Dengarlah

Tuesday, 16 August 2011

Puding Coklat Sedap...


1st time buat puding ni.. Inspirasi dr Dayang Jack..Mmg sedap. Bg peminat coklat tu, bleh la try puding ni. Rich with choc tau. Puding dia je dh full of choc ditambah plak ngn choc ganache. Mmg sedap.. X yah cakap bnyk la.. try sendri baru tau camna rasanya..

Resepi : Puding Coklat Sedap
Inspirasi : Dayang Jack

Bahan2 Puding
10gm serbuk agar-agar
1/4 cwn milo
1/2 cwn serbuk koko
-klau xde milo, jadikan je 3/4 cwn serbuk koko
- bancuh milo + serbuk koko ngn sedikit air. Air tu agak2 dpt bancuh serbuk koko tu dh la ye
3/4 cwn gula pasir - bg sya, manis ni dh cukup dh..
1 1/4 cwn susu cair
2 3/4 cwn air
1/2 sudu besar (tbsp) butter/marjerin

Bahan2 Coklat Ganache
65gm coklat masakan
1/2 cwn susu cair
1/2 tbsp butter

Cara2
1. Masukkn air & gula ke dalam periuk. Ambik sedikit air dlm periuk tu & gunakn tuk bancuh serbuk agar2. Pastu masukkn bancuhan agar2 td ke dalm periuk. Masak atas api perlahan. Masak hgga mendidih. Kacau sentiasa supaya agar2 tu x mendap kt dasar periuk


Masukkn air + gula + bancuhan agar2 dlm periuk

Masak air + gula + agar2 hgga mendidih

2. Bila dh mendidih, masukkn susu cair & kacau. Biar hgga mendidih. Bila dh mendidih, masukkn plak bancuhan serbuk koko. Kacau lg hgga sebati & masak hgga mendidih
Masukkn susu cair.. 

Bila dh mendidih, masukkn bancuhan serbuk koko

Kacau sebati.. Biar mendidh dalam 5min baru tutup api

3. Bila dh mendidih dlm 5 minit, tutup api. Pastu masukkn esen vanila & butter. Kacau sebati hgga butter cair sepenuhnya
Masukkn butter. Kacau sebati

Puding yg dh hampir siap

4. Angkat puding & tapiskn..biar puding jd smooth je...
Tapiskan puding

Hasil tapisan... cantik je kn

5. Basahkn acuan & kuarkn lebihan air dr acuan tu. X yah lap acuan tu. Pastu tuang adunan puding. Biar sejuk ckit baru masukkn dlm fridge


6. Sementara tunggu puding sejuk, jom buat choc ganache dia..Masukkn susu & coklat masakan yg dh dipotong kecik2 dlam periuk. Masak atas api perlahan. Masak hgga agak pekat. Bila dh agak pekat. Tutup api. Pastu masukkn butter. Kacau sebati. Angkat & sejukkn
Masak coklat masakan + susu atas api perlahan


Masak hgga pekat. Tutup api

Masukkn butter. Kacau sebati

Siap pn choc ganache kita. Biarkn sejuk

7. Bila puding dh keras, bleh la kuarkn dr acuan. Klau susah nk kuarkn, cungkil ckit ngn lidi. Kuarkn ngn berhati2 ye. Nnt puding x cantik plak kn...Pastu bleh la buh choc ganache dia & hias la ikut suka. Then, masukkn dlm fridge biar sejuk.. baru la best mkn.... mabelessss.....


Ni la hasil dia....

Layan je la pic2 kt bawah ni ye...














8 comments:

  1. salam...

    sedap sangat weh coklat ni...harus di cuba ni.

    ReplyDelete
  2. waalaikumussalam liemopurut... klau suka coklat, mmg berbaloi tuk mencuba...

    ReplyDelete
  3. asmkm, nak tanya klu dbiarkan kat luar cepat cair tak.

    ReplyDelete
  4. Waalaikumussalam Suriani...

    x cair la.. yg ni cam agar2 besa cuma rasa coklat...

    ReplyDelete
  5. Klau gna milo jer n x gna koko bleh x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bleh je... cuma myb kena kurangkan sukatan gula,, sbb milo pn dh ada rasa manis

      Delete
    2. Assalamualaikum , kak ! Wahh , bestnya . Dh la tgh puasa ni . Hehehe . Akak , boleh x klau nk ganti serbuk agar2 tu dgn agar2 yg panjang tu ? Klu blh , agak2 bnyk mne nk kne letak ek ?

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...