Dengarlah

Friday, 11 November 2011

Cheese Tart Lagi... ..

Assalamualaikum & Salam sejahtera....

Ari ni, pagi2 lagi dh buat cheese tart. Ari tu buat tp x puas ati sgt tang lukis-melukis nya tu. Tang rasa mmg dh cukup sedap dh... 


Ari ni gak akak nk tunjuk lukisan akak yg lebih cantik drpd sebelum ni. Myb ada yg kata x cukup cantik lg tp bg akak dh cukup dh. Yg penting akak puas ati... hehehe..


Resepi ni akak copy paste je dr N3 sebelum ni..

Resepi : Blueberry Cheese Tart
Sumber : Azita Zain @ rossitamz-kitchen.blogspot.com
Step by step tang nk buat shell & cream cheese dia bleh tgk kt SINI

Bahan2
Tuk Shell/Crust
170gm marjerin
- akak kurangkn marjerin & tambahkn dlm 2 sudu besar butter. Maknanya marjerin + 2 sudu besar butter = 170gm
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
- klau guna Gred yg lbh besar kena buang sedikit putih telur dia
290gm tepung gandum - akak x guna semua, ada lg baki dlm 1 sudu besar
1 sudu teh esen vanila


Cara2
1. Pukul marjerin & gula ngn senduk kayu. Akak pukul dlm 5 minit
2. Masukkn telur & esen vanila. Pukul lg

3. Masukkn tepung sedikit demi sedikit hgga mendapat doh g x melekat kt jari
4. Amik sedikit adunan, tekan & ratakan dlm acuan. Cara akak, guna kedua2 ibu jari & jari telunjuk. Ibu jari masukkn dlm acuan & pusingkan acuan sambil kedua2 ibu jari menakan & meratakan adunan dlm acuan... sory la x dpt tunjukkn.. Dh siap tu, cucuk2kn permukaan doh ngn garfu
5. Bakar pd suhu 170'C selama 15 minit & hgga masak

Sementara nk tunggu masak tu, bleh la buat cream cheese dia

Bahan Cream Cheese
250gm cream cheese
50gm gula kastor

1 biji telur Gred B

1/2 sudu teh esen lemon - akak guna esen oren


Cara2

1. Pukul cream cheese & gula hgga berkrim
2. Masukkn telur & esen vanila. Pukul lg hgga sebati
3. Amik 1 sudu besar adunan & buh sedikit kaler pink. Amik 1 sudu besar lg adunan cheese & buh kaler hijau. Masukkn kedua-dua adunan cheese kaler hijau & pink ni ke dlam piping bag yg berasingan. Klau guna piping bag lg senang nk buat garisan

Bahan Lain
Blueberry filling - akak guna jem blueberry je.. rasa tetap sedap

Cara nk buat Blueberry Cheese Tart
1. Masukkn filling/jem blueberry dlm shell yg dh masak td
 
2. Sudukn adunan cheese ke atas filling. Isikan adunan cheese hgga sama paras ngn tepi crust

3. Amik piping bag berisi adunan cheese kaler pink & buat 2 titik camni..

4. Pastu buat dua garisan menggunakan piping bag berisi adunan cheese kaler hijau.. Pastu, gunakn lidi pencungkil gigi tuk bentukkn corak bunga & daun. 

Caranya.... letakkn pencungkil gigi kt tepi atas salah satu titik pink. Pastu tarik ke bawah hgga sampai kt tepi crust, bg tekanan ckit tp x perlu la lidi tu sampai ke dasar crust. Cukup kt atas permukaan dia je. Then, buat benda yg sama kt titik yg satu lagi


Klau nk buat bunga tu cam bentuk LOVE, letakkn lidi kt atas sedikit dr titik pink tu, then tarik ke bawah hgga sampai kt tepi crust


Klau nk buat bentuk pokok plak, buat garis2 camni

Pastu amik lidi & letak kt tgh2 atas ckit dr garisan paling atas. Then tarikkn ke bawah.. dapat la camni
Ni la hasilnya....

5. Bila dh abis lukis, bakar lg selama 5 minit. Pastu sentuh cheese ngn hujung jari. Klau x melekat, maknanya dh masak la tu...Klau x masak lg, bakar seminit lg..

Biar sejuk seketika baru keluarkn dr acuan. Tart ni rapuh, so kena kuarkn ngn berhati-hati. Cara nk kuarkn... ketuk ngn hujung jari kt dasar acuan. ( terbalikkn acuan & ketuk sedikit belakang dia)...

Dh siap dh.. bleh la makan... nyam2.

.

 Happy Baking..... :)

2 comments:

  1. salam nuri....ros dah try ikut resepi ni. jadi cantik!!!seronok anak2 tgk mcm magic buat bunga.hehe!!!nanti jenguk blog kita tgk&bg komen ye.tq

    ReplyDelete
  2. Waalaikumussalam Rostina...

    Alhamdulillah.. seronok dgr resepi yg dicuba menjadi...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...