Assalamualaikum & salam sejahtera...
Dh 2, 3 ari buat tp baru ari ni dpt masukkn N3 ni. Kek Lapis Tiramisu oleh Yani. TQ Yani atas resepi yg sedap ni..
Resepi : Kek Lapis Tiramisu
Sumber :
Bahan2
250gm cream cheese
50gm butter
100gm gula aising
biskut marie secukupnya
Cara2
1. Pukul cream cheese, butter & gula hgga jd krim
2. Alas loyang ngn plastik.. guna je apa2 plastik yg bersih
3. Celupkan biskut dlam air susu pastu susun dlam loyang td. Akak guna penyepit ais tuk celup, angkat & susun biskut dlm loyang
4. Masukkn sedikit adunan cream cheese & ratakan
5. Ayakkn milo di atas permukaan cream cheese.
6. Ulang Langkah 3 - Langkah 5 sehingga adunan cream cheese habis. Pastikan lapisan terakhir adalah lapisan cream cheese.
7. Pada lapisan terakhir, ayakkn serbuk koko
8. Masukkn kek dlm fridge. Jgn letak kt bahagian sejukbeku plak. Biar kek hgga keras, semalam lg bagus
9. Bila dh keras, keluarkn kek dr loyang ngn cara mengangkat plastik yg kita guna tuk alas loyang td..then bleh la potong & ngap...
Dh 2, 3 ari buat tp baru ari ni dpt masukkn N3 ni. Kek Lapis Tiramisu oleh Yani. TQ Yani atas resepi yg sedap ni..
Resepi : Kek Lapis Tiramisu
Sumber :
Bahan2
250gm cream cheese
50gm butter
100gm gula aising
biskut marie secukupnya
- akak guna biskut marie perisa kopi
1/2 cwn air kopi pekat sejuk-yg ni akak gantikan ngn 5 sudu besar susu tepung + 1/2 cwn air sejuk + sedikit coffe cappuccino paste.
milo & serbuk koko secukupnya - x guna bnyk pnCara2
1. Pukul cream cheese, butter & gula hgga jd krim
Adunan Cream cheese
2. Alas loyang ngn plastik.. guna je apa2 plastik yg bersih
Biar plastik berjuntai kt tepi loyang
3. Celupkan biskut dlam air susu pastu susun dlam loyang td. Akak guna penyepit ais tuk celup, angkat & susun biskut dlm loyang
4. Masukkn sedikit adunan cream cheese & ratakan
5. Ayakkn milo di atas permukaan cream cheese.
6. Ulang Langkah 3 - Langkah 5 sehingga adunan cream cheese habis. Pastikan lapisan terakhir adalah lapisan cream cheese.
7. Pada lapisan terakhir, ayakkn serbuk koko
8. Masukkn kek dlm fridge. Jgn letak kt bahagian sejukbeku plak. Biar kek hgga keras, semalam lg bagus
9. Bila dh keras, keluarkn kek dr loyang ngn cara mengangkat plastik yg kita guna tuk alas loyang td..then bleh la potong & ngap...
Kek yg dh dikeluarkn dr loyang
Camni la rupa dia.. org len buat lg cantik
Walau pn rupa x brapa nk lawa.. tp rasa suda cukup tuk cover ketidaklawaan rupa tu..
Manis tetap ada.. tp jgn risau x manis sgt.. bg akak dh ngam je..
Klau nk kurangkn pn bleh kurangkn sedikit gula dia
Manis tetap ada.. tp jgn risau x manis sgt.. bg akak dh ngam je..
Klau nk kurangkn pn bleh kurangkn sedikit gula dia
K la... selamat mencuba ye bg sesape yg nk cuba.. x rugi.. buatnye pn senang...
salam nuri,
ReplyDeletesejak nengok masterchef aritu terasa gian lak nak buat tiramisu. Tak la susah sangat yer buatnye. Insyaallah la. ada masa nanti nak try la buat ni.
sy buat dulu x letak plastik dalam loyang, patut kemain payah nak angkatnya..adeh!
ReplyDeleteWaalaikumussalam ana...
ReplyDeleteYg ni versi yg simple sgt.. tp tetap sedap
Klau guna loyang besa & x letak plastik mmg payah nk kuarkn.. silap2 hancur kek jdnya
Assalam Nuri, kek ni mcm kek pesona ya..yg ryo ajar tu..tp ada tabur milo..mesti tambah2 sedap kan..
ReplyDeleteWaalaikumussalam Mawar Merah..
ReplyDeletea'ah.. sama je sbnrnya.. cuma ubah ckit je.. yg pastinya sedap... hehehe...
almk kakk!! tliur plakkk...
ReplyDeleteCiannye... buat la dear... senang je x yah nk masak2... hehehe....
ReplyDelete