Dengarlah

Wednesday, 13 February 2013

Roti Manis BerKeju

 Assalamualaikum & salam sejahtera...
Gebu & lembut

Resepi yg dh lama dikongsikan oleh Liza Othman, tokey Roti Manis JB kt fb tp baru berkesempatan mencubanya. Itu pn sbb Liza dok jauh.. ce dkt.. mmg mengorder je la.. kan3x...TQ Liza.

Tp camna pn kan, kena order gak roti Liza ni sbb roti dia mmg sedap. Sape yg dok Jb ni sila la mengoder ye.. X rugi xspecially roti manis ngn chicken floss tu. Sedapnyee..


Resepi : Roti Manis Berkeju
Sumber : Liza Othman

Bahan2 Doh (bleh dpt 2 loyang saiz 8") 
400gm tepung roti
100gm tepung gandum
- ayak bersama kedua2 jenis tepung
11gm yis kering
1 biji telur + 265gm air sejuk dr peti ais
80gm butter
1 tsp bread softener - klau xde skip je

Cara2
1. Campurkan semua bahan kering. Gaul rata

2. Masukkn bahan cecair & uli sebati

3. Masukkn butter & uli hgga menjadi doh yg licin & elastik
ni pic masa buat roti guna resepi lain ye.. tu yg berbeza rupanya..
harap maklum...

Doh yg dh licin & elastik

4. Perap 30 minit d tempat yg berhaba. Tutup mangkuk ngn apa2 penutup. Biar kembang 2x ganda

Cara akak - mangkuk tu akak tutup guna pinggan yg besar. Pastu akak didihkan air. Apabila air hampir mendidih, akak masukkn air tu dlm jag. Jag tu akak letak atas pinggan besar td. Ni cara akak tuk dapatkan haba tuk proses mengembangkan doh roti @ pizza
dh kembang 2x ganda

5. Tumbuk doh tuk keluarkan angin. Bahagikan kepada dua. Ambil 1 bahagian & bahagikan plak kepada beberapa bebola kecil. Susun dlm loyang yg telah digris. Buat yg sama untuk 1 bahagian td. Biar doh kembang memenuhi loyang. Lebih kurang 45minit

Sementara tunggu doh kembang, bleh la buat cream cheese filling dia

Bahan2 Cream Cheese Filling
220gm cream cheese
3 - 5 tbsp susu pekat @ ikut manis camna nk
air @ susu segar ikut pekat mana nk - masukkn sedikit demi sedikit hgga dapat kepekatan yg dikehendaki.. sederhana pekat la ye
- pukul semua bahan hgga berkrim & gebu..
 
6. Apabila dh kembang camni.. paipkan apa2 filling (akak guna strawbery & blueberry filling - beli je kat kedai bakery). Selepas tu paipkan pulak cream cheese filling

yg ni akak tambah kaler masa menguli

 


6. Bakar 180'C hgga masak.. Ikut oven  puan-puan ya.. Rajin2 la check oven tu. Jgn trlebih bako cam yg akak buat ni tau



Apapun.. tetap sedap..

Resepi roti ni bleh je digunakan tuk buat apa-apa jenis roti.. papa roti, roti berinti.. & macam2 roti lg la sbb ni resepi asas bg roti

Selamat mencuba  



No comments:

Post a comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...