Assalamualaikum & salam sejahtera..
Lama tak update kan? Line yang tak berapa nk ok menyebabkan kemalasan melanda tuk update. Kali ni nk share kek yg dh try bbrapa minggu lalu. Sbnrnya x pernah pn merasa kek crumb sbelum ni. So, x tau la camna rasa sebenar kek ni.
Resepi : Apple Blueberry Crumb Cake
Sumber : 200 Bakery Treats
Bahan2
Doh Streusel
100gm butter
80gm gula aising
100gm tepung roti
Cara2
1. Campurkan semua bahan & uli hgga menjadi doh
2. Bahagikan kepada 2 bahagian & balutkan ngn plastik. Bekukan hgga keras
Doh Streusel yg dh d bekukan @ keraskan
Bahan2 Kek
190gm butter
110gm gula aising
1 biji kuning telur
2 biji telur (whole egg)
1/4 tsp garam
135gm tepung kek*
1 tsp baking powder*
-Ayakkan bahan bertanda *
1 biji epal saiz sederhana - potong dadu kecil2
3 tbsp blueberry filling
1. Pukul butter, gula aising & garam hgga gebu & berkrim
2. Campurkan kuning telur & telur.
3. Masukkn telur sedikit demi sedikit dlm adunan butter & pukul sebati.
4. Masukkn tepung + baking powder ke dalam adunan & kacau rata
5. Tuang dlm loyang yg telah digris & di alas dgn baking paper
6. Taburkan epal & blueberry. Ratakan
7. Keluarkan doh streusel yg dh keras & pasrutkan @ sagatkan atas permukaan kek
8. Bakar pd suhu 155'C guna api atas bawah hgga jd perang keemasan
9. Teruskan bakar ngn api bawah sahaja dlm 20minit
Boleh tahan gak rasa kek ni.. masih dlm kategori sedap bg akak la
Assalamualaikum Nuri, salam kenal.. bagusnya entri, siap dengan step by step, senang nak bertutorial...
ReplyDeleteWaalaikumussalam Kak Amie...
Delete