Assalamualaikum & salam sejahtera...
Wahhh.... lamanya x update. Xde pe yg nk d share & dh lama gak x masak apa2 yg rasanya perlu untuk di'publish'kan.
Ari ni share tang Apam Balik... senang nk buat & bahan2 pn mudah nk dpt. Untuk filling dia akak cuma guna gula pasir halus, kacang badam cincang (almond nibs - akak sangai jap) & jagung krim
Resepi : Apam Balik
Sumber : Echo'sKitchen
Bahan2
Batter
1 cwn tepung gandum
1 tsp baking powder
1/2 tsp soda bikarbonat
3 tbsp gula pasir halus - guna yg kasar pn bleh
1 biji telur - akak guna saiz AA
1/2 cwn santan - akak guna yg serbuk & bancuh ngn air panas sedikit & tambah ngn air masak
1/2 cwn susu soya - nk guna susu tepung bancuh ngn air pn bleh, nk guna susu cair pn bleh.. guna apa2 susu pn bleh
1 tsp esen vanila
Filling
Almond nibs seckupnya - x banyak pn
Gula pasir halus@ kasar
Jagung krim
Cara2
1. Campurkan semua bahan tuk Batter. Biar selama 20min
2. Panaskan kuali x lekat (non-stick pan- akak guna Happy Call). Tuang 1 senduk batter & biar hgga buih2 timbul.
3. Taburkan sedikit gula, almond nibs & jagung krim. Masak lg hgga btol2 masak
4. Lipat 2 dan angkat. Sapukan ngn sedikt butter
Siap tuk dimakan..
Wahhh.... lamanya x update. Xde pe yg nk d share & dh lama gak x masak apa2 yg rasanya perlu untuk di'publish'kan.
Ari ni share tang Apam Balik... senang nk buat & bahan2 pn mudah nk dpt. Untuk filling dia akak cuma guna gula pasir halus, kacang badam cincang (almond nibs - akak sangai jap) & jagung krim
Resepi : Apam Balik
Sumber : Echo'sKitchen
Bahan2
Batter
1 cwn tepung gandum
1 tsp baking powder
1/2 tsp soda bikarbonat
3 tbsp gula pasir halus - guna yg kasar pn bleh
1 biji telur - akak guna saiz AA
1/2 cwn santan - akak guna yg serbuk & bancuh ngn air panas sedikit & tambah ngn air masak
1/2 cwn susu soya - nk guna susu tepung bancuh ngn air pn bleh, nk guna susu cair pn bleh.. guna apa2 susu pn bleh
1 tsp esen vanila
Filling
Almond nibs seckupnya - x banyak pn
Gula pasir halus@ kasar
Jagung krim
Bahan2 filling yg akak guna
Planta tu tuk sapu pas apam dh masak
Planta tu tuk sapu pas apam dh masak
Cara2
1. Campurkan semua bahan tuk Batter. Biar selama 20min
2. Panaskan kuali x lekat (non-stick pan- akak guna Happy Call). Tuang 1 senduk batter & biar hgga buih2 timbul.
Apam yg dh timbul buih2 @ kawah2 kecil. Masa ni bleh la tabur filling
3. Taburkan sedikit gula, almond nibs & jagung krim. Masak lg hgga btol2 masak
4. Lipat 2 dan angkat. Sapukan ngn sedikt butter
Siap tuk dimakan..
No comments:
Post a Comment