Dengarlah

Wednesday, 12 December 2012

Kek Sarang Semut

Assalamualaikum & salam sejahtera...



Kek ni antara kek yg senang nk buat tp senang gak x menjadi. Pnh gak 2,3x buat x menjadi. Buat kek ni, selalu berdebar-debar tunggu hasilnya..


Resepi : Kek Sarang Semut
Sumber : Kak Wati & diri sndri 

Bahan2 (Loyang 8")
2 cwn gula pasir
2 cwn air kelapa
1/2 cwn susu pekat
2 tsp baking powder
1 tsp soda bikarbonat
3/4 cwn minyak jagung
7 biji telur Gred A
2 cwn tepung gandum*
1/4 cwn tepung ubi kayu*
- ayak bahan2 bertanda *

Cara2
1. Masukkn gula pasir dlm kuali & jadikan gula hangus (tp jgn hangus plak). Kacau sentiasa untuk mendapatkn gula hangus yg sekata

2. Apabila gula dh larut & menjadi perang semuanya.. masukkn 2 cwn air kelapa. Berhati-hati semasa memasukkn air kelapa sbb akan berlaku percikan... pandai2 la ye camna nk lindungi wajah anda yg comel tu. Masak hgga gula perang larut sepenuhnya dlm air kelapa. Apabila dh larut sepenuhnya, tutup api & biar sejuk sepenuhnya

3. Masukkn minyak, soda bikarbonat, baking powder & susu pekat dlm mangkuk adunan. Kacau sebati menggunakan senduk

4. Masukkn telur 1 per 1 & kacau sebati setiap kali telur dimasukkn sebelum telur seterusnya dimasukkn     

5. Masukkn campuran tepung yg telah diayak. Kacau sebati

6. Masukkn air gula hangus yg betul2 dh sejuk. Kacau sebati & tapiskan

7. Masukkn adunan dlm loyang yg telah digris & dilapik ngn kertas

8. Bakar pd suhu 150'C selama 1 jam. 50 minit pertama guna api bawah sahaja & 10 minit terakhir guna api atas bawah. Oven tidak perlu dipanaskn terlebih dahulu.  

Kek ni agak kering pd mulanya tp akan lembap nnt

  
 

No comments:

Post a Comment

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...