Assalamualaikum & salam sejahtera...
2. Larutkan gelatin dlm air panas. Pastika semuanya larut, klau x larut sepenuhnya, bleh la double-boilkn jap hgga gelatin larut sepenuhnya. Angkat & masukkn dlm puri mangga
3. Masukkn adunan dlm Langkah 2 ke dlam Langkah 1 & kacau sebati. Siap pn mango mousse kita..
4. Belah kek span kepada 3 bahagian. Letakkn 1 bahagian kek dlm loyang springform. Kena guna loyang camni supaya mudah nk keluarkn kek nnt. Pastikan loyang springform tu besar sedikit saiz dia banding kek.
Pastu tuangkn adunan mango mousse di atasnya & di tepi2 kek & ratakan.
Masukkn mangga yg dipotong kiub
Tuang lagi adunan mango mousse
5. Letakkan bahagian kek yg kedua & ulang Langkah 4 td hgga bahagian kek yg ketiga. Apabila dh abis dilapis ngn mango mousse, masukkn kek ke dalam fridge. Pastu bleh la buat Topping Puri Mangga
Penyediaan Topping Puri Mangga
1. Larutkn gelatin dlm air panas. Klau x larut sepenuhnya, kena double-boil kn la ye.
2. Masukk puri mangga & kacau sebati
Kek ni dh lama dh buat cuma baru malam ni dpt masukkn dlm blog ni. Bg yg suka mangga.. boleh la try resepi kek ni. Xde la ssh sgt nk buatnya, cuma perlukan kesabaran gak la. Ala.. buat apa2 kek yg camni mmg perlukan masa kn. Len la klau buat kek yg plain je.. ye x? Akak gunakan lbh dr 1kg mangga yg masak ranum tp x la terlalu lembik
Resepi : Mango Mousse Cake
Bahan2
Sebiji kek span.. akak guna sponge mix je..resepi dia bleh tgk kt cni http://bakery2embroidery.blogspot.com/2012/04/kek-span-dengan-fresh-cream-mangga.html
Cara Menyediakan Puri Mangga
5 biji mangga bersaiz besar yg masak ranum - kupas & ambil isinya
4 sudu besar gula pasir halus
4 sudu besar air
3 tsp (sudu teh) jus lemon
- Blend halus semua bahan & tapiskan
Bahan2 Mango Mousse
17gm serbuk gelatin
60gm air panas
350gm whipping cream (bleh je guna fresh cream tp x yah buh gula aising dh) - akak guna fresh cream + whipping cream
3 tbsp (sudu besar) gula aising
300gm puri mangga
Bahan2 Topping Puri Mangga
150gm puri mangga
1 tbsp gelatin
4 1/2 tbsp air panas
Bahan Lain
200gm mangga yg dipotong kiub
Cara2 - Penyediaan Mango Mousse
1. Pukul whipping cream dan gula aising hgga kental cam pic kt bawah ni. Bila dh kental, masukkn dlm fridge
pukul hgga jd camni.. x lama pn
2. Larutkan gelatin dlm air panas. Pastika semuanya larut, klau x larut sepenuhnya, bleh la double-boilkn jap hgga gelatin larut sepenuhnya. Angkat & masukkn dlm puri mangga
double-boilkn gelatin
300gm puri mangga
Masukkn gelatin dlm puri mangga td
3. Masukkn adunan dlm Langkah 2 ke dlam Langkah 1 & kacau sebati. Siap pn mango mousse kita..
Masukkn adunan gelatin dlm whipping cream
adunan gelatin + whipping cream. Ni la mango mousse
4. Belah kek span kepada 3 bahagian. Letakkn 1 bahagian kek dlm loyang springform. Kena guna loyang camni supaya mudah nk keluarkn kek nnt. Pastikan loyang springform tu besar sedikit saiz dia banding kek.
letakkn kek dlm loyang springform
Pastu tuangkn adunan mango mousse di atasnya & di tepi2 kek & ratakan.
tuang mango mousse
Masukkn mangga yg dipotong kiub
Tuang lagi adunan mango mousse
5. Letakkan bahagian kek yg kedua & ulang Langkah 4 td hgga bahagian kek yg ketiga. Apabila dh abis dilapis ngn mango mousse, masukkn kek ke dalam fridge. Pastu bleh la buat Topping Puri Mangga
Letakkn bahagian kek yg ke-2
Ni pic apabila bahagian kek yg ke-3 dh diselaputi ngn mango mousse
Penyediaan Topping Puri Mangga
1. Larutkn gelatin dlm air panas. Klau x larut sepenuhnya, kena double-boil kn la ye.
2. Masukk puri mangga & kacau sebati
Ni la rupa topping puri mangga
Keluarkan kek dr fridge & tuang topping puri mangga di atasnya. Ratakan. Masukkn semula kek ke dlm fridge selama 3 -4 jam. Akak biar semalaman
ni rupa kek selepas semalaman
Ni la rupa luaran Mango Mousse Cake
Ni rupa dalaman dia plak..
Sedappp....
No comments:
Post a Comment