Dengarlah

Thursday, 1 November 2012

Kek Lapis Coklat Cadbury

Assalamualaikum & salam sejahtera...

Kek ni akak buat masa Raya Aidiladha baru lalu. Akak x buat apa2 biskut raya kali ni tp buat 3 biji kek je

Resepi : Kek Lapis Coklat Cadbury
Sumber : Rohaimi Ahmad & DJ
yg coklat kaler terang tu sebenarnya akak buh coklat coating.. 
(Ni kes coklat cadbury x cukup sebenarnya... )
tp x sesuai guna coklat coating tu sbb dia cepat cair.. 

Sorry ye.. masa buat kek lapis ni akak nk cepat & dh ngntuk tu yg x dpt nk sediakan step by step... dan sebab tu gak la lapisan dia tebal2.. nk cepat siap la katakan....

Bahan2
Bahan A
7 biji telur Gred A
100gm gula halus - akak guna gula aising
180gm tepung Hong Kong - akak guna tepung superfine
150gm horlicks
50gm serbuk santan KARA

- Pukul telur hgga kembang
- Masukkn gula & pukul lagi
- Perlahankn mixer & masukkn tepung. Pukul sebati
- Masukkn horlicks & serbuk santan. Pukul sebati & ketepikan jap
 
Bahan B
450gm butter
200gm susu pekat
1 tbsp ovalatte
1 tsp esen vanila
- Satukan semua bahan dlm sebuah mangkuk & pukul hgga bertukar warna. Warna akan lebih pucat
- Masukkn adunan drpd Bahan A ke dalam adunan Bahan B & pukul sebati
- Ambil 2 cawan adunan & warnakan ngn warna pink
- Adunan selebihnya warnakan dgn warna hijau
  
Bahan C
sedikit pewarna pink & hijau  
2 pek coklat cadbury - nk lebih pn bleh

Cara Melapis
1. Ambil 1 cawan adunan kaler pink & tuang dlm loyang 8" x 8" yg telah digris, dilapik kertas & kertas tersebut pn kena gris. Ratakan & bakar pd suhu 180'C - 200'C bergantung pd oven masing-masing. Bakar selama 5 - 6 minit @ hgga permukaan kek jd perang. Guna api atas bawah

2. Apabila dh perang, keluarkn loyang kek & tekan dgn penekan kek @ bleh gak gunakan belakang sudu. Masukkn 10 sudu makan adunan kaler hijau & ratakan pastu susun coklat cadbury di atasnya. Ikut suka la nk letak brapa keping. Yg ni akak buh 16 keping je sbb masa beli ari tu cuma beli 1 pek je. So, x cukup. 

Masukkn dlm oven & bakar selama 5 - 6 minit gak. Tp kali ni guna api atas sahaja. Bakar hgga permukaannya perang ye. Bila dh perang keluarkan loyang kek & ulang Langkah 2 hgga adunan hijau abis.

3. Lapisan terakhir, masukkn adunan kaler pink & bakar  guna api atas bawah pd suhu 170'C selama 10 - 15 minit @ hgga kek masak sepenuhnya...

Apabila dh masak, keluarkan loyang kek & biar kek sejuk sedikit baru lalukan pisau di sekeliling tepi loyang. Keluarkan kek & biar kek sejuk sepenuhnya bru bleh potong..

Kek lagi sedap selepas sehari sbb kek akan lebih moist..      
     
 klau tanya sedap ke tak.. of coz la sedap... tp.. dlm bnyk2 kek lapis yg telah akak try (macam la bnyk sgt yg dh ditry... ) kek yg paling sedap adalah kek Lapis Keju Strawberi..



 


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...