Dengarlah

Monday 21 January 2013

Strawberry Mousse Cake

Assalamualaikum & salam sejahtera...



Resepi : Strawberry Mousse Cake
Sumber : Nuri

Bahan2
Sediakan sebiji Strawberry Cotton Cake. Resepi ada dlm blog ni.. rajin2 la search ye. Klau xnk, bleh je guna kek span strawberi. Belah kek kepada 2 @ 3 bahagian

Strawberry Mousse
1 tbsp gelatin 
1/4 cwn air
- taburkan gelatin dlm air & biar seketika
50gm coklat berperisa strawberi + 1 tbsp susu segar
1/3 cwn susu segar 
1 cwn non-dairy whipping cream @ fc
 - pukul hgga kaku & kental. Masukkn dlm fridge sehingga sedia untuk diguna
3 tbsp sirap strawberi
2 tbsp filling strawberi 
sedikit pewarna pink 
Akak guna sirap strawberi cam pic atas ni la
 pic dr google ye.. malas nk amik pic ni.. hehehe..
Cara2
1. Double boilkan gelatin & kacau hgga gelatin larut sepenuhnya. Angkat & biar hingga sejuk

2. Double boilkan coklat strawberi  + susu segar hgga coklat strawberi mula cair. Klau coklat tu jenis sensetif, apabila coklat dh mula cair, terus angkat keluar drpd periuk air panas tu & kacau hgga coklat cair sepenuhnya..  

3. Masukkn terus susu segar, pewarna pink, sirap strawberi & filling strawberi ke dlam adunan coklat td. Kacau sebati

4. Masukkn pula gelatin yg telah dicairkan. Kacau sebati.
Gelatin pd masa ni dh sejuk dh. Gelatin xkn beku sepanjang proses membuat mousse ni kecuali jika gelatin tersebut mmg x cair sepenuhnya semasa proses melarutkan gelatin secara double-boil

tuangkan gelatin.. gelatin kena larut camni ye

5. Ambil 1/3 adunan fc dr dlm fridge td & masukkn dlm adunan coklat strawberi. Kacau hgga sebati. 


6. Masukkan adunan coklat strawberi yg dh sebati td ke dalam baki fc. Pukul ngn kelajuan perlahan hgga sebati
Masukkn adunan coklat ke dlam baki fc

Pukul sebati dgn kelajuan perlahan
 
Adunan strawberry mousse yg dh siap

7. Ambil sekeping kek & masukkn ke dlam loyang spring form yg lbh besar saiznya drpd kek td. Pastu masukkn strawberry mousse. Letakkn kek lg & pastu strawberry mousse. Hentak-hentakkan loyang. Pastu masukkn dlm fridge sekurang2nya 4 jam kot. Akak buat semalaman..

Apabila mousse dh "keras".. bleh la keluarkan kek dgn melonggarkan loyang tu. Buat berhati-hati ye
Dh jd Strawberry Mousse Cake

Skrg kita buat Coklat Ganache dia plak...

Bahan Coklat Ganache
1/2 cwn non-dairy whipping cream tp lbh baik guna heavy cream/double cream/dairy@UHT whipping cream tuk kurangkn rasa manis.. tpppp heavy cream & sewaktu dgnnya lbh mahal la

1/4 cwn susu segar - bleh je guna susu tepung + air
230gm dark choc - sya guna choc coating brand tulip

Cara2
1. Masukkn susu segar & heavy cream dlm periuk yg agak tebal. Klau xde guna je periuk biasa..Panaskan campuran ni hgga timbul buih2 kecil d tepi2 campuran susu td. Gunakan api perlahan

2. Tutup api & masukkn dark choc yg telah dipotong nipis @ kecil2. Kacau sebati hgga coklat cair sepenuhnya. Biar sejuk & pekat sedikit baru tuang atas kek

Ni cara akak nk tuang coklat ganache atas kek

Pastu biar coklat ganache ni keras atas kek.. nk cepat masukkn je dlm frige. Apabila dh keras, bleh la hias sesuka hati










ni la rupa kt dalam dia..
sedappp....

6 comments:

  1. Salam kak...nak bertanya...saya selalu bermasalah bila kek yang atas redai(lepas kita tuang ganache atas kek)nak angkat letak atas papan kek...selalu jer kek jadi senget...mcm mana akak buat yer????

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam..

      Akak x pasti la plak camna boleh jd senget camtu. Masa buat ni, akak angkat guna pemotong kek yg besi tu & spatula besi panjang tuk angkat kek tu.

      Delete
  2. salam , kak nuri . saya nak tanya , kalau resepi strawberry mousse ni saya olah jadi mcm ni boleh tak ?

    resepi :

    fresh cream - dipukul hingga kental
    coklat strawberry , gelatin dan whipping cream - coklat strawberry dicairkan , masukkan whipping cream dan gelatin .
    pastu fresh cream dan adunan coklat tadi dicampurkan .

    boleh tak ? kak nuri pernah dengar resepi mcm ni tak ? maaf bertanya . hanya nak tahu =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bleh je.. cuma kena kurangkan sukatan coklat strawberi sbb takut manis plak..

      Akak pn baru je buat cheese mousse guna white choc & cream cheese.. tp akak cuma guna 50gm white choc. rasa bg akak ngam2 je..

      Delete
  3. salam...kak blh tak ganti gelatin dgn serbuk agar2?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam... x pasti la dik sbb agar2 lbh keras gelatin x menjadikan kek tu keras

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...