Assalamualaikum & salam sejahtera...
Bahan2
2 pek Jejari Ketam (250gm x 2)
3/4 cawan Tepung beras
1/4 cawan Tepung jagung
sedikit air - renjis2kn je just nk bagi tepung tu melekat
Minyak untuk deep fry
Cara2
1. Siat-siatkn jejari ketam. Kena nyah-beku dlu tau
2. Masukkn tepung beras &tepung jagung dlm beg plastik. Sebatikan
3. Masukkn jejari ketam yg telah disiat-siat td ke dalam beg plastik dlm Langkah 2. Klau nampak kering sangat & tepung x lekat kt jejari ketam tu, renjis2kn sedikit air supaya tepung tu melekat.. Sebatikan
4. Panaskn minyak & goreng jejari ketam hgga garing.. api jgn buka maksima tau. Dh garing, toskan & biar sejuk sebelum masukkn dlm bekas kedap udara...
X perlu buh garam sbb jejari ketam ni dh cukup rasa dia.. klau nk buh gak.. buh pati ayam sedikit je
Bahan2
2 pek Jejari Ketam (250gm x 2)
3/4 cawan Tepung beras
1/4 cawan Tepung jagung
sedikit air - renjis2kn je just nk bagi tepung tu melekat
Minyak untuk deep fry
Cara2
1. Siat-siatkn jejari ketam. Kena nyah-beku dlu tau
2. Masukkn tepung beras &tepung jagung dlm beg plastik. Sebatikan
3. Masukkn jejari ketam yg telah disiat-siat td ke dalam beg plastik dlm Langkah 2. Klau nampak kering sangat & tepung x lekat kt jejari ketam tu, renjis2kn sedikit air supaya tepung tu melekat.. Sebatikan
4. Panaskn minyak & goreng jejari ketam hgga garing.. api jgn buka maksima tau. Dh garing, toskan & biar sejuk sebelum masukkn dlm bekas kedap udara...
Masa mula2 tu, jejari ketam ni mmg lembik.. lama2 nnt dia akan garing..
X perlu buh garam sbb jejari ketam ni dh cukup rasa dia.. klau nk buh gak.. buh pati ayam sedikit je
Pasti sedap ni.
ReplyDeleteSesape yg suka makan kerepek2.. mesti suka
DeleteSlamat hari raya Nuri... leh try lepas ni, tq resepinya mudah je kan
ReplyDeleteSalam aidiladha ibu intan.. mmg sgt mudah..
DeletePatut la I buat tak jadi itu ari... kena bubuh tepung rupanya. Thanks Nuri for the recipe.
ReplyDeletemost welcome dear....
Delete