Dengarlah

Sunday, 4 September 2011

Karipap Pusing II

Ni Karipap Pusing versi II. Resepi berbeza tp rasa tetap sedap. Bg akak karipap yg ni lg mudah nk buatnya..


Resepi Karipap Pusing II
Sumber : Aini Mazlina Mohd Noor - TQ Aini

Bahan2
Doh minyak
7 sudu besar tepung jagung
3 sudu besar shortening
- gaul 2 bahan ni hgga jd cam serbuk roti..

Doh biasa

500gm tepung gandum
2 sudu marjerin cair - pastikan panas
1 sudu teh garam dilarutkn dlm 3/4 cwn air
- masa menguli tu, klau air x cukup, bleh guna air paip je..


* Masa buat ari tu, akak cuma buat 1/2 adunan je..dpt bnyk gak.. siap buat frozen lg

Cara2
1. Gaul tepung jagung ngn shortening hgga jd cam serbuk roti. Ketepikan




2.  Masukkn marjerin cair yg panas2 tu ke dalam mangkuk tepung. Gaul sebati guna senduk. Bkn pe nnt kang tebako plak jari u all yg comel2 tu... x pasal2 akak kena sumpah serana.... hehehe...

3. Masukkn plak air garam. sedikit demi sedikit sambil terus gaul hgga menjadi doh yg x melekat kt jari  

 Doh yg dh siap

4. Bahagikan ikut saiz dikehendaki. 

5. Amik 1 biji doh & leperkan. X yah nipis sgt. Rasa2 dh cukup tuk masukkn doh minyak sudah... 

6. Isikn doh minyak kt tgh2 doh biasa. Seal kn & bulatkn
 masukkn doh minyak
 seal kn & bulat2kn jd camni

 dh siap dh masukkn doh minyak 
dlm doh biasa

7. Amik 1 biji doh yg dh siap jd bebola tu & canaikn nipis. Then buat la ikut step kt bawah ni hgga abis

 canai nipis

 Gulungkan. Klau pnjang sgt, bleh potong dua

 Canai memanjang plak

 Gulung lg sekali

 Dpt la camni

 Potong ikut saiz yg dikehendaki

 Amik 1 doh yg dh dipotong kt atas tu & canai nipis

 Masukkn inti
-inti ikut suka nk sardin ke, kentang ke @ keledek

 Seal kn 

Kelimkn kt tepi dia..

 Buat hgga abis tau

8. Dh siap tu bleh la goreng tuk kudap-kudapan...


* klau nk frozen kn, bakar karipap 15minit pd suhu 150'C. Biar btol2 sejuk baru masukkn dlm fridge..
yg ni yg dh dibakar.. 

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...