Assalamualaikum & salam sejahtera
Resepi asal kek ni akak amik dr Ash Nasir (geng2 masak dlm fb). TQ Ash. Tp versi asal dia punya la manis.. klau check BSP gerenti mencapai bacaan yg tinggi. Klau yg ada kencing manis, time2 tu gak rasanya kepala mula pening..
Resepi yg akak dh olah ni bg akak masih manis lg tp klau org2 belah Kelantan & Terengganu, rasanya bg dorg dh ok
Resepi : Almond Heaven
Sumber : Ash Nasir (resepi asal Pecan Heaven)
Olahan : Nuri @bakery2embroidery.blogspot.com
Bahan-bahan
Sediakan sebiji kek Span
- ni akak guna tepung ready mix.. just ikut je arahan dia. Dpt la kek span yg lembut
Almond Caramel
200gm whole almond @ kacang badam - panggang jap
60 - 70gm gula perang
Cara
1. Masak gula atas api paling perlahan hgga perang & cair sepenuhnya.
2. Masukkn kacang badam & gaul rata serta merta
3. Tuang & ratakan atas kertas minyak. Biar sejuk pastu bleh la masukkn dlm bekas kedap udara... masuk dlm mulut pn bleh gak... sedappp...
Sos Butterscoth
50gm gula perang
250ml u.h.t whipping cream- ni whipping cream yg xde gula ye
80gm butter
sedikit coklat putih - nk skip pn bleh
Cara2
1. Masak gula hgga perang tp jgn sampai hangus pula
2. Masukkn whipping cream & kacau serta-merta hgga gula larut sepenuhnya
3. Tutup api & masukkn butter & coklat putih. Gaul sebati hgga coklat & butter cair sepenuhnya. Biar sejuk pd suhu bilik.
Sos ni pd mulanya agak cair tp bila dh sejuk dia akan pekat
Bahan Lain
1 1/2 - 2 cwn non-dairy whipping cream
- pukul hgga kental & kaku
Cara Melapis
1. Belah kek kepada 3 lapisan
2. Letakkan sekeping kek atas cake board. Sapukan dgn non-dairy whipping cream @ fresh cream yg telah dipukul kental. Ratakan
3. Taburkan almond caramel & letakkan sekeping kek lagi
4. Ulang Langkah 2 & 3 hgga kek yg terakhir. Pastu bleh la lepakan seluruh permukaan luar kek dgn fresh cream & ratakan
5. Tuang sos butterscoth di atas permukaan kek.
6. Taburkan almond caramel & bleh la hias ikut suka. Pastu masukkn dlm fridge. Biar sejuk sikit baru la dihidangkan.
Klau ikutkn resepi asal... dia ada White Choc Ganache lg tp akak x buat sbb akak xnk kek ni manis sgt...
Kek ni sedap sbb adanya almond caramel yg crunchy...
Resepi asal kek ni akak amik dr Ash Nasir (geng2 masak dlm fb). TQ Ash. Tp versi asal dia punya la manis.. klau check BSP gerenti mencapai bacaan yg tinggi. Klau yg ada kencing manis, time2 tu gak rasanya kepala mula pening..
Resepi yg akak dh olah ni bg akak masih manis lg tp klau org2 belah Kelantan & Terengganu, rasanya bg dorg dh ok
Resepi : Almond Heaven
Sumber : Ash Nasir (resepi asal Pecan Heaven)
Olahan : Nuri @bakery2embroidery.blogspot.com
Bahan-bahan
Sediakan sebiji kek Span
- ni akak guna tepung ready mix.. just ikut je arahan dia. Dpt la kek span yg lembut
Almond Caramel
200gm whole almond @ kacang badam - panggang jap
60 - 70gm gula perang
Cara
1. Masak gula atas api paling perlahan hgga perang & cair sepenuhnya.
2. Masukkn kacang badam & gaul rata serta merta
3. Tuang & ratakan atas kertas minyak. Biar sejuk pastu bleh la masukkn dlm bekas kedap udara... masuk dlm mulut pn bleh gak... sedappp...
Sos Butterscoth
50gm gula perang
250ml u.h.t whipping cream- ni whipping cream yg xde gula ye
80gm butter
sedikit coklat putih - nk skip pn bleh
Cara2
1. Masak gula hgga perang tp jgn sampai hangus pula
2. Masukkn whipping cream & kacau serta-merta hgga gula larut sepenuhnya
3. Tutup api & masukkn butter & coklat putih. Gaul sebati hgga coklat & butter cair sepenuhnya. Biar sejuk pd suhu bilik.
Sos ni pd mulanya agak cair tp bila dh sejuk dia akan pekat
Bahan Lain
1 1/2 - 2 cwn non-dairy whipping cream
- pukul hgga kental & kaku
Cara Melapis
1. Belah kek kepada 3 lapisan
2. Letakkan sekeping kek atas cake board. Sapukan dgn non-dairy whipping cream @ fresh cream yg telah dipukul kental. Ratakan
3. Taburkan almond caramel & letakkan sekeping kek lagi
4. Ulang Langkah 2 & 3 hgga kek yg terakhir. Pastu bleh la lepakan seluruh permukaan luar kek dgn fresh cream & ratakan
5. Tuang sos butterscoth di atas permukaan kek.
6. Taburkan almond caramel & bleh la hias ikut suka. Pastu masukkn dlm fridge. Biar sejuk sikit baru la dihidangkan.
Klau ikutkn resepi asal... dia ada White Choc Ganache lg tp akak x buat sbb akak xnk kek ni manis sgt...
Kek ni sedap sbb adanya almond caramel yg crunchy...
salam . kak nuri . nak tanya . kalau nak tulis2 tulisan( ada colour sekali) atas kek tu kan . nak buat macam mana ? kena beli nozzle bulat ke ? harap kak nuri boleh tolong ajar . terima kasih =)
ReplyDeletewaalaikumussalam.. maaf coz lmbt reply.. line skrg ni slow sgt. tu yg malas nk buka. X buka nozzle pn bleh. Just gunting je hujung piping bag & bleh terus tulis. Tp pastikan gunting sedikit je hujung piping bag tu.
DeleteKlau nk ada colour, just buh sedikit kaler kt cream & sebatikan pastu bleh la terus masukkn dlm piping bag & tulis atas kek yg dh dihias..
salam kak nuri , nak tanya . kalau gula perang tu memang boleh guna gula perang je eh ? boleh tak kalau guna gula kastor . ?
ReplyDeletewaalaikumussalam.. bleh je guna gula kastor tp kena kurangkn la sukatan dia sbb gula kastor ni lbh manis berbanding gula perang
Delete