Dengarlah

Monday, 18 February 2013

Kek Masam Manis Kukus

Assalamualaikum & salam sejahtera



Resepi kek ni akak amik dr blog Masam Manis. Tuan tanahnya Puan Azlita Aziz yg femes ngn hasil sentuhannya yg kreatif dlm bidang masakan & fotografi

Kek ni sedap tp rasa cam tercekik masa makan myb sbb akak guna tepung gandum instead of tepung naik sendiri

Resepi : Kek Masam Manis Kukus 
Sumber : Azlita Aziz @ Masam Manis

Bahan2
325gm mentega
250gm gula kastor - akak guna 1 cwn gula pasir halus (dh cukup manis bg akak)
300gm tepung naik sendiri
6 biji telur Gred A
1 tsp esen vanila
100gm haw slices (asam manis) - potong kecik2

Cara2
1. Pukul mentega & gula hgga sebati     


2. Masukkn telur satu per satu & pukul sebati setiap kali telur dimasukkan.


3. Masukkn tepung & haw slices. Kacau sebati


 4. Tuang dlm loyang yg telah dgris & d alas ngn baking paper. Ambil sekeping aluminium foil yg saiznya dpt menutup loyang tersebut. Sapukan sedikit butter pd aluminium td. Pastu tutup loyang ngn aluminium foil tersebut.

5. Kukus ngn api sederhana selama 45minit hgga sejam..
Biar kek betul2 sejuk baru potong 
macam kek bakar kan?

Kek ni mmg gebu



Sedap untuk minum petang bersama secawan teh O.




3 comments:

  1. Sedapnye..suke mkn kek ni sebab ade rasa masam&manis..tq share resepi,nanti leh cuba.

    ReplyDelete
  2. salam , kak nuri . kak nuri ada resepi homemade coklat tak ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam.. akak pnh buat dlu tp sbb manis sgt.. lepas tu xde hati nk try lg..

      homemade choc senang je.. just double-boil compound @ covernture choc.. pastu tuang dlm mould dia.. hentak2, ratakan & biar keras.. dh siap

      klau nk buh kekacang, tuang 1/2 drpd sukatan mould, biar kejap, buh kacang. pastu tuang choc lg hgga memenuhi mould tu.. biar sejuk..

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...