Dengarlah

Thursday, 3 November 2011

Kek Lapis Tiramisu

Assalamualaikum & salam sejahtera...




Dh 2, 3 ari buat tp baru ari ni dpt masukkn N3 ni. Kek Lapis Tiramisu oleh Yani. TQ Yani atas resepi yg sedap ni..

Resepi : Kek Lapis Tiramisu
Sumber : Yanie @decochoco.blogspot



Bahan2
250gm cream cheese
50gm butter
100gm gula aising
biskut marie secukupnya
- akak guna biskut marie perisa kopi
1/2 cwn air kopi pekat sejuk
-yg ni akak gantikan ngn 5 sudu besar susu tepung + 1/2 cwn air sejuk + sedikit coffe cappuccino paste. 
milo & serbuk koko secukupnya - x guna bnyk pn


Cara2
1. Pukul cream cheese, butter & gula hgga jd krim

Adunan Cream cheese

2. Alas loyang ngn plastik.. guna je apa2 plastik yg bersih
Biar plastik berjuntai kt tepi loyang

3. Celupkan biskut dlam air susu pastu susun dlam loyang td. Akak guna penyepit ais tuk celup, angkat & susun biskut dlm loyang
  



4. Masukkn sedikit adunan cream cheese & ratakan

5. Ayakkn milo di atas permukaan cream cheese. 

6. Ulang Langkah 3 - Langkah 5 sehingga adunan cream cheese habis. Pastikan lapisan terakhir adalah lapisan cream cheese. 

7. Pada lapisan terakhir, ayakkn serbuk koko

8. Masukkn kek dlm fridge. Jgn letak kt bahagian sejukbeku plak. Biar kek hgga keras, semalam lg bagus


9. Bila dh keras, keluarkn kek dr loyang ngn cara mengangkat plastik yg kita guna tuk alas loyang td..then bleh la potong & ngap...
Kek yg dh dikeluarkn dr loyang

Camni la rupa dia.. org len buat lg cantik



 Walau pn rupa x brapa nk lawa.. tp rasa suda cukup tuk cover ketidaklawaan rupa tu..
 Manis tetap ada.. tp jgn risau x manis sgt.. bg akak dh ngam je..
Klau nk kurangkn pn bleh kurangkn sedikit gula dia


K la... selamat mencuba ye bg sesape yg nk cuba.. x rugi.. buatnye pn senang...

















7 comments:

  1. salam nuri,
    sejak nengok masterchef aritu terasa gian lak nak buat tiramisu. Tak la susah sangat yer buatnye. Insyaallah la. ada masa nanti nak try la buat ni.

    ReplyDelete
  2. sy buat dulu x letak plastik dalam loyang, patut kemain payah nak angkatnya..adeh!

    ReplyDelete
  3. Waalaikumussalam ana...
    Yg ni versi yg simple sgt.. tp tetap sedap

    Klau guna loyang besa & x letak plastik mmg payah nk kuarkn.. silap2 hancur kek jdnya

    ReplyDelete
  4. Assalam Nuri, kek ni mcm kek pesona ya..yg ryo ajar tu..tp ada tabur milo..mesti tambah2 sedap kan..

    ReplyDelete
  5. Waalaikumussalam Mawar Merah..

    a'ah.. sama je sbnrnya.. cuma ubah ckit je.. yg pastinya sedap... hehehe...

    ReplyDelete
  6. Ciannye... buat la dear... senang je x yah nk masak2... hehehe....

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...