Assalamualaikum & salam sejahtera...
Resepi : American Cheese Cake..
Sumber : Pakcik Google tunjukkn resepi tp dh x igt amik kt web mana
Bahan-bahan
1 pek oreo - asingkn krim dia
5 keping biskut marie
50gm butter - cairkan
1. Hancurkan biskut marie & oreo. Akak masukkn je dlm mangkuk, pastu tumbuk guna cawan plastik
2. Campurkan biskut hancur dengan butter cair & gaul sebati
3. Tekan padat2 biskut td dlm loyang spring form. Bakar 5 minit pd suhu 160'C. Biar sejuk
Filling
100gm double cream- akak guna heavy cream brand Paul's
30gm gula kastor - akak guna gula pasir halus
30gm tepung jagung
30gm butter
250gm cream cheese
Krim drpd biskut oreo td
3 biji telur Gred A - asingkan putih & kuning dia
20gm gula kastor lg
(maknanya jumlah penggunaan gula kastor adalah 50gm)
Cara2
1. Pukul cream cheese, 30gm gula kastor, butter & krim drpd biskut oreo hgga x berbintil-bintil
2. Masukkn kuning telur, tepung jagung, & double-cream. Pukul sebati. Ketepikan jap
3. Pukul putih telur hgga berbuih. Masukkn gula kastor & pukul lg hgga jd meringue. PASTIKAN PERALATAN TUK MEMBUAT MERINGUE NI BERSIH, KERING & X BERMINYAK
4. Ambil 1/3 adunan meringue & masukkn dlm adunan cheese dlm Langkah 2. Kaup-balikkan hgga sebati
5. Masukkn baki meringue & kaup-balikkan
6. Tuang dlm loyang yg berisi biskut + butter cair yg telah dibakar td
7. Bakar pd suhu 160'C selama 40- 45minit dgn kaedah steam-bath. Jgn terlebih bakar ye.. cam yg akak buat ni dh terlebih bakar..
Biar sejuk baru keluarkn dr loyang..
Memang sedap.. tu je yg akak bleh bgtau.. hehehe...
Resepi : American Cheese Cake..
Sumber : Pakcik Google tunjukkn resepi tp dh x igt amik kt web mana
Bahan-bahan
1 pek oreo - asingkn krim dia
5 keping biskut marie
50gm butter - cairkan
1. Hancurkan biskut marie & oreo. Akak masukkn je dlm mangkuk, pastu tumbuk guna cawan plastik
2. Campurkan biskut hancur dengan butter cair & gaul sebati
3. Tekan padat2 biskut td dlm loyang spring form. Bakar 5 minit pd suhu 160'C. Biar sejuk
Filling
100gm double cream- akak guna heavy cream brand Paul's
30gm gula kastor - akak guna gula pasir halus
30gm tepung jagung
30gm butter
250gm cream cheese
Krim drpd biskut oreo td
3 biji telur Gred A - asingkan putih & kuning dia
20gm gula kastor lg
(maknanya jumlah penggunaan gula kastor adalah 50gm)
Cara2
1. Pukul cream cheese, 30gm gula kastor, butter & krim drpd biskut oreo hgga x berbintil-bintil
2. Masukkn kuning telur, tepung jagung, & double-cream. Pukul sebati. Ketepikan jap
Masukkn kuning telur, tepung jagung & double cream.. pukul sebati
Adunan yg dh sebati
3. Pukul putih telur hgga berbuih. Masukkn gula kastor & pukul lg hgga jd meringue. PASTIKAN PERALATAN TUK MEMBUAT MERINGUE NI BERSIH, KERING & X BERMINYAK
Pukul putih telur hgga berbuih
Masukkan gula kastor/gula pasir halus
Pukul hgga bertanduk camni
4. Ambil 1/3 adunan meringue & masukkn dlm adunan cheese dlm Langkah 2. Kaup-balikkan hgga sebati
Masukkn 1/3 drpd adunan meringue & kaup-balikkan
5. Masukkn baki meringue & kaup-balikkan
Adunan American Cheese Cake yg dh siap
6. Tuang dlm loyang yg berisi biskut + butter cair yg telah dibakar td
7. Bakar pd suhu 160'C selama 40- 45minit dgn kaedah steam-bath. Jgn terlebih bakar ye.. cam yg akak buat ni dh terlebih bakar..
Biar sejuk baru keluarkn dr loyang..
Memang sedap.. tu je yg akak bleh bgtau.. hehehe...
salam. akak, mohon wat satu entry barang2 buat kek2 akak yg sedap ni. kadang2 sy nk try, tp tak tau cream mane nk gune, cheese mane .. tq :)
ReplyDeletewaalaikumussalam.. insyaAllah akak akan cuba masukkn dlm Glosari Bahan-bahan kt bahagian atas tu
Delete