Assalamualaikum & salam sejahtera
Resepi : Kuih Lapis
Sumber : Kak Fida @ myresepi.com
Bahan2 (Loyang 8 x 8)
Bahan A
250gm gula pasir
200ml santan pekat brand KARA
250ml air
1 tsp garam
3 helai daun pandan - simpulkan
- Masak hgga gula larut & biar suam
Bahan B
150gm tepung beras
150gm tepung ubi
20gm tepung pulut
300ml santan pekat KARA
150ml air
- Satukan & kacau sebati
Bahan Lain
Pewarna ikut suka
Cara2
1. Satukan adunan Bahan A & adunan Bahan B. Kacau sebati & tapiskan
2. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. 1 bahagian buh kaler hijau & satu lg biarkn dgn kaler ori dia
3. Tuang 1 cwn adunan kaler ori ke dlam loyang yg telah disapu ngn sedikit minyak. Kukus selama 5 - 6 minit. Pastikan kukusan dh dipanaskan terlebih dahulu & penutup kukusan dibalut ngn kain bersih. Klau x balut pn bleh tp kena rajin lap penutup tu supaya air x menitik atas permukaan kuih
4. Keluarkn loyang & tuang 1 cwn adunan kaler hijau & kukus lg selama 5 - 6 minit. Buat hgga adunan abis dikukus. Lapisan terakhir, kukus selama 20 minit
Biar kuih betul2 sejuk baru potong ngn pisau plastik. Kuih Lapis ni agak kenyal..
Resepi : Kuih Lapis
Sumber : Kak Fida @ myresepi.com
Bahan2 (Loyang 8 x 8)
Bahan A
250gm gula pasir
200ml santan pekat brand KARA
250ml air
1 tsp garam
3 helai daun pandan - simpulkan
- Masak hgga gula larut & biar suam
Bahan B
150gm tepung beras
150gm tepung ubi
20gm tepung pulut
300ml santan pekat KARA
150ml air
- Satukan & kacau sebati
Bahan Lain
Pewarna ikut suka
Cara2
1. Satukan adunan Bahan A & adunan Bahan B. Kacau sebati & tapiskan
2. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. 1 bahagian buh kaler hijau & satu lg biarkn dgn kaler ori dia
3. Tuang 1 cwn adunan kaler ori ke dlam loyang yg telah disapu ngn sedikit minyak. Kukus selama 5 - 6 minit. Pastikan kukusan dh dipanaskan terlebih dahulu & penutup kukusan dibalut ngn kain bersih. Klau x balut pn bleh tp kena rajin lap penutup tu supaya air x menitik atas permukaan kuih
4. Keluarkn loyang & tuang 1 cwn adunan kaler hijau & kukus lg selama 5 - 6 minit. Buat hgga adunan abis dikukus. Lapisan terakhir, kukus selama 20 minit
Biar kuih betul2 sejuk baru potong ngn pisau plastik. Kuih Lapis ni agak kenyal..
No comments:
Post a Comment