Resepi : Chocolate Cheese Mousse Cake
Sumber : Internet & buku 200 Bakery Treats yg telah akak olah ikut citarasa sndri
Bahan2
Sediakan sebiji Kek Kapas Coklat @ Chocolate Cotton Cake. Resepi dia ada dlm blog ni gak. Selalunya akak akan buat kek 1 hari lebih awal sebelum buat mousse dia
350gm non-dairy whipping cream yg dipukul kental & bahagikan kepada 2 bahagian. Masukkan dlm fridge sementara menyediakan adunan seterusnya
Cheese Mousse
120gm cream cheese
50gm coklat putih (white choc) - potong kecil-kecil
50ml susu segar - akak guna susu tepung bancuh ngn air
1/2 biji jus lemon
1 tbsp gelatin taburkn dlm 1/4 cwn air
Cara2
1. Double-boilkan gelatin yg telah d taburkn dlm air td hgga gelatin larut sepenuhnya; ketepikan jap.
2. Panaskan susu hgga berbuih sedikit. Tutup api & masukkn coklat putih & kacau hgga coklat cair sepenuhnya. Ketepikan jap
panaskan susu
masukkan coklat putih
kacau hgga coklat larut sepenuhnya
3. Pukul cream cheese hgga lembut. Masukkan adunan dr Langkah 2 & pukul sebati. Masukkn gelatin dr Langkah 1 & sebatikan. Masukkn jus lemon & pukul sebati
Pukul cream cheese hgga lembut & gebu
masukkn coklat putih cair
Masukkn gelatin & pukul sebati
4. Ambil 1/2 drpd non-dairy whipping cream @ fresh cream yg telah dipukul td & masukkn ke dalam adunan cream cheese. Pukul dgn kelajuan perlahan hgga sebati. Siap pn adunan cheese mousse. Ketepikan sebentar
Adunan cream cheese + adunan coklat putih cair + fresh cream
Pukul sebati dgn kelajuan perlahan
Adunan cheese mousse yg dh siap
Chocolate Mousse
1 tbsp gelatin taburkn dlm 1/4 cwn air
1 cwn susu segar
1 tbsp susu pekat
1/3 cwn serbuk koko
50gm dark chocolate - potong kecil-kecil
Cara2
1. Double-boilkan gelatin yg dh ditabur dlm air td. Pastikan gelatin larut sepenuhnya.
2. Dlm periuk lain, panaskan susu segar & susu pekat. Biar hgga nampak berbuih. Tutup api & masukkan dark chocolate & serbuk koko. Kacau sebati hgga coklat cair. Jika ada serbuk koko yg x larut xpe. Nnt bleh tapiskan
panaskan susu
Masukkn dark chocolate
Masukkan serbuk koko
serbuk koko yg x larut sepenuhnya perlu ditapiskan
tapiskan adunan coklat & kacau guna sudu masa tapiskan tu
3. Masukkn gelatin dr Langkah 1 dalam mangkuk adunan coklat. Kacau sebati & biar sejuk pada suhu bilik
4. Masukkn adunan coklat td ke dalam mangkuk baki fresh cream. Pukul sebati dengan kelajuan perlahan. Nak kacau guna spatula pn bleh
Chocolate Mousse
Cara Melapis - ni bleh ikut suka nk letak yg mana dulu
1. Belah kek kepada 3 bahagian (tp akak cuma guna 2 bahagian, 1 bahagian lg akak makan camtu je)
2. Letakkan 1 lapisan@bahagian kek pd dasar loyang spring form. Akak guna loyang yg mmg xde dasar dia. Letakkn loyang tu atas cake board pastu letakkan kek atas cake board td
Ni la ring 8" (loyang) yg akak guna
3. Tuang adunan cheese mousse & ratakan
4. Tuang plak adunan chocolate mousse & ratakan
5. Masukkn lapisan kek kedua & ulang Langkah 3 & 4 td.
6. Masukkn kek dlm fridge & biar hgga mousse dia agak keras. Akak simpan dlm fridge semalaman. Esoknya baru akak keluarkan dr loyang & hidangkan
Chocolate Cheese Mousse Cake
Klau nk tuang chocolate ganache pn boleh. Tuang ganache selepas kek dikeluarkan dr loyang. Tp bg akak makan tanpa chocolate ganache lg sedap sbb akak x suka manis sgt..
Kek ni sedap tau... akak rekomen sangat2 tuk try
sedapnyaaaa...
ReplyDeletemmg sedapp...
Deletesalam kak. wah!!!!cantiknye cake ni. suke tgk deco topping tu.
ReplyDeletewaalaikumussalam... TQ atas pujian tp deko tu cuma buh ganache & sagatkan coklat putih & coklat perisa blueberi
DeleteSedapnya...boleh try ni...masuk list dulu...hehehe
ReplyDeletesalam . kak nuri . just nak tanya . sebenarnya sangat konfius dengan jus lemon ni . jus lemon ni means beli lemon then perah je ke ? harap boleh balas.
ReplyDeletewaalaikumussalam... a'ah.. perah je lemon tu & tapiskan
Deletesalam . kak nuri . tempat saya ni susah sikit nak dapat lemon. kalau saya tukar lemon juice kepada lemon paste boleh tak ? kalau boleh , berapa banyak/ kuantiti yang perlu digunakan ? tolong yer kak nuri .
DeleteWaalaikumussalam... klau xde lemon pn xpe.. just gantikan ngn 1 sudu besar (tbsp) air. Akak x pnh guna lemon paste, so, akak x brani nk bg cadangn nk guna berapa sbb takut nnt lemon paste tu terlalu masam..
DeleteAsssalam, kak nuri . Saya nak tanya resepi untuk kek berapa inci? Kalau nk buat kek 9 inci , kena doublekan sukatan kek? Harap kak nuri boleh balas pertayaan saya ni . Terima kasih =)
DeleteWaalaikumussalam, Chocolate Cheese Mousse Cake ni saiznya 8" (inci). Klau nk buat kek 9 inci rasanya guna 1 1/2 sukatan pn dh cukup sbb masa buat ari tu, ada lg lebihan mousse dia..
Deletesy sgt suka blog ni. seharian sy kodek x jemu.sbb sy jg suka masak,minat jait. suka suka.
ReplyDeleteTQ.. sama minat la nampaknya..
Deletesalam kak ,
ReplyDeleteresepi akak mmg best ^__^
ta sbr nk try.
sedapnyer kak.. nak try wat le.. stock cheese ada lagi satu.. x tau nak wat ape..
ReplyDeleteAssalamualaikum kak,kalau x pakai gelatin boleh tak ke nnti x jadi mousse dia?
ReplyDeleteKalau kt kedai bakery,gelatin tu jenama apa biasanya?dlm kotak ke dlm tin?saya x pernah jumpa gelatin lg,x tau cane rupa dia.....
Tq kak
Waalaikumussalam.. klau xde gelatin rasanya x jd la coz gelatin tu yg buat tekstur dia jd keras & cam aiskrim. Klau kt kedai bakery selalu dorg jual dlm bekas kecik yg tinggi. Dia seakan-akan gula perang tp x seperang gula perang tu. Kt pasaraya besar cam tesco & giant pn ada jual..
Deleteakak mohon amik resepi untuk cube buat... terliur rasanya.. xsabar nak buat
ReplyDeleteSilakn. gud luck
DeleteSalam...mintak copy resipi ya...TQVM: Sitinor
ReplyDeleteWaalaikumussalam... ok...
DeleteSalam kak.. blh tahu cream cheese nk guna brp byk kak? Tq sbb sudi kgsi resepi ni kak
ReplyDeletewaalaikumussalam... rasanya akak ada tulis kt atas tu.. ce baca perlahan-lahan ye
Deleteresepi ni klau guna loyang 7 inci sesuai x kak?
ReplyDelete