Assalamualaikum & salam sejahtera..
Resepi kek ni asalnya drpd sis Dayang Jack.. klau nk tgk versi Dayang Jack.. bleh la surf blog Dapurku Sayang. Banyak resepi2 menarik & sedap kt situ..
Bg akak.. kek ni mmg sedap. Makan camtu je pn dh sedap. pagi Isnin akak buat kek ni.. Pg Selasa, buat lg sbb x cukup la... sedap la tu maknanya. ( Ikut tekak akak la ye..)
Resepi : Steamed Eggless Rich Choc Moist Cake
Sumber : Dayang Jack @ Dapurku Sayang
Olahan : Nuri
Bahan2 - Loyang 7"
1 cwn tepung gandum
1/2 cwn serbuk koko
1 tsp baking powder
1/2 soda bikarbonat
- ayak bersama kesemua bahan2 di atas
3/4 cwn gula perang - nk guna gula pasir halus pn bleh
5 tbsp susu tepung
2 tbsp yogurt.. guna je mana2 perisa @ brand
1 1/4 cwn susu soya dr peti ais- nk guna susu segar, susu cair @ susu tepung + air pn bleh.. yg penting kena sejuk dr fridge
1/2 tsp coffe emulco
1/2 tsp garam
1/2 cwn minyak jagung
Cara2
1. Panaskan kukusan
2. Masukkan bahan2 yg telah diayak bersama ke dalam mangkuk adunan. Kacau rata
3. Masukkan gula perang, susu tepung & garam. Kacau rata
4. Masukkn susu soya & coffe emulco. Kacau sebati.
5. Masukkan yogurt & kacau sebati
6. Masukkn minyak & kacau hgga sebati. Tapiskan jika masih ada yg berketul-ketul. Tuang ke dalam loyang yg telah digris & dilapik dgn kertas. Tutup loyang ngn aluminium foil
7. Kukus selama sejam @ hgga kek masak sepenuhnya. Pastikan air dlm kukusan dh mendidih sebelum masukkn loyang adunan kek td
Kek ni mmg x naik tinggi.. teksturnya padat..
psssttt.... nk bgtau rahsia ni.. bg akak guna susu soya lg sedap dr guna susu segar...
Resepi kek ni asalnya drpd sis Dayang Jack.. klau nk tgk versi Dayang Jack.. bleh la surf blog Dapurku Sayang. Banyak resepi2 menarik & sedap kt situ..
Bg akak.. kek ni mmg sedap. Makan camtu je pn dh sedap. pagi Isnin akak buat kek ni.. Pg Selasa, buat lg sbb x cukup la... sedap la tu maknanya. ( Ikut tekak akak la ye..)
Resepi : Steamed Eggless Rich Choc Moist Cake
Sumber : Dayang Jack @ Dapurku Sayang
Olahan : Nuri
Bahan2 - Loyang 7"
1 cwn tepung gandum
1/2 cwn serbuk koko
1 tsp baking powder
1/2 soda bikarbonat
- ayak bersama kesemua bahan2 di atas
3/4 cwn gula perang - nk guna gula pasir halus pn bleh
5 tbsp susu tepung
2 tbsp yogurt.. guna je mana2 perisa @ brand
1 1/4 cwn susu soya dr peti ais- nk guna susu segar, susu cair @ susu tepung + air pn bleh.. yg penting kena sejuk dr fridge
1/2 tsp coffe emulco
1/2 tsp garam
1/2 cwn minyak jagung
Cara2
1. Panaskan kukusan
2. Masukkan bahan2 yg telah diayak bersama ke dalam mangkuk adunan. Kacau rata
3. Masukkan gula perang, susu tepung & garam. Kacau rata
4. Masukkn susu soya & coffe emulco. Kacau sebati.
5. Masukkan yogurt & kacau sebati
6. Masukkn minyak & kacau hgga sebati. Tapiskan jika masih ada yg berketul-ketul. Tuang ke dalam loyang yg telah digris & dilapik dgn kertas. Tutup loyang ngn aluminium foil
7. Kukus selama sejam @ hgga kek masak sepenuhnya. Pastikan air dlm kukusan dh mendidih sebelum masukkn loyang adunan kek td
Kek ni mmg x naik tinggi.. teksturnya padat..
psssttt.... nk bgtau rahsia ni.. bg akak guna susu soya lg sedap dr guna susu segar...
wahh menggoda kek tu..
ReplyDeletennt sy nak try buatlah.
sebelum ni pernah buat.
.tp saja nak try resepi ni pulak :)
x salah mencuba kan.. mana tau bleh menjadi feveret plak
Deletekek tu nmpak sedap. tp kaler dye gelap sgt.. hahaa
ReplyDeletewalaupn gelap tp x pahit..& rasa mmg sedap
Deletesedapnyer kek ni...nampak moist ja...=)
ReplyDeletemmg sgt2 moist
Delete