Assamualaikum & salam sejahtera..
Klau korg nk tau.. sebenarnya dh lama sgt nk try buat cheese tart ni.. x kira la blueberry ke, strawberry ke @ apa2 berry lg la.. yg penting cheese tart. Sbb nk buat tu la awal2 lg dh beli SCS Cream Cheese tp baru ari ni dan nk buatnya..
My comment.. U all have to try... heavenly.. emmmmm... sedap sgt2.. dh sejuk lg sedap.. tp bkn sejuk masukkn dlm fridge tau.. sejuk pd suhu bilik..
Sblm tu nk ucap TQ sgt2 kt Azita Zain - bg akak Azita ni bleh kira pakar la dlm buat cheese tart ni. Cheese tart dia sume cantik2. Rasa mesti la sedap kn.. Klau ank murid (memandai2 je kata akak ni ank murid Azita) buat sedap.. cikgu dia buat mesti lg sedap kn.. hehehe..
Dah2.. jom tgk camna nk buat Blueberry Cheese Tart ni.. mesti ada yg x sabar nk try ni..must try tau..
Resepi : Blueberry Cheese Tart
Sumber : Azita Zain @ rossitamz-kitchen.blogspot.com
Bahan2
Tuk Shell/Crust
170gm marjerin
- akak kurangkn marjerin & tambahkn dlm 2 sudu besar butter. Maknanya marjerin + 2 sudu besar butter = 170gm
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
- klau guna Gred yg lbh besar kena buang sedikit putih telur dia
290gm tepung gandum - akak x guna semua, ada lg baki dlm 1 sudu besar
1 sudu teh esen vanila
Cara2
1. Pukul marjerin & gula ngn senduk kayu. Akak pukul dlm 5 minit
2. Masukkn telur & esen vanila. Pukul lg
3. Masukkn tepung sedikit demi sedikit hgga mendapat doh g x melekat kt jari
4. Amik sedikit adunan, tekan & ratakan dlm acuan. Cara akak, guna kedua2 ibu jari & jari telunjuk. Ibu jari masukkn dlm acuan & pusingkan acuan sambil kedua2 ibu jari menakan & meratakan adunan dlm acuan... sory la x dpt tunjukkn.. Dh siap tu, cucuk2kn permukaan doh ngn garfu
Cucuk2 kn ngn garfu
5. Bakar pd suhu 170'C selama 15 minit & hgga masak
Selepas bakar
Sementara nk tunggu masak tu, bleh la buat crem cheese dia
Bahan Cream Cheese
250gm cream cheese
50gm gula kastor
1 biji telur Gred B
1/2 sudu teh esen lemon - akak guna esen oren
Cara2
1. Pukul cream cheese & gula hgga berkrim
2. Masukkn telur & esen vanila. Pukul lg
Adunan cream cheese yg dh siap
3. Amik 1 -2 sudu besar adunan & buh sedikit kaler purple. Ni tuk wat corak dia. Klau nk buat bunga2, amik 1 sudu besar lg adunan & buh kaler hijau
Bahan Lain
Blueberry filling - akak guna jem blueberry je.. rasa tetap sedap
Cara nk buat Blueberry Cheese Tart
1. Masukkn filling/jem blueberry dlm shell yg dh masak td
2. Paipkan adunan cream cheese - td akak buat sedikit je, so akak sudukan je
3. Amik pencungkil gigi & buat cam pic kt bawah ni
4. Gunakan bahagian tajam pada pencungkil & tarik dr atas ke bawah di tgh2 garisan tu dapatkn corak cam pokok tu Klau buat bunga pn kena tarik dr atas ke bawah gak..
5. Bakar 1 minit. Sentuh krim, klau x melekat kt jari tu maknanya dh masak la. Klau melekat, bakar lg dlm 1 minit
Dh siap bakar
Ni la hasilnya...
Sorry la ye.. lukisan x brapa nk cantik coz nk cepat td.. pic pn x brapa nk cantik coz guna hp je & x leh nk edit2 dh. Dlm laptop ni cuma bleh edit guna Paint tp akak x pndai la guna paint.. lg pn yg ada dlm program ni cuma basic je.. klau x bleh gak blajar cam budak2 grafik tu....hehehe....
Tips dr Azita Zain - akak copy paste je dr blog Azita.. TQ bnyk2 atas tips ni
1. Jangan simpan cream cheese di tempat sejukbeku (frozen).
2. Keluarkn cream cheese 20 ~ 30 minit sebelum digunakan. JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik.
3. Isi adunan cream cheese ke dalam piping bag untuk memudahkan proses mengisi adunan ke dalam crust.
4. Picitkan adunan hingga penuh...hingga sampai ke bahagian sisi crust.
Senang je kn nk buatnye... pasni bleh la buat sndri ye...
Selamat Mencuba ... :)
kak, mintak izin ambik resepi ni ye..nak try buat :')
ReplyDeleteOk... buat.. jgn x buat.. rugi klau x buat.. hehehe....
ReplyDeletesalam kak...saya nak try gak ye guna resepi ni.mcm senang & menarik je.mitak halal dulu ye.tq
ReplyDeleteWaalaikumussalam Rostina..
ReplyDeleteOk.. silakan.. & gud luck,, bg akak mmg sedap sgt
thanks nuri... nampak mcm senang..
ReplyDeleteWelcome Jieo...
ReplyDeleteMmg senang pn..
kak kite nak mintak izin amik resepi nie..nak try wat untuk suami tercinta...die suke tart nie...
ReplyDeleteKak saya dah try resepi akak ni. Senang & sedap di makan . 1st trial menjadi Alhamdulilah. Minta Halalkan ya kak.
ReplyDeleteAmik je la Puteri... smoga menjadi feveret family Puteri nnt
ReplyDeleteDihalalkn Rashidah... Alhamdulillah...
saya memang dah lama nak buat cheese tart..tp xterbuat2 lg..tgk Nuri buat..berkobar semangat nak buat pulak...
ReplyDeleteAz- Eleven..
ReplyDeletePe lg... jgn tunggu lama2... rugi tau x buat...hehehe....
Assalamualaikum akak..
ReplyDeletekalo saya nak test 1/2 adunan dlu, telur kne pkai sbjik jugaa la kan..
Rasanya kena guna 1/2 biji telur gak.. tp x pasti sgt la. Bleh agak2 je..
DeleteSalam kak..
ReplyDeletesy nk mnta izin nak amik resepi akak nk try buat...tkt buat nti xjd lak...