Ni Karipap Pusing versi II. Resepi berbeza tp rasa tetap sedap. Bg akak karipap yg ni lg mudah nk buatnya..
Resepi Karipap Pusing II
Sumber : Aini Mazlina Mohd Noor - TQ Aini
Bahan2
Doh minyak
7 sudu besar tepung jagung
3 sudu besar shortening
- gaul 2 bahan ni hgga jd cam serbuk roti..
Doh biasa
500gm tepung gandum
2 sudu marjerin cair - pastikan panas
1 sudu teh garam dilarutkn dlm 3/4 cwn air
- masa menguli tu, klau air x cukup, bleh guna air paip je..
2. Masukkn marjerin cair yg panas2 tu ke dalam mangkuk tepung. Gaul sebati guna senduk. Bkn pe nnt kang tebako plak jari u all yg comel2 tu... x pasal2 akak kena sumpah serana.... hehehe...
3. Masukkn plak air garam. sedikit demi sedikit sambil terus gaul hgga menjadi doh yg x melekat kt jari
5. Amik 1 biji doh & leperkan. X yah nipis sgt. Rasa2 dh cukup tuk masukkn doh minyak sudah...
6. Isikn doh minyak kt tgh2 doh biasa. Seal kn & bulatkn
8. Dh siap tu bleh la goreng tuk kudap-kudapan...
* klau nk frozen kn, bakar karipap 15minit pd suhu 150'C. Biar btol2 sejuk baru masukkn dlm fridge..
Resepi Karipap Pusing II
Sumber : Aini Mazlina Mohd Noor - TQ Aini
Bahan2
Doh minyak
7 sudu besar tepung jagung
3 sudu besar shortening
- gaul 2 bahan ni hgga jd cam serbuk roti..
Doh biasa
500gm tepung gandum
2 sudu marjerin cair - pastikan panas
1 sudu teh garam dilarutkn dlm 3/4 cwn air
- masa menguli tu, klau air x cukup, bleh guna air paip je..
* Masa buat ari tu, akak cuma buat 1/2 adunan je..dpt bnyk gak.. siap buat frozen lg
Cara2
1. Gaul tepung jagung ngn shortening hgga jd cam serbuk roti. Ketepikan
Doh yg dh siap
4. Bahagikan ikut saiz dikehendaki.
masukkn doh minyak
seal kn & bulat2kn jd camni
dh siap dh masukkn doh minyak
dlm doh biasa
7. Amik 1 biji doh yg dh siap jd bebola tu & canaikn nipis. Then buat la ikut step kt bawah ni hgga abis
canai nipis
Gulungkan. Klau pnjang sgt, bleh potong dua
Canai memanjang plak
Gulung lg sekali
Dpt la camni
Potong ikut saiz yg dikehendaki
Amik 1 doh yg dh dipotong kt atas tu & canai nipis
Masukkn inti
-inti ikut suka nk sardin ke, kentang ke @ keledek
-inti ikut suka nk sardin ke, kentang ke @ keledek
Seal kn
Kelimkn kt tepi dia..
Buat hgga abis tau
* klau nk frozen kn, bakar karipap 15minit pd suhu 150'C. Biar btol2 sejuk baru masukkn dlm fridge..
yg ni yg dh dibakar..
Nicce blog
ReplyDelete