Dengarlah

Thursday 17 November 2011

Buttermilk Choc Cake

Assalamualaikum & Salam Sejahtera...


Resepi kek ni akak dpt dr sorg mmber lama, Avinie Honey. Classmate masa Form 6 dlu. Masa sekolah dlu ada sekali dia bawak sedikit kek tuk akak. Masa tu akak rasa kek tu sedap sgt tp x tau apa nama kek tersebut. Vinie ada bg resepi kek tu tp dh hilang rasanya.. klau x hilang pn, ada nun jauh kt Sandakan sana..




So, bila dpt contact Vinie melalui FB, akak pn minta la resepi kek yg menjadi ingatan tu.. Sekali, Vinie bg resepi kek ni.. Dia x bg nama pn kek ni. Bila tgk ada masukkn cuka & susu, akak trus je memandai bg nama Buttermilk Choc Cake.. Sedap gak kek ni..cuma sedikit kering klau bakar. Akak lbh suka yg kukus




Resepi : Buttermilk Choc Cake
Sumber : Avinie Honie


Bahan2
Bahan A
1 cwn susu cair/ susu kotak 
1 sudu teh cuka
1 sudu teh esen vanila
- satukan semua bahan & biar selama 1/2 jam


Bahan B
1 1/2 cwn gula
1 cwn minyak jagung
3 biji telur Gred A


Bahan C
2 1/2 cwn tepung gandum
1/2 cwn serbuk koko
2 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
- ayak semua bahan bersama


Bahan D
1/2 cwn air panas + 1 sudu besar lg air suam
- resepi asal guna 3/4 cwn air suam
- klau nk buat versi bakar, akak rasa baik try guna 3/4 cwn air.  Coz masa buat ari tu, kek yg akak bakar rasa kering ckit tp yg kukus tu ok. 
- kek ni adunan dia mmg cair.. akak 1st time try, so... rasa was2 bila tgk adunan cair, tu yg kurangkn sukatan air dia. 
- So, klau nk buat versi bakar.. guna 3/4 cwn air suam 


Cara2
1. Pukul Bahan B hgga kembang
2. Masukkn Bahan C & sebatikan
3. Masukkn Bahan A & kaup-balikkan
4. Masukkn air suam & kacau sebati
5. Bakar selama 45 minit pd suhu 165'C. Klau kukus, kukus selama 45 mint @ hgga masak


Ni percubaan nk buat ros dr krim coklat tp krim dia cair ckit la
Tu yg x brapa nk jadi tu... tp xpe janji sedap

Update
Tuk Topping, akak guna resepi coklat krim

Resepi : Coklat Krim

Bahan2
375gm dark cooking chocolate - potong kecik2
87gm butter
45gm kuning telur
113gm telur (putih & kuning dia sekali)

Cara2
1. Cairkn coklat ngn cara double-boil. Bila coklat dh cair, masukkn butter. Kacau sebati

2. Masukkn telur dlm mangkuk & kacau rata. Tuang coklat yg dh dicairkn td & putar serta-merta ngn kelajuan sederhana hgga ringan & berkrim. Coklat kelihatan agak cair..

3. Biar kejap.. krim coklat akan jd lebih pekat.. pastu bleh la deco2...Kalau ikut resepi ni, krim coklat ni bleh digunakn tuk buat bunga ros

6 comments:

  1. nampak sedap...saya suka kek coklat:)

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum Nieza....

    Rasa pn not bad tau... hehehe....

    ReplyDelete
  3. waw...menggiurkan banget..yummy.

    ReplyDelete
  4. menggoda selera ya bos... hehehe.....

    ReplyDelete
  5. nak tanye kalau tukar pd buttermilk terus bole tak,dn brapa sukatannye

    ReplyDelete
  6. Rasanya bleh je Pinkrose.. sukatan dia sama je

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...