Dengarlah

Monday, 31 October 2011

Blueberry Cheese Tart


Assamualaikum & salam sejahtera..

Klau korg nk tau.. sebenarnya dh lama sgt nk try buat cheese tart ni.. x kira la blueberry ke, strawberry ke @ apa2 berry lg la.. yg penting cheese tart. Sbb nk buat tu la awal2 lg dh beli SCS Cream Cheese tp baru ari ni dan nk buatnya..


My comment.. U all have to try... heavenly.. emmmmm... sedap sgt2.. dh sejuk lg sedap.. tp bkn sejuk masukkn dlm fridge tau.. sejuk pd suhu bilik..

Sblm tu nk ucap TQ sgt2 kt Azita Zain - bg akak Azita ni bleh kira pakar la dlm buat cheese tart ni. Cheese tart dia sume cantik2. Rasa mesti la sedap kn.. Klau ank murid (memandai2 je kata akak ni  ank murid Azita) buat sedap.. cikgu dia buat mesti lg sedap kn.. hehehe..



Dah2.. jom tgk camna nk buat Blueberry Cheese Tart ni.. mesti ada yg x sabar nk try ni..must try tau..


Resepi : Blueberry Cheese Tart
Sumber : Azita Zain @ rossitamz-kitchen.blogspot.com



Bahan2
Tuk Shell/Crust
170gm marjerin
- akak kurangkn marjerin & tambahkn dlm 2 sudu besar butter. Maknanya marjerin + 2 sudu besar butter = 170gm

50gm gula aising
1 biji telur Gred C
- klau guna Gred yg lbh besar kena buang sedikit putih telur dia
290gm tepung gandum - akak x guna semua, ada lg baki dlm 1 sudu besar
1 sudu teh esen vanila


Cara2
1. Pukul marjerin & gula ngn senduk kayu. Akak pukul dlm 5 minit
2. Masukkn telur & esen vanila. Pukul lg

3. Masukkn tepung sedikit demi sedikit hgga mendapat doh g x melekat kt jari


4. Amik sedikit adunan, tekan & ratakan dlm acuan. Cara akak, guna kedua2 ibu jari & jari telunjuk. Ibu jari masukkn dlm acuan & pusingkan acuan sambil kedua2 ibu jari menakan & meratakan adunan dlm acuan... sory la x dpt tunjukkn.. Dh siap tu, cucuk2kn permukaan doh ngn garfu


Cucuk2 kn ngn garfu

5. Bakar pd suhu 170'C selama 15 minit & hgga masak

Selepas bakar


Sementara nk tunggu masak tu, bleh la buat crem cheese dia

Bahan Cream Cheese
250gm cream cheese

50gm gula kastor
1 biji telur Gred B
1/2 sudu teh esen lemon - akak guna esen oren


Cara2
1. Pukul cream cheese & gula hgga berkrim

2. Masukkn telur & esen vanila. Pukul lg

Adunan cream cheese yg dh siap

3. Amik 1 -2 sudu besar adunan & buh sedikit kaler purple. Ni tuk wat corak dia. Klau nk buat bunga2, amik 1 sudu besar lg adunan & buh kaler hijau 




Bahan Lain
Blueberry filling - akak guna jem blueberry je.. rasa tetap sedap


Cara nk buat Blueberry Cheese Tart
1. Masukkn filling/jem blueberry dlm shell yg dh masak td

2. Paipkan adunan cream cheese - td akak buat sedikit je, so akak sudukan je

3. Amik pencungkil gigi & buat cam pic kt bawah ni

4. Gunakan bahagian tajam pada pencungkil  & tarik dr atas ke bawah di tgh2 garisan tu dapatkn corak cam pokok tu Klau buat bunga pn kena tarik dr atas ke bawah gak..

5. Bakar 1 minit. Sentuh krim, klau x melekat kt jari tu maknanya dh masak la. Klau melekat, bakar lg dlm 1 minit
Dh siap bakar


Ni la hasilnya... 

Sorry la ye.. lukisan x brapa nk cantik coz nk cepat td.. pic pn x brapa nk cantik coz guna hp je & x leh nk edit2 dh. Dlm laptop ni cuma bleh edit guna Paint tp akak x pndai la guna paint.. lg pn yg ada dlm program ni cuma basic je.. klau x bleh gak blajar cam budak2 grafik tu....hehehe....
Tips dr Azita Zain - akak copy paste je dr blog Azita.. TQ bnyk2 atas tips ni


1. Jangan simpan cream cheese di tempat sejukbeku (frozen).
2. Keluarkn cream cheese 20 ~ 30 minit sebelum digunakan. JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik.
3. Isi adunan cream cheese ke dalam piping bag untuk memudahkan proses mengisi adunan ke dalam crust.
4. Picitkan adunan hingga penuh...hingga sampai ke bahagian sisi crust.



Senang je kn nk buatnye... pasni bleh la buat sndri ye...




Selamat Mencuba ... :)

14 comments:

  1. kak, mintak izin ambik resepi ni ye..nak try buat :')

    ReplyDelete
  2. Ok... buat.. jgn x buat.. rugi klau x buat.. hehehe....

    ReplyDelete
  3. salam kak...saya nak try gak ye guna resepi ni.mcm senang & menarik je.mitak halal dulu ye.tq

    ReplyDelete
  4. Waalaikumussalam Rostina..
    Ok.. silakan.. & gud luck,, bg akak mmg sedap sgt

    ReplyDelete
  5. thanks nuri... nampak mcm senang..

    ReplyDelete
  6. Welcome Jieo...
    Mmg senang pn..

    ReplyDelete
  7. kak kite nak mintak izin amik resepi nie..nak try wat untuk suami tercinta...die suke tart nie...

    ReplyDelete
  8. Kak saya dah try resepi akak ni. Senang & sedap di makan . 1st trial menjadi Alhamdulilah. Minta Halalkan ya kak.

    ReplyDelete
  9. Amik je la Puteri... smoga menjadi feveret family Puteri nnt

    Dihalalkn Rashidah... Alhamdulillah...

    ReplyDelete
  10. saya memang dah lama nak buat cheese tart..tp xterbuat2 lg..tgk Nuri buat..berkobar semangat nak buat pulak...

    ReplyDelete
  11. Az- Eleven..
    Pe lg... jgn tunggu lama2... rugi tau x buat...hehehe....

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum akak..
    kalo saya nak test 1/2 adunan dlu, telur kne pkai sbjik jugaa la kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasanya kena guna 1/2 biji telur gak.. tp x pasti sgt la. Bleh agak2 je..

      Delete
  13. Salam kak..

    sy nk mnta izin nak amik resepi akak nk try buat...tkt buat nti xjd lak...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...