Assalamualaikum & salam sejahtera...
Atas permintaan Izatti yg nak kek cheese strawberi. Buat kek ni sbb senang. Tak payah nk bakar.. just sejukkan je.
Resepi ni amik dr geng masak2 kt fb Miz Kema tp akak dh tambah & kurangkn sana sini ikut citarasa akak & Izatti
Resepi : Strawberry Cheese Cake
Sumber : Olahan drpd resepi Miz Kema
Bahan2
Dasar
200gm biskut Marie - hancurkan halus
150gm butter - cairkan
Bahan Filling/ Adunan Cheese
1/4 cwn air
1 tbsp gelatin
1/4 cwn susu segar perisa strawberi
250gm cream cheese
135ml yogurt perisa strawberi
1/4 cwn susu pekat
50gm filling strawberi
1 tbsp jus lemon
sedikit pewarna pink
75gm non-dairy whipping cream yg telah dipukul kental
- ni kes nk abiskan fc masa hias kek ari tu
Cara2
1. Gaulkan biskut marie & butter cair hgga sebati. Pastu masukkn dlm loyang spring form & tekan padat2. Masukkn dlm fridge
2. Taburkan gelatin dlm mangkuk tahan panas berisi air. Biar seketika. Pastu, double-boilkan hgga gelatin larut sepenuhnya. Biar sejuk seketika
3. Pukul cream cheese & susu pekat hgga kembang & berkrim. Pastu masukkan jus lemon
4. Dlam bekas lain, campurkan susu segar, yogurt, filling & pewarna pink. Kacau sebati. Masukkn gelatin & kacau sebati
Atas permintaan Izatti yg nak kek cheese strawberi. Buat kek ni sbb senang. Tak payah nk bakar.. just sejukkan je.
Resepi ni amik dr geng masak2 kt fb Miz Kema tp akak dh tambah & kurangkn sana sini ikut citarasa akak & Izatti
Resepi : Strawberry Cheese Cake
Sumber : Olahan drpd resepi Miz Kema
Bahan2
Dasar
200gm biskut Marie - hancurkan halus
150gm butter - cairkan
Bahan Filling/ Adunan Cheese
1/4 cwn air
1 tbsp gelatin
1/4 cwn susu segar perisa strawberi
250gm cream cheese
135ml yogurt perisa strawberi
1/4 cwn susu pekat
50gm filling strawberi
1 tbsp jus lemon
sedikit pewarna pink
75gm non-dairy whipping cream yg telah dipukul kental
- ni kes nk abiskan fc masa hias kek ari tu
Cara2
1. Gaulkan biskut marie & butter cair hgga sebati. Pastu masukkn dlm loyang spring form & tekan padat2. Masukkn dlm fridge
2. Taburkan gelatin dlm mangkuk tahan panas berisi air. Biar seketika. Pastu, double-boilkan hgga gelatin larut sepenuhnya. Biar sejuk seketika
3. Pukul cream cheese & susu pekat hgga kembang & berkrim. Pastu masukkan jus lemon
Pukul cream cheese & susu pekat
Masukkn jus lemon
campurkan susu segar, yogurt, filling & pewarna pink
Masukkn gelatin & kacau sebati
5. Masukkn adunan gelatin dlam adunan cream cheese. Pukul sebati ngn kelajuan sederhana
6. Masukkn fresh cream & pukul sebati dgn kelajuan perlahan
Masukkn fresh cream
Adunan Cheese yg dh siap
7. Keluarkan loyang berisi adunan biskut marie td. Tuang adunan cheese dlm loyang tersebut.
8. Pastu hias la ikut suka. Akak buat cam pic kt bawah ni
akak guna filling strawberi & blueberi.
Paipkan cam kat pic atas tu
Pastu gunakan sudu (bahagian pemegang) tuk buat garisan.
Letak sudu kt garisan terakhir & tarik ke bawah & atas berselang- seli
9. Apabila dh siap tu, masukkn kek ke dlam fridge sekurang-kurangnya 4 jam. Akak biar semalaman. Pastu bleh la potong
Izatti kata sedap sgt.. so very2 sedap... ye la sbb dia suka strawberi..
So yummy!
ReplyDeleteNmpk sngt2 menyelerakan.....sy smpn resepinya dlu kak.....nak try buat la.....:-)
Sedapnya..lama jugak saya tak buat cheese cake..tumpang tengok jak la di sini..
ReplyDelete