Dengarlah

Friday, 14 June 2013

Apam Balik

Assalamualaikum & salam sejahtera...

 Wahhh.... lamanya x update. Xde pe yg nk d share & dh lama gak x masak apa2 yg rasanya perlu untuk di'publish'kan. 

Ari ni share tang Apam Balik... senang nk buat & bahan2 pn mudah nk dpt. Untuk filling dia akak cuma guna gula pasir halus, kacang badam cincang (almond nibs - akak sangai jap) & jagung krim

Resepi : Apam Balik
Sumber : Echo'sKitchen

Bahan2
Batter
1 cwn tepung gandum
1 tsp baking powder
1/2 tsp soda bikarbonat
3 tbsp gula pasir halus - guna yg kasar pn bleh
1 biji telur - akak guna saiz AA
1/2 cwn santan - akak guna yg serbuk & bancuh ngn air panas sedikit & tambah ngn air masak
1/2 cwn susu soya - nk guna susu tepung bancuh ngn air pn bleh, nk guna susu cair pn bleh.. guna apa2 susu pn bleh
1 tsp esen vanila 

Filling
Almond nibs seckupnya - x banyak pn
Gula pasir halus@ kasar
Jagung krim
Bahan2 filling yg akak guna
Planta tu tuk sapu pas apam dh masak

Cara2
1. Campurkan semua bahan tuk Batter. Biar selama 20min

2. Panaskan kuali x lekat (non-stick pan- akak guna Happy Call). Tuang 1 senduk batter & biar hgga buih2 timbul.
Apam yg dh timbul buih2 @ kawah2 kecil. Masa ni bleh la tabur filling

3. Taburkan sedikit gula, almond nibs & jagung krim. Masak lg hgga btol2 masak

4. Lipat 2 dan angkat. Sapukan ngn sedikt butter 


Siap tuk dimakan..

 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...