni bukanlah pencinta coklat. tp tgok coklat tu mengalir. -----> telan liur. gulp..!
ReplyDeleteSelamat pagi Nuriniatti
ReplyDeletebestnya u pekena kek coklat..ada coklat mengalir lagi tu.
Salam Nuri.kak ros ada buat bulan puasa hari tu.Acuan pun sama.Tapi bila dipotong masa nak buka puasa coklatnya dah sejuk dan tak mengalir cantik.Nak cuba buat lagi skali la.
ReplyDeletesalam mohon share bole terus ke blog saya...itu pun jika diizinkan tq
ReplyDeleteFazlinil... dlu sya pn bkn peminat coklat sgt.. tp skrg ni suka sgt makan kek coklat..
ReplyDeleteSelamat petang Rahel.. heheheh.. baru buka blog.. Mmg best... hehehe...
ReplyDeleteWaalaikumussalam Puan Ros... dessert ni mmg klau dh sejuk sgt kurang sedap.. klau kek coklat lain sedap letak dlm fridge dlu.. tp yg ni x bleh nk letak dlm fridge.. hilang lava dia.. hehehe
ReplyDeleteWaalaikumussalam Eyda.. bleh je.. share je mana2 nk..
ReplyDeletesalam kak..bestnya kek tue..boleh cuba nnt :)
ReplyDeleteWaalaikumussalam nonie...
ReplyDeletemmg kena cuba... hehehe...
akak, saya nak cube resepi nie ye :) tp ada satu pertanyaan, lau guna tpg gandum biasa xpayah ltak baking powder ek atu soda ke?
ReplyDeleteMieza.. try la.. klau nk letak.. bleh gak.. letak baking powder dlm 1/2 sudu teh.. pastu ayak tepung + baking powder sebanyak 3x
ReplyDelete