Assalamualaikum & Salam sejahtera....
Dh lama dh buat dessert ni tp baru ari ni sempat upload. Rasa dia mmg sedap (bg yg minat makan kelapa muda & suka rasa lemak santan). Klau x suka kedua-dua bahan ni, x bleh nk kata apa.
Akak ni mmg minat sangat minum air & makan isi kelapa muda. Akak juga suka kepada apa2 kuih yg buh inti kelapa asalkn jgn buat inti tu dr kelapa yg dh tua yg dh bleh perah santan dia... sbb ape??? rasa cam makan hampas kelapa je.. spoil btol klau beli kuih yg guna inti kelapa tua ni... hilang selera dibuatnye..
Resepi : Coconut Milk Pudding
Sumber : Pakcik Google bg cuma dh ubahsuai sana-sini
Bahan2
1 biji kelapa muda
- asingkn air & isi dia
- potong isi kelapa muda secara memancang, potong halus
3 1/2 cwn santan
- santan dr sebiji kelapa yg diperah menggunakan air kelapa muda td. Air kelapa tu mmg x cukup tuk dapatkn 3 1/2 cwn santan. So, kena la gunakan tambahkn air paip tuk perah kelapa tersebut hgga dpt 3 1/2 cwn santan ye..
1 cwn susu cair
6 sudu besar (tbsp) gula pasir
10gm agar-agar serbuk
sedikit esen pandan/ pandan paste
sedikit pewarna hijau
3 helai daun pandan jika ada
Cara2
1. Amik 1 cwn santan & gunakan tuk melarutkn serbuk agar-agar.
2. Masukkn lebihan santan, susu cair, gula, daun pandan, esen pandan & larutan agar-agar td ke dalam periuk. Masak di atas api perlahan. Kacau sentiasa
3. Biar mendidih dlm 5 minit.. pastikan adunan sentiasa dikacau.. Selepas 5 minit, tutup api.
4. Basahkn acuan ngn air & buang lebihan air td. Acuan x perlu dilap. Pastu tuang 1/3 adunan puding ke dalam acuan & biar keras ckit.
5. Bila puding dh agak keras, taburkan 1/2 bahagian drpd isi kelapa muda. Then, tuang 1/3 adunan puding lg & biar keras
6. Ulang Langkah 5 hgga adunan abis. Pastikan lapisan atas adalah lapisan puding. Biar sejuk baru masukkn dlm fridge..
Bila dh keras sepenuhnya.. bleh la potong2 & hidangkan...
ok... bleh la try buat tuk makan petang ni... sedapppp....
Dh lama dh buat dessert ni tp baru ari ni sempat upload. Rasa dia mmg sedap (bg yg minat makan kelapa muda & suka rasa lemak santan). Klau x suka kedua-dua bahan ni, x bleh nk kata apa.
Akak ni mmg minat sangat minum air & makan isi kelapa muda. Akak juga suka kepada apa2 kuih yg buh inti kelapa asalkn jgn buat inti tu dr kelapa yg dh tua yg dh bleh perah santan dia... sbb ape??? rasa cam makan hampas kelapa je.. spoil btol klau beli kuih yg guna inti kelapa tua ni... hilang selera dibuatnye..
Resepi : Coconut Milk Pudding
Sumber : Pakcik Google bg cuma dh ubahsuai sana-sini
Bahan2
1 biji kelapa muda
- asingkn air & isi dia
- potong isi kelapa muda secara memancang, potong halus
3 1/2 cwn santan
- santan dr sebiji kelapa yg diperah menggunakan air kelapa muda td. Air kelapa tu mmg x cukup tuk dapatkn 3 1/2 cwn santan. So, kena la gunakan tambahkn air paip tuk perah kelapa tersebut hgga dpt 3 1/2 cwn santan ye..
1 cwn susu cair
6 sudu besar (tbsp) gula pasir
10gm agar-agar serbuk
sedikit esen pandan/ pandan paste
sedikit pewarna hijau
3 helai daun pandan jika ada
Cara2
1. Amik 1 cwn santan & gunakan tuk melarutkn serbuk agar-agar.
2. Masukkn lebihan santan, susu cair, gula, daun pandan, esen pandan & larutan agar-agar td ke dalam periuk. Masak di atas api perlahan. Kacau sentiasa
3. Biar mendidih dlm 5 minit.. pastikan adunan sentiasa dikacau.. Selepas 5 minit, tutup api.
4. Basahkn acuan ngn air & buang lebihan air td. Acuan x perlu dilap. Pastu tuang 1/3 adunan puding ke dalam acuan & biar keras ckit.
Masukkn 1/3 adunan puding dlm acuan
Akak buh acuan tu dlm besen berisi air supaya cepat keras
Akak buh acuan tu dlm besen berisi air supaya cepat keras
5. Bila puding dh agak keras, taburkan 1/2 bahagian drpd isi kelapa muda. Then, tuang 1/3 adunan puding lg & biar keras
6. Ulang Langkah 5 hgga adunan abis. Pastikan lapisan atas adalah lapisan puding. Biar sejuk baru masukkn dlm fridge..
Bila dh keras sepenuhnya.. bleh la potong2 & hidangkan...
Nota..
Klau malas nk buat lapis2.. Bila dh tutup api tu, masukkn isi kelapa muda dlm periuk. Kacau sebati, then terus tuang dlm acuan camni.. ok... bleh la try buat tuk makan petang ni... sedapppp....
No comments:
Post a Comment